Εικόνα TheVerge

Frontier SuperComputer 1,5 exaflops το δευτερόλεπτο με AMD

Frontier από την AMD: Ο ταχύτερος υπερυπολογιστής (supercomputer) στον κόσμο θα κατασκευαστεί στις ΗΠΑ μέχρι το 2021, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το μηχάνημα, που ονομάστηκε Frontier, θα κατασκευαστεί από τον κατασκευαστή chip AMD και την κατασκευάστρια εταιρεία υπερυπολογιστών Cray για το Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge (Oak Ridge Laboratory) στο Tennessee.

Frontier

Εικόνα TheVerge

Αναμένεται να παράγει πάνω από 1,5 exaflops επεξεργαστικής ισχύος ανά δευτερόλεπτο και θα χρησιμοποιηθεί για μια σειρά εργασιών, προηγμένων υπολογισμών σε τομείς όπως η πυρηνική και η έρευνα.

Όταν κατασκευαστεί ο Frontier θα είναι το πιο προηγμένο παράδειγμα αυτού που είναι γνωστό ως “exascal computing”.

Πρόκειται για την επόμενη γενιά υπολογιστικής χωρητικότητας, στην οποία η ισχύς επεξεργασίας μετράται σε exaflops ή σε quintillions υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο. Ένα quintillion έχει οκτώ μηδενικά πίσω του: 1.000.000.000.000.000.000.

Για να δώσει μια ιδέα της κλίμακας αυτού του είδους των συστημάτων, η AMD αναφέρει ότι ο Frontier θα έχει την ίδια δυναμική επεξεργασίας με τους επόμενους 160 ταχύτερους συνδυασμένους.

Θα είναι σε θέση να διαχειριστεί εκπληκτικά ποσά δεδομένων, με εύρος ζώνης 24.000.000 φορές μεγαλύτερο από τη μέση διαδικτύου στο . Ο super υπολογιστής θα είναι ικανός να επεξεργαστεί 100.000 ταινίες HD ανά δευτερόλεπτο.

Φυσικά για να στεγαστεί ο συγκεκριμένος υπολογιστής θα χρειάζονται δύο γήπεδα μπάσκετ και 90 μίλια καλώδια.

Ο Frontier δεν είναι ο μόνος ηλεκτρονικός υπολογιστής που κατασκευάζουν σήμερα οι ΗΠΑ. Νωρίτερα φέτος, το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ένα παρόμοιο έργο για την κατασκευή του υπερυπολογιστή Aurora, που κατασκευάζεται στο Εθνικό Εργαστήριο Argonne. Ο Aurora θα είναι πιθανώς ο πρώτος υπερσύγχρονος υπολογιστής στις ΗΠΑ, αλλά ο Frontier θα έχει πολύ μεγαλύτερη ισχύ επεξεργασίας.

Ωστόσο, μπορεί τα συστήματα αυτά να μην είναι οι πρώτοι super υπολογιστές σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η Κίνα αναμένεται να έχει μέχρι το 2020 το δικό της υπερυπολογιστή.

Τα παραπάνω νέα είναι μεγάλη υπόθεση για την AMD, όπως αναφέρει ο Patrick Moorhead, αναλυτής ημιαγωγών στο Moor Insights & Strategy στο TheVerge, καθώς η αμερικανική εταιρεία δεν έχει προμηθεύσει chips για υπερυπολογιστές παγκοσμίως από το 2012, όταν οι AMD Opteron χρησιμοποιήθηκαν στον super υπολογιστή της ORNL, Titan με επεξεργαστική ισχύ 17,59 petaflops ανά δευτερόλεπτο.

Ο Moorhead ανέφερε στο TheVerge ότι το Υπουργείο Ενέργειας επέλεξε την AMD για πολλούς λόγους, όπως τις επιδόσεις των επεξεργαστών της και τις πρόσφατες επιτυχίες της εταιρείας όταν σχεδίασε τους semi-custom για τη Microsoft και τη Sony.

“Αυτό είναι καλό για το μέλλον της AMD, καθώς πρόκειται για τεχνολογία που θα υπάρχει στην mainstream αγορά μετά το 2021”, αναφέρει ο Moorhead.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral stories straight into your inbox!

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).