Google Drive ή OneDrive: Τι επιλέγω και γιατί;

Google Drive ή OneDrive; Σίγουρα έχετε διαβάσει τις προειδοποιήσεις μας για το τι μπορεί να συμβεί αν δεν κρατάτε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας. Αν όχι σας συνιστούμε να κρατάτε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας για πολλούς και διάφορους λόγους.

Έστω όμως ότι αναγνωρίζετε την ανάγκη τακτικής δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και σκέφτεστε που θα το κάνετε. Με την παρακάτω δημοσίευση θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε δύο από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων στο σύννεφο.

Google Drive ή OneDrive: Ορισμός Cloud

Το Αποθηκευτικό νέφος (Αγγλικά: Cloud storage) είναι ένα δικτυακό μοντέλο αποθήκευσης δεδομένων όπου τα δεδομένα αποθηκεύονται σε απομακρυσμένες δικτυακές τοποθεσίες. Τα δεδομένα αποθηκεύονται σε μεγάλα κέντρα αποθήκευσης δεδομένων (data centers) και ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά μέσω κάποιας δικτυακής διεπαφής (web interface). Τα δεδομένα μπορεί να βρίσκονται διασκορπισμένα σε περισσότερους από ένα εξυπηρετητές (servers).
Wikipedia

Παρακάτω θα  εξετάσουμε το Google Drive και το OneDrive της Microsoft, δύο από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες που υπάρχουν σήμερα.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στο Google DriveGoogle Drive

Χωρητικότητα

Η δωρεάν έκδοση του Google Drive προσφέρει χώρο αποθήκευσης έως και 15GB, αλλά ο χώρος αυτός μοιράζεται με άλλες υπηρεσίες της εταιρείας όπως το Gmail, το Google Photos και τα Google Docs.

Απεριόριστες φωτογραφίες

Αυτό που είναι αρκετά ελκυστικό στο Cloud αποθήκευσης της Google είναι ότι ο χώρος που πιάνουν οι φωτογραφίες σας δεν υπολογίζονται στο όριο των 15GB, αρκεί να τις ανεβάσετε μέσω του Google Photos και να επιλέξετε High Quality (Υψηλή ποιότητα) αντί του Original Quality.

Google Docs

Το Google Drive συνεργάζεται επίσης απευθείας με το Google Docs, πράγμα που σημαίνει ότι τα έγγραφα, τα υπολογιστικά φύλλα και οι παρουσιάσεις σας που είναι αποθηκευμένα στο Google Drive μπορούν να μετατραπούν σε μορφές Google Docs και να προβληθούν ή να επεξεργαστούν στον ιστό.

Τιμολόγηση

Εάν χρειαστείτε παραπάνω από τα 15GB χώρου αποθήκευσης που προσφέρει δωρεάν η υπηρεσία, τότε η Google θα σας χρεώσει με 2 δολάρια το μήνα για 100GB, και 10 το μήνα για χώρο που φτάνει το 1TB.

Για 10TB επιπλέον η εταιρεία χρεώνει 100 δολάρια το μήνα. Σκεφτείτε όμως ότι οι παραπάνω αποθηκευτικοί χώροι είναι ένας δίσκος που συντηρείται από την Google και είναι προσβάσιμος από οπουδήποτε.

  Προφύλαξη οθόνης στα σύγχρονα Windows

Προβληματισμοί για την προστασία της ιδιωτικής ζωής

Ίσως ένας από τους λόγους που θα πρέπει να αποφύγετε το Google Drive είναι η ανησυχία για το τι κάνει η Google με τα δεδομένα σας. Δεν είναι μυστικό ότι η Google αναλύει όλα τα δεδομένα που μπορεί να έχει για να δημιουργήσει προφίλ του τελικού χρήστη και να μεγιστοποιήσει τα διαφημιστικά της έσοδα. Φυσικά εσείς δεν θα αποτελέσετε την εξαίρεση. Η μόνη σας επιλογή σε αυτό το θέμα είναι να χρησιμοποιήσετε κάποια άλλη υπηρεσία.

Πότε να επιλέξετε το Google Drive;

Αν έχετε πολλές φωτογραφίες και δεν σας πειράζει που η αποθήκευση θα γίνει σε μη πρωτότυπη ποιότητα.
Αν χρειάζεστε όσο το δυνατόν φθηνότερο και περισσότερο χώρο αποθήκευσης
Αν χρησιμοποιείτε το Google Docs σαν κύρια εφαρμογή Office
Αν δεν ανησυχείτε για την ιδιωτική σας ζωή και τις συμπεριφορές παρακολούθησης της Google

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στο OneDrive

Χωρητικότητα

Η δωρεάν έκδοση του OneDrive προσφέρει 5GB χώρο αποθήκευσης που μπορεί να επεκταθεί μόλις φέρετε κάποιον φίλο σας στην υπηρεσία. Κάθε φορά που κάποιος από τους φίλους σας δημιουργεί ένα νέο λογαριασμό στο OneDrive χρησιμοποιώντας τον κωδικό παραπομπής που του στείλατε, και οι δύο παίρνετε από 0,5GB επιπλέον. Μπορείτε να φτάσετε μέχρι και τα 10 GB με αυτόν τον τρόπο.

