Γερμανία: Μηνύσεις σε 6 κόμματα για στοχοποίηση ψηφοφόρων από Facebook

Θυμάστε την επέκταση προγράμματος περιήγησης Who Targets Me από τους ακτιβιστές απορρήτου στην Noyb; Η ομάδα κατέθεσε χθες σοβαρές καταγγελίες με βάση τα αρχεία καταγραφής από την επέκταση, σύμφωνα με την οποία έξι πολιτικά κόμματα της Γερμανίας παραβίασαν τον ευρωπαϊκό νόμο για τα δεδομένα όταν στόχευσαν ψηφοφόρους στην πλατφόρμα adtech του Facebook.

bundestag

Η ομάδα ισχυρίζεται ότι η καταπάτηση του GDPR πραγματοποιήθηκε κατά τις ομοσπονδιακές εκλογές της χώρας το 2021 και κατέθεσε έξι καταγγελίες χθες στις αρχές προστασίας δεδομένων του Βερολίνου και της Βαυαρίας κατά ορισμένων κομμάτων που καλύπτουν ολόκληρο το γερμανικό πολιτικό φάσμα. Τα κόμματα SPD (κεντροαριστερά), το AfD (δεξιό, ευρωσκεπτικιστικό), το CDU (χριστιανικό, κεντροδεξιά), το Bündnis 90/Die Grünen (οικολογικό πράσινο κόμμα, κεντροαριστερά), το die Linke (δημοκρατικό σοσιαλιστικό) και το ÖDP ( το οικοδημοκρατικό κόμμα) φέρεται να κατηγορούνται και όλα έχουν έδρες στην Bundestag, το γερμανικό κοινοβούλιο.

Η στοχευμένη διαφήμιση που βασίζεται σε ορισμένα χαρακτηριστικά δεν είναι παράνομη “από μόνη της”, παραδέχθηκαν οι ακτιβιστές. Ωστόσο, η ομάδα Noyb ισχυρίζεται ότι οι χρήστες επιλέχθηκαν επειδή το Facebook είχε “αξιολογήσει τις πολιτικές τους απόψεις στο παρασκήνιο”.

Οι πολιτικές απόψεις προστατεύονται σύμφωνα με το Άρθρο 9 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων της Ευρώπης, αναφέρει η ομάδα Noyb, που ισχυρίζεται ότι όλα τα κόμματα που αναφέραμε παραπάνω αλλά και το κοινωνικό δίκτυο παραβίασαν τον GDPR προβάλλοντας πολιτικές διαφημίσεις. Η Noyb επιβεβαίωσε ότι δεν είχε υποβάλει καταγγελία κατά της μητρικής Meta του Facebook στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ο πυρήνας αυτών των καταγγελιών φαίνεται να είναι οι ισχυρισμοί ότι τα πολιτικά κόμματα προσπαθούσαν να κλέψουν ψηφοφόρους το ένα από το άλλο στοχεύοντας άτομα που ήταν γνωστό ότι ενδιαφέρονται για κάποιο άλλο πολιτικό κόμμα.

Η καταγγελία κατά του αριστερού Die Linke org [PDF], για παράδειγμα, ισχυρίζεται ότι στόχευε έναν ψηφοφόρο που γνώριζε ότι ενδιαφέρεται για το Bündnis 90/Die Grünen (Πράσινοι).

Η καταγγελία ισχυρίζεται:

Σύμφωνα με αυτές τις καταγεγραμμένες πληροφορίες, η διαφήμιση στόχευε γυναίκες ψηφοφόρους, για τις οποίες υπήρχαν δεδομένα ότι ζούσαν στη Γερμανία, ήταν ηλικίας μέχρι 53 ετών και ενδιαφερόταν για το “Bündnis 90 /Die Grünen”.

wtm cartoon

Η Noyb (None of Your Business) ιδρύθηκε από τον Max Schrems, τον δικηγόρο που υπέβαλε την καταγγελία που τελικά οδήγησε στην πτώση του συστήματος μεταφοράς δεδομένων Safe Harbor ΕΕ-ΗΠΑ, και εργάζεται σε μια σειρά εστιασμένων εκστρατειών προστασίας δεδομένων όλα αυτά τα χρόνια .

Ο Schrems είναι μια μεγάλη μορφή στη σκηνή των ψηφιακών δικαιωμάτων της Ευρώπης. Το Facebook ήταν μέρος δύο καταγγελιών ορόσημο (Schrems I, Safe Harbor και Schrems II Privacy Shield), οι οποίες υποχρέωσαν πολλές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει να προστατεύουν τα ευαίσθητα δεδομένα στα δημόσια clouds, αλλά και πώς διαχειρίζονται τα προσωπικά δεδομένα γενικότερα.

facebook,Γερμανία

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).