Google: Χρέωση του G Suite στην Ευρώπη

Η Google ανακοίνωσε ότι αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο διανέμεται η σουίτα των εφαρμογών της (G Suite) μέσω του Android στην Ευρώπη.

Τα νέα ήρθαν μετά από ένα πρόστιμο ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Alphabet από τις ρυθμιστικές αρχές των αντιμονοπωλιακών αρχών της ΕΕ, αν και εταιρεία βρίσκεται ήδη στη διαδικασία προσφυγής σε εφετείο.Google

Η ιστορία μέχρι στιγμής

Τον Μάιο του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) κατηγόρησε επισήμως την Goοgle ότι χρησιμοποιεί την κυριαρχία της στα αποτελέσματα της αναζήτησης, μετά από μια τετραετή έρευνα για το θέμα. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε ότι ξεκίνησε μια νέα έρευνα για το Android εξετάζοντας τον τρόπο που αναγκάζει κατασκευαστές smartphone και tablet να συνδέσουν ορισμένες υπηρεσίες της Google, όπως το Gmail, το Goοgle Search και το Goοgle Play στις Android συσκευές τους.

Η Google εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι οι κατασκευαστές είναι ελεύθεροι να κάνουν ό, τι θέλουν με το Android, κάτι που φαίνεται να είναι σωστό, γιατί το Android κυκλοφορεί με άδεια ανοικτού κώδικα. Όπως είδαμε, η Amazon χρησιμοποίησε μια ειδική έκδοση του Android στα Kindle Fire μέσω των οποίων ορίζει τις δικές της προεπιλεγμένες εφαρμογές. Ωστόσο, αυτό περιορίζει την πρόσβαση της Amazon σε ορισμένες εγγενείς εφαρμογές Google, όπως το YouTube.

Εν ολίγοις, αν ένας κατασκευαστής θέλει να χρησιμοποιήσει το Android και να προεγκαταστήσει τις εφαρμογές της Goοgle, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ολόκληρη τη σουίτα. Δεν μπορεί να επιλέξει μερικές από αυτές. Αν θέλει να συμπεριλάβει για παράδειγμα τους Χάρτες της Google, το Gmail και το YouTube, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το Google Play, τον Chrome και το Goοgle Search από προεπιλογή. Αυτό είναι κάτι που η Ευρώπη θεωρεί αντι-ανταγωνιστικό.

  Έμπορος υφασμάτων κατοχύρωσε το όνομα Steve Jobs στην Τουρκία

Η Google λοιπόν αποκάλυψε τελικά την απάντησή της στις καταγγελίες της Ευρώπης: ένα νέο μοντέλο αδειοδότησης για τους κατασκευαστές που επιθυμούν να διανέμουν τηλέφωνα και tablets στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) με τις εφαρμογές τους εγκατεστημένες.

Από τις 29 Οκτωβρίου 2018, η Google δήλωσε ότι θα επιτρέψει στους κατασκευαστές να διανέμουν εφαρμογές της Google σε ειδικές εκδόσεις του Android στον ΕΟΧ.

“Ενημερώνουμε τις συμφωνίες συμβατότητας με τους κατασκευαστές κινητών συσκευών που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο το Android χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη smartphone και tablet”, αναφέρει ο Hiroshi Lockheimer, senior vice president της Google για πλατφόρμες και οικοσυστήματα, σε μια δημοσίευση στο blog της εταιρείας.

Οι συνεργάτες του Android που επιθυμούν να διανείμουν Google apps μπορούν επίσης να δημιουργήσουν μη συμβατά ή forked smartphone και tablet για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Ωστόσο, αυτό θα κοστίζει.

Η Goοgle θα διαχωρίσει τώρα το Google Search και το Chrome από την υπόλοιπη σουίτα εφαρμογών, όπως τις Maps, YouTube, Gmail και Google Play Store, και θα προσφέρει ξεχωριστές άδειες για κάθε “πακέτο” τις οποίες θα χρεώνει. Φαίνεται όμως ότι οι κατασκευαστές που κάνουν εγγραφή για να προεγκαταστήσουν υπηρεσίες Goοgle, όπως το Play, το Gmail, τους Χάρτες και το YouTube, θα μπορούν να εγκαταστήσουν δωρεάν το Goοgle Search και το Chrome. (Πείτε ευχαριστώ!).

  Microsoft: Νέο Outlook com τις επόμενες εβδομάδες

Αυτό αλλάζει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο θα διανέμεται το Android στην Ευρώπη, καθώς δίνει στους κατασκευαστές περισσότερες επιλογές στις προεπιλεγμένες εφαρμογές που εγκαθιστούν. Για παράδειγμα μπορεί να δούμε το Bing και τον Firefox σαν προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης και πρόγραμμα περιήγησης αντίστοιχα.

Μάλλον το μοντέλο που ανακοίνωσε η Goοgle έχει να κάνει με την επαναφορά εσόδων που θα χάσει από τις εγκαταστάσεις του Google Search και του Chrome.

“Δεδομένου ότι η προεγκατάσταση της αναζήτησης Goοgle και του Chrome μαζί με τις άλλες εφαρμογές μας, μας βοηθούσαν να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη και τη δωρεάν διανομή του Android, θα εισαγάγουμε μια νέα καταβεβλημένη συμφωνία χορήγησης αδειών για τα smartphones και τα tablets που αποστέλλονται στον ΕΟΧ”, αναφέρει ο Lockheimer.

__________________________

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


2  +  6  =