Ενσωμάτωση OneNote

Αν χρησιμοποιείτε το OneDrive και το OneNote με τον ίδιο Microsoft λογαριασμό, τότε οι δύο εφαρμογές μοιράζονται το ίδιο όριο αποθήκευσης, εκτός και αν χρησιμοποιήσετε την πληρωμένη έκδοση του OneNote και αποθηκεύετε τις σημειώσεις σας offline.

Αυτό θα πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη επειδή οι φορητοί υπολογιστές με OneNote (OneNote Notebooks) μπορούν να χρησιμοποιούν αρκετό χώρο αν τους φορτώσετε με εικόνες, video clips, συνημμένα κ.λ.π. Αν δεν είστε προσεκτικοί, θα μπορούσατε να φτάσετε εύκολα και να ξεπεράσετε το 1GB.

Online ενοποίηση Office

Τα έγγραφα του Office που είναι αποθηκευμένα στο OneDrive μπορούν να ανοίξουν, να επεξεργαστούν και να μοιραστούν με την δωρεάν online σουίτα της Microsoft: Word Online, Excel Online και PowerPoint Online. Τα OneNote Notebooks μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση μέσω του OneNote Online.

Ανν εργάζεστε μόνοι σας, τότε δεν έχει και τόσο σημασία αφού μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στο Office Online και τα Google Docs ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Αν όμως ασχολείστε τακτικά με τα φορμά DOCX, XLSX ή PPTX (στο σχολείο, ή την εργασία σας), τότε θα είστε καλύτερα με το OneDrive και το Office Online.

  Apple: μόλις κυκλοφόρησε το νέο iOS 10.1

Προηγμένες λειτουργίες

Το OneDrive διαθέτει δύο σημαντικές λειτουργίες:

Ιστορικό αρχείων: Κάθε αρχείο που είναι αποθηκευμένο στο OneDrive, είτε είναι αρχείο του Office είτε όχι, έχει καταγεγραμμένες όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει τις τελευταίες 30 ημέρες. Έτσι μπορείτε ανά πάσα στιγμή να επαναφέρετε τις αλλαγές σε οποιαδήποτε από αυτά τα αρχεία.
Files On-Demand: Αντί να διατηρείτε δύο αντίγραφα κάθε αρχείου, ένα στον υπολογιστή σας και ένα στους διακομιστές του OneDrive – μπορείτε να επισημάνετε τα αρχεία με το “μόνο στο διαδίκτυο.” Έτσι θα διατηρούν στους διακομιστές του OneDrive και όχι στον υπολογιστή σας.

Η Google διαθέτει επίσης την υπηρεσία Backup και Sync που προσφέρει κάτι παρόμοιο με το Files On-Demand της Microsoft, αλλά δεν ανταγωνίζεται το Ιστορικό αρχείων, που είναι αναμφισβήτητα ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό.

Τιμολόγηση

Για να προσθέσετε επιπλέον χώρο στο OneDrive που χρησιμοποιείτε ή που θα χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να το κάνετε με δολάρια 2 το μήνα για 50GB ή με 7 δολάρια το μήνα (ή 70 το έτος) για το Office 365 Personal που διαθέτει συνολική χωρητικότητα 1TB μαζί με τις εφαρμογές Word, Excel, PowerPoint και Outlook.

Πότε να επιλέξω το OneDrive;

Αν χρησιμοποιείτε τακτικά το Microsoft Office.
Αν χρησιμοποιείτε το OneNote και θέλετε να αποθηκεύετε και άλλα δεδομένα στην ίδια υπηρεσία
Χρειάζεστε τη λειτουργία Ιστορικό αρχείων
Εμπιστεύεστε περισσότερο τη Microsoft από την Google

Άλλοι τρόποι δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των Windows

Όποια υπηρεσία και αν επιλέξετε, είναι και οι δύο από τις πιο αξιόπιστες (σε επίπεδο ασφάλειας) που υπάρχουν.

Αν όμως έχετε λόγους να μην τις εμπιστεύεστε, ή να σας αρέσει η ιδέα αποθήκευσης δεδομένων στο σύννεφο, μπορείτε πάντα να αποθηκεύσετε τα αντίγραφα ασφαλείας σας σε μια εξωτερική μονάδα δεδομένων ή σε μια υβριδική εξωτερική συσκευή NAS (από το Network-attached storage).

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω email

Το email σας για την αποστολή κάθε νέας δημοσίευσης

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

1 Comment

  1. Θα ήθελα να προσθέσω ότι και η υπηρεσία google drive παρέχει ιστορικό των αρχείων όχι μόνο για 30 μέρες αλλά από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν στο drive. Θα το βρείτε στο μενού να αναφέρεται σαν αναθεωρήσεις και μπορείτε να επιστρέψετε σε οποιαδήποτε αναθεώρηση είχε γίνει στο παρελθόν αν πρόκειται για αρχείο Google docs ενώ αναφέρεται σαν “εκδόσεις” εάν πρόκειται για αρχείο άλλου τύπου. Τέλος τα αρχεία Google docs δεν καταλαμβάνουν χώρο μέσα από τα 15 GB αλλά φιλοξενούνται δωρεάν.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

78  +    =  85

Previous Story

WikiLeaks Hive: άρχισε η διανομή πηγαίου κώδικα εργαλείων της CIA

Next Story

Facebook: μπορείτε να δείτε ποιος βλέπει το προφίλ σας;