Η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο 4,4 δις στο Google για μονοπώλιο στο Android


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πρόστιμο εναντίον της Google ύψους 4,44 δις ευρώ (5,04 δις δολάρια) για την παραβίαση των αντιμονοπωλιακών πολιτικών σχετικά με το Android.

Σύμφωνα με την ΕΕ, η Google έσπασε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες όσον αφορά την εμπορευματοποίηση του Android OS με τρεις τρόπους:

  • Η Gοοgle απαιτεί από τους κατασκευαστές τηλεφώνων να προεγκαταστήσουν την εφαρμογή Gοοgle Search και το πρόγραμμα περιήγησης που κατέχει (Chrome), ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας στην πλατφόρμα εφαρμογών (Play Store) της Gοοgle.
  • Η Gοοgle πραγματοποίησε πληρωμές σε συγκεκριμένους κατασκευαστές τηλεφώνων και σε φορείς κινητής τηλεφωνίας, για να προ-εγκαταστήσουν αποκλειστικά την εφαρμογή Gοοgle Search στις συσκευές τους.
  • Η Gοοgle εμπόδισε τους κατασκευαστές τηλεφώνων που επιθυμούν να προεγκαταστήσουν τις εφαρμογές της Gοοgle, να πουλούν επιπλέον και μια διαφορετική κινητή συσκευή που να εκτελεί κάποια εναλλακτική έκδοση του Android που δεν έχει εγκριθεί από την Gοοgle (αποκαλούμενες και ως “Android forks”).

Τίποτα από τα παραπάνω δε αποτελεί νέα είδηση. Όλες οι πρακτικές της Google είναι γνωστές στο κοινό για περισσότερο από μια δεκαετία.

Η ΕΕ ισχυρίζεται ότι αυτές οι πρακτικές βοήθησαν την Google να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στην αγορά αναζήτησης μέσω κάποιας κινητής συσκευής, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη για τους ανταγωνιστές που παρέχουν κάποια πλατφόρμα ή εφαρμογή αναζήτησης σε συσκευές Android να κερδίσουν έδαφος.

Επιπλέον, ο σφιχτός έλεγχος της Google για την αδειοδότηση του Android OS εμπόδισε τον πολλαπλασιασμό παρόμοιων λειτουργικών με βάση Android.

Το πρόστιμο που επιβλήθηκε από την ΕΕ ήταν αναμενόμενο, καθώς και η Microsoft έχει επίσης τιμωρηθεί από την ΕΕ για τη δέσμευση του Internet Explorer με τα Windows, όχι μία φορά, αλλά δύο φορές το 2008 (€ 899 εκατ. ευρώ / 1,04 δισ. δολάρια) και το 2013 (561 εκατ. Ευρώ / 651 εκατ. δολάρια).

Η ΕΕ λέει ότι η Gοοgle έχει τώρα 90 ημέρες για να σταματήσει αυτές τις πρακτικές αλλιώς θα κινδυνεύσει να πληρώσει ποινές έως και 5% του μέσου όρου του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της μητρικής εταιρείας Alphabet.

Το πρόστιμο αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβάλει η ΕΕ σε μια τεχνολογική εταιρεία. Η δεύτερη θέση κατέχει και πάλι η Gοοgle (!!!) όπου η ΕΕ της έχει επιβάλει πρόστιμο ύψους 2,42 δις. Ευρώ (2,72 δις. δολάρια) για την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά, αφού “πείραζε” τα αποτελέσματα αναζήτησης για να ευνοήσει την υπηρεσία Google Shopping σε βάρος των άμεσων ανταγωνιστών της.

Η ΕΕ διερευνά επίσης την Google σε μια άλλη υπόθεση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας σχετικά με την υπηρεσία της AdSense. Για την περίπτωση αυτή τον Ιούλιο του 2016, η ΕΕ κατέληξε σε προκαταρκτικό συμπέρασμα, ότι η Google εκμεταλλεύτηκε την κυρίαρχη θέση της στην αγορά για περιορίσει τους ιστότοπων να προβάλλουν διαφημίσεις σχετικές με εφαρμογές αναζήτησης από τους ανταγωνιστές της Gοοgle.

Η ΕΕ άρχισε να ερευνά την Google όσον αφορά τις πρακτικές της για το Android OS, μετά από καταγγελία που υπέβαλε το 2013 η FairSearch, μια οργάνωση που αποτελείται από άλλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Microsoft, η Nokia και η Oracle. Η οργάνωση εξέφρασε σήμερα με δελτίο τύπου, την ικανοποίησή της για το πρόστιμο της ΕΕ.

Το πρόστιμο ανέρχεται ακριβώς σε € 4,342,865,000 – και οι εξηγήσεις από την απόφαση της ΕΕ, είναι διαθέσιμες εδώ .

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news