Η Google, προτείνει να πάμε και πάλι στη Σελήνη. Παιδιά δημοτικού σχολείου, ακόμα και νηπιαγωγείου, επισκέπτονται από τις 22 Μαρτίου 2014 το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» όπου φιλοξενείται μια ολοκληρωμένη, και κυρίως συναρπαστική, έκθεση που πείθει τους μικρούς μαθητές και μαθήτριες ότι θα ζήσουν την ίδρυση της πρώτης ανθρώπινης αποικίας στην Σελήνη, ότι θα κατασκευαστεί ο πρώτος ανελκυστήρας διαστήματος, και ότι μπορούν να αρχίσουν να εξασκούνται για ένα ταξίδι στον Κόκκινο Πλανήτη.
Η έκθεση ονομάζεται «Η Κατάκτηση του Διαστήματος», μια κατάκτηση που έχει θεμελιωθεί ήδη από την αποστολή του σοβιετικού δορυφόρου Sputnik 1, από όπου ξεκινά το ταξίδι προς το διάστημα.
Το σημαντικότερο απόκτημα από μια οικογενειακή ή σχολική επίσκεψη στην Πειραιώς 254 είναι η αίσθηση πως η εξερεύνηση του διαστήματος όχι μόνο δεν έχει τελειώσει, αλλά βρίσκεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα φάση. Ο επισκέπτης θα κοιτάξει την νύχτα το φεγγάρι με άλλα μάτια, αφού θα έχει μυρίσει την πυρίτιδα της Σελήνης, θα έχει δει την πρότυπη κατοικία της Bigelow, την αναπαράσταση μιας ολόκληρης ανθρώπινης αποικίας στον νότιο πόλο του δορυφόρου της Γης και θα έχει κατευνάσει τους φόβους του βλέποντας ότι με έναν διαστημικό ανελκυστήρα θα μπορεί να πηγαινοέρχεται εκτοξευόμενος στη Γη, χωρίς να χρειάζεται 46.000 δολάρια για να φέρει ένα τηγάνι στο Bigelow της οικογένειάς του.
- Επισκεφτείτε το space.hellenic-cosmos.gr για να μάθετε τα πάντα για την έκθεση.
Στην συνέχεια ο επισκέπτης θα «φορέσει» την νέα (ανάλαφρη) στολή του αστροναύτη για να φωτογραφηθεί και θα υποβάλλει εαυτόν σε μια σειρά από δοκιμασίες για να κριθεί ικανός να ταξιδέψει στον Άρη. Απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα για την ζωή στον Άρη αναλαμβάνει να δώσει μια σειρά από αναπαραστάσεις για τον τρόπο που κοιμούνται και τρώνε οι αστροναύτες σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας. Η περιήγηση ολοκληρώνεται στο διαδραστικό τραπέζι πολλαπλής αφής, όπου ο επισκέπτης καλείται τώρα να δημιουργήσει συνθήκες ατμόσφαιρας για να αρχίσει να καλλιεργεί στον μακρινό πλανήτη.
Η έκθεση «Η κατάκτηση του Διαστήματος» είναι δημιούργημα του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το MadaTech, το Εθνικό Μουσείο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Διαστήματος του Ισραήλ (MadaTech, Haifa, Ισραήλ).
Στο πλαίσιο της έκθεσης ο Ελληνικός Κόσμος αναπτύσσει συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Αυτό σημαίνει πως το Αστεροσκοπείο συμμετέχει στην έκθεση με ενημερωτικό βίντεο για την αστρονομία (το ηλιακό μας σύστημα και η αστρική εξέλιξη), έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας (20 Έλληνες αστροφωτογράφοι φωτογραφίζουν τον νυχτερινό ουρανό) και οπτικοακουστική παρουσίαση με ήχους από το διαστημα (συνθέσεις σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής βασισμένες σε ήχους από το κοντινό και το όχι και τόσο κοντινό μας διάστημα). Ακόμα, προγραμματίζονται διαλέξεις με ελεύθερη είσοδο και παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού από το αίθριο του κέντρου πολιτισμού. Η πρώτη ομιλία έχει προγραμματιστεί για τις 11 Απριλίου 2014 στις 18:00 με ομιλητή τον κ. Βασίλη Χαρμανδάρη, Αναπληρωτή Καθηγητή, Διευθυντή του Ινστιτούτου με τίτλο «Αναζητώντας την Αλήθεια με το Φως». Ο κος Χαρμανδάρης θα εξηγησει πως οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν το φως του ήλιου και των άστρων για να κατανοήσουν κάποιες από τις ιδιότητες του σύμπαντος και να προβλέψουν, με αρκετή ακρίβεια, το μέλλον του.
Το πρώτο μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα, δεν θα πρέπει να είναι και το τελευταίο
Η Θόλος, το Θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας του Ελληνικού Κόσμου είναι ένα από τα 120 πλανητάρια σε όλο τον κόσμο που προβάλλει την ταινία «Επιστροφή στην Σελήνη.. για πάντα». Πρόκειται για μια παρουσίαση του παγκόσμιου διαγωνισμού που διοργανώνει η Google, με τίτλο Google Lunar X, με σκοπό ιδιώτες χωρίς κρατική επιχορήγηση να κατορθώσουν να στείλουν και να προσεληνώνουν διαστημικά ρομπότ στην Σελήνη, τα οποια θα διανύσουν 500 μέτρα στην επιφάνειά της και θα στείλουν φωτογραφίες και βίντεο στην Γη. Το έπαθλο, το μεγαλύτερο στην ιστορία, 30 εκατομμύρια δολάρια. Η ταινία στην Θόλο παρουσιάζει τις προσπάθειες που κάνουν ομάδες παιδιών ανά τον πλανήτη. Περισσότερα για το Google Lunar X μπορείτε να δείτε στο googlelunarxprize.org
Απαντήσεις για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό δίνει σήμερα, 1η Απριλίου 2014 ο Technical Director του διαγωνισμού, Andrew Barton:
Προσπάθειες για να ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία στο διάστημα καταβάλλει και η NASA, η οποία τον Ιανουάριο του 2014 ανακοίνωσε ότι το Lunar Catalyst