FBI έχετε δύο βδομάδες καιρό να προστατευτείτε από το Gameover Zeus

FBI και Gameover Zeus: Αν αισθάνεστε κουρασμένοι μετά τις αποκαλύψεις για το bug Heartbleed ή τις διαρροές του eBay, και χρησιμοποιείτε Windows, κρατηθείτε. Τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Πριν από μερικές μέρες δημοσιεύσαμε πρώτοι την ανακοίνωση της Symantec για το “κατέβασμα” του botnet Gameover Zeus.
Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του FBI, έχετε δύο εβδομάδες να προστατευτείτε, αλλάζοντας κωδικούς πρόσβασης.

Gameover Zeus

Γιατί τις επόμενες δύο εβδομάδες;

Το Gameover Zeus είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο malware που αποκαλύφθηκε μετά από μια τεράστια διεθνή έρευνα. Ένα εγκληματικό δίκτυο έχει ένα botnet, ή ένα κατανεμημένο δίκτυο υπολογιστών, που εργάζονται όλοι μαζί. Ο υπολογιστής σας θα μπορούσε να είναι μέρος αυτού του κατανεμημένου συστήματος χωρίς να το γνωρίζετε. Μπορεί να έχετε κατεβάσει κατά λάθος ένα trojan που έχει μετατρέψει τον υπολογιστή σας σε ένα ζόμπι του botnet.

Μόλις ο υπολογιστής σας μολυνθεί, λειτουργεί σαν τμήμα μιας μεγάλης κυψέλης (το botnet) να μολύνει άλλους υπολογιστές, σαρώνοντας τους για τυχόν αρχεία που περιέχουν οικονομικές ή άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

  Android.SmsSpy.88 το ransomware για συσκευές Android

Αν δεν βρει κάποια ενδιαφέρουσα οικονομική πληροφορία, το trojan εγκαθιστά ένα Cryptolocker, το οποίο κλειδώνει το περιεχόμενο του υπολογιστή σας και απειλεί να διαγράψει τα πάντα αν δεν πληρώσετε λύτρα.

Στις 2 Ιουνίου, το FBI, η Ευρωπόλ και η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου μαζί με άλλες κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες ανακοίνωσε ότι είχε εντοπίσει την πηγή του Gameover Zeus. Οι ειδικοί από το FBI αναφέρουν ότι οι χρήστες των Windows θα πρέπει να διασφαλίσουν την προστασία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Η δήλωση βασίζεται στο χρονικό διάστημα που εκτιμάει το FBI και οι συνεργάτες του ότι χρειάζονται οι εγκληματίες για να ανασυνταχτούν.

Οι Αρχές έχουν βγάλει offline τον κεντρικό server που ελέγχει το botnet, αλλά θεωρούν δεδομένο ότι μέσα σε δύο εβδομάδες, οι απατεώνες θα ανασυνταχτούν και θα επαναπρογραμματίσουν τις επιθέσεις τους.

Το FBI έχει κατονομάσει τον Ρώσο Evgeniy Bogachev σαν τον κύριο ύποπτο της κακόβουλης εκστρατείας, αλλά παραμένει ασύλληπτος και δεν είναι σαφές πόσοι άλλοι εμπλέκονται.

  Η υπηρεσία traffic της Google maps ήρθε και στη Ελλάδα

Τι πρέπει να κάνετε;

Εάν δεν χρησιμοποιείτε Windows, μπορείτε να καθίσετε αναπαυτικά και να παρακολουθείτε αυτούς που τα έχουν, να τρέχουν. Η πλειοψηφία των συστημάτων desktop και laptop που πωλούνται σε όλο τον κόσμο τρέχουν με Windows. Το Gameover Zeus επηρεάζει Windows και διακομιστές της Microsoft.

Αν έχετε ήδη λογισμικό anti-malware, ενημερώστε το και σαρώστε τον υπολογιστή σας. Εάν δεν έχετε θα πρέπει να εγκαταστήσετε ένα. Υπάρχουν δωρεάν εφαρμογές όπως το AVG και το Malwarebytes που είναι πολύ καλές επιλογές.

Το FBI συμβουλεύει επίσης να αλλάξετε άμεσα τους κωδικούς πρόσβασής σας. Είναι η τρίτη ή τέταρτη φορά που θα το έχετε ακούσει τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά θεωρείτε απαραίτητο για τη δική σας ασφάλεια.

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

2 Comments

Leave a Reply
  1. «…έχετε δύο βδομάδες καιρό να προστατευτείτε …» σε ανάρτηση χωρίς ημερομηνία;; 
    Τουλάχιστον απογοητευτικό…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


56  +    =  65