Filelight : Αναλυτής δίσκων για Linux και Windows

Το είναι ένας δωρεάν, ανοικτού κώδικα, αναλυτής αρχείων και του χώρου ενός σκληρού δίσκου, για λειτουργικά Linux και Windows.

Filelight

Τι κάνετε όταν εξαντλείται ο αποθηκευτικός σας χώρος στο δίσκο σας; Αναγκαστικά εκτελείτε μία εκκαθάριση του δίσκου. Το Filelight θα σας βοηθήσει στην εκκαθάριση αυτή, βρίσκοντας για εσάς ποια αχρεία καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο και δίνοντας σας μία ανάλυση του δίσκου σας σε μορφή πίτας.

Το Filelight είναι μια εφαρμογή KDE που μεταφέρθηκε επίσημα και στα Windows. Η οθόνη έναρξης του Filelight εμφανίζει έναν κύκλο για κάθε σκληρό δίσκο και διαμέρισμα. Το έγχρωμο μέρος του δακτυλίου δείχνει τον χρησιμοποιημένο χώρο και οι λευκές περιοχές υποδεικνύουν τον ελεύθερο χώρο στη του δίσκου. Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω στα τα για να δείτε τις πληροφορίες αποθήκευσης σε Gigabytes.

Κάνοντας κλικ σε έναν από τους δακτυλίους ξεκινά μια σάρωση της επιλεγμένης μονάδας δίσκου. Εμφανίζεται μια ωραία κίνηση σε μορφή πίτας, που λειτουργεί επίσης ως προόδου.

Πατήστε το κουμπί διακοπής στη γραμμή εργαλείων (stop) για να ακυρώσετε τη σάρωσης. Μπορείτε επίσης να αναλύσετε τον αποθηκευτικό χώρο που χρησιμοποιείται από έναν φάκελο (και τους υποφακέλους) χρησιμοποιώντας το κουμπί open στη γραμμή εργαλείων. Ένας τρίτος τρόπος για να εκτελέσετε μια σάρωση είναι χρησιμοποιώντας τη γραμμή διευθύνσεων στο πάνω μέρος της .

Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της σάρωσης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης της μονάδας δίσκου, η ποσότητα του χρησιμοποιημένου χώρου και επίσης η ανάγνωσης της μονάδας. Όταν ολοκληρωθεί η σάρωση, θα δείτε ένα σύνολο πολύχρωμων ομόκεντρων δακτυλίων. Αυτός είναι ο χάρτης αρχείων. Κάθε χρώμα αντιπροσωπεύει διάφορους φακέλους, ενώ το γκρι αντιπροσωπεύει αρχεία.

Τοποθετώντας το δείκτη πάνω από ένα δακτύλιο (τμήμα) εμφανίζεται το όνομα του φακέλου που αντιπροσωπεύει και το συνολικό μέγεθος δίσκου αυτού του καταλόγου. Η απομάκρυνση του δρομέα από έναν φάκελο (εσωτερικός δακτύλιος) στους εξωτερικούς, δείχνει τις λεπτομέρειες σχετικά με τους υποφακέλους που περιέχει. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να μάθετε γρήγορα τι καταλαμβάνει πολύ χώρο αποθήκευσης.

Κάντε κλικ σε οποιονδήποτε φάκελο ή υποφάκελο για να δείτε το δικό του σύνολο δακτυλιδιών. Χρησιμοποιήστε τα κουμπιά πίσω, εμπρός ή πάνω (διατίθενται επίσης από το μενού) για να πλοηγηθείτε μεταξύ των προβολών. Προαιρετικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις επιλογές Zoom In και Zoom  Out, κάτω από μενού View, για αύξηση ή μείωση της προβολής. Η επιλογή rescan (αναδιάταξη) μπορεί να είναι χρήσιμη όταν μετακινείτε κάτι σε διαφορετικό κατάλογο και θέλετε να δείτε τα αποτελέσματα του τρέχοντος αποθηκευτικού χώρου.

Κάντε δεξί κλικ σε έναν δακτύλιο ενός φακέλου για να τον ανοίξετε στη Διαχείριση αρχείων (Εξερεύνηση) ή για να ανοίξετε ένα παράθυρο εντολών στην επιλεγμένη θέση. Κάντε αριστερό κλικ σε ένα αρχείο για να το ανοίξετε με το προεπιλεγμένο πρόγραμμα του. Αυτό είναι χρήσιμο σε περίπτωση που θέλετε να το κάνετε προεπισκόπηση, προτού αποφασίσετε να το διαγράψετε.

Το Filelight τρέχει μόνο σε 64 bit αρχιτεκτονική και διατίθεται σε αυτόνομη έκδοση όπως όλα τα προγράμματα του KDE στην πύλη Binary Factory. Είναι επίσης διαθέσιμο στο Windows Store. Οι εκδόσεις είναι πανομοιότυπες, εκτός από το γεγονός ότι η έκδοση του Store είναι πιο πίσω στις ενημερώσεις.

Οι χρήστες Linux μπορούν να το εγκαταστήσουν μέσω του KDE Discover. Εάν δεν το έχετε, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή στο τερματικό:
sudo apt install -discover

Στη συνέχεια, μπορείτε να εγκαταστήσετε το Filelight ή άλλες εφαρμογές KDE στη διανομή σας.

Το Filelight δεν είναι το μοναδικό λογισμικό για ανάλυση του χώρου ενός δίσκου. Υπάρχουν και άλλα, όπως WizTree ή το SpaceSniffer για παράδειγμα, αλλά προσφέρει καλύτερη οπτική αναπαράσταση του χρησιμοποιημένου αποθηκευτικού χώρου και υπό αυτή την έννοια είναι πολύ πιο φιλικό προς τον χρήστη.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).