Πώς να μάθετε πότε δημοσιεύθηκε μια ιστοσελίδα

Αν το άρθρο που κοιτάζετε σε μία ιστοσελίδα δεν έχει ημερομηνία δημοσίευσης, τότε μπορείτε με τουλάχιστον 3 τρόπους να βρείτε ποια ημερομηνία έγινε η ανάρτηση του.

Όταν κάνετε έρευνα σε ένα θέμα, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι οι πηγές σας είναι ενημερωμένες. Εάν γράφετε ένα ακαδημαϊκό έγγραφο, ή ακόμα και μία σχολική εργασία, οι ημερομηνίες δημοσίευσης των πηγών σας θα πρέπει συνήθως να αναφέρονται στις παραπομπές. Τις περισσότερες φορές, η λήψη της ημερομηνίας είναι εύκολη. Απλά κοιτάζετε στον ιστοσελίδα , βρίσκετε την ημερομηνία δημοσίευσης και ξέρετε πόσο πρόσφατη ήταν. Τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα όταν δεν αναγράφεται στην ιστοσελίδα αυτή η ημερομηνία . Όταν βρεθείτε σε μία τέτοια περίπτωση πώς μπορείτε να γνωρίζετε πότε δημοσιεύθηκε η σελίδα; Ας δούμε 3 τρόπους.

Χρησιμοποιώντας το Google
Μπορείτε να κάνετε το Google να εμφανίσει την ημερομηνία δημοσίευσης των ιστοσελίδων μέσω μιας απλής αναζήτησης. Αρχικά, κατευθυνθείτε στον ιστότοπο Google. Στη συνέχεια, πληκτρολογήστε inurl: και κολλητά βάλτε το url της ιστοσελίδας που σας ενδιαφέρει. Πατήστε Enter και η Google θα εμφανίσει ένα μόνο αποτέλεσμα αναζήτησης με την ιστοσελίδα σας.
Για παράδειγμα:

inurl:https://spaceplace.nasa.gov/all-about-exoplanets/en


Μεταβείτε στη διευθύνσεων και προσθέστε το παρακάτω κείμενο στο τέλος της και πατήστε Enter.

&as_qdr=y15

Για παράδειγμα :

https://www.google.gr/search?q=inurl%3Ahttps%3A%2F%2Fspaceplace.nasa.gov%2Fall-about-exoplanets%2Fen&oq=inurl%3Ahttps%3A%2F%2Fspaceplace.nasa.gov%2Fall-about-exoplanets%2Fen&aqs=chrome..69i57j69i58.7145j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8&as_qdr=y15

Το αποτέλεσμα αναζήτησης θα επαναφορτωθεί μόνο που τώρα θα δείτε ότι έχει την ημερομηνία δημοσίευσης που έχει εκχωρηθεί σε αυτήν.

Χρησιμοποιώντας το Wayback Machine
Το Wayback Machine (archive.org) είναι μία ιστοσελίδα που διατηρεί τις καρτέλες για ένα ιστότοπο όπως αυτός ανανεώνεται με τα χρόνια. Εάν μια ιστοσελίδα δεν είναι πολύ δημοφιλής, ενδέχεται να μην εμφανίζεται στο Wayback Machine. Ωστόσο, δοκιμάστε και μπορεί να πάρετε μια εκτίμηση για το πότε δημοσιεύτηκε η ιστοσελίδα.

Αρχικά, πηγαίνετε στο Wayback Machine και στη συνέχεια πληκτρολογήστε τη διεύθυνση του ιστότοπου που θέλετε να ελέγξετε στη γραμμή διευθύνσεων του Wayback Machine.

Κάντε κλικ στο “BROWSE HISTORY” (Αναζήτηση ιστορικού) και το Machine Wayback θα κάνει έναν έλεγχο για να διαπιστώσει αν θα τον βρει στις καταγραφές του. Εάν συμβαίνει αυτό, θα εμφανίσει ένα ημερολόγιο που θα δείχνει όλα τα στιγμιότυπα που έχει συλλέξει. Βρείτε την πιο παλιά πιθανή ημερομηνία σχετικά με τη δημοσίευση της σελίδας.

Τουλάχιστον, θα ξέρετε ότι η σελίδα ήταν γύρω από αυτή την περίοδο! Για να αντιληφθείτε, δείτε το παράδειγμα μας, όπου η πρώτη μέθοδος μας έδειξε σαν ημερομηνία την 16 Δεκεμβρίου 2016 και η δεύτερη μέθοδος την 2 Ιανουαρίου 2017.

Χρησιμοποιώντας το Carbon Dating The Web
Το Carbon Dating The Web είναι ένα εύχρηστο εργαλείο που σας δίνει κατά προσέγγιση το πότε δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα. Όταν οι προγραμματιστές του το έλεγξαν σε σελίδες όπου η ημερομηνία δημιουργίας ήταν γνωστή, είχε ένα ποσοστό επιτυχίας 75% . Είναι πολύ εύκολο στη χρήση: γράψτε απλώς τη διεύθυνση URL της ιστοσελίδας που ενδιαφέρεστε στο πλαίσιο του Carbon Dating The Web και κάντε κλικ στην επιλογή “Carbon Date!”

Ο θα σας δώσει στη συνέχεια μια ημερομηνία δημιουργίας για τον ιστότοπο που αναζητάτε. Μπορείτε ακόμη και να κατεβάσετε την εφαρμογή Carbon Dating The Web για τοπική χρήση, αν χρειάζεται να κάνετε πολλές αναζητήσεις. Απλά κάντε κλικ στον σύνδεσμο “install the application locally” (εγκαταστήστε την εφαρμογή τοπικά).

Συμπερασματικά:
Ανεξάρτητα από το αν κάνετε έρευνα σε ένα θέμα ή απλά θέλετε να μάθετε πόσο επίκαιρη είναι μια ιστοσελίδα, συνήθως είναι απογοητευτικό όταν ο webmaster δεν προσθέτει μια ημερομηνία στα άρθρα του. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να αποκτήσετε μια γενική ιδέα σχετικά με το πότε ανέβηκε μια ιστοσελίδα. Μπορεί να μην είναι η ακριβής ημερομηνία, αλλά μπορεί να σας δώσει μια καλή ιδέα για το πόσο επίκαιρο είναι το άρθρο.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).