Η λειτουργία τοποθεσίας (Location) που έχει προσθέσει η Google στο λειτουργικό της σύστημα Android, συνήθως χρησιμοποιείται από κάποιες εφαρμογές που προσφέρουν υπηρεσίες τοποθεσίας. Για παράδειγμα η εφαρμογή Google Maps.
Όμως η υπηρεσία Location εκτός του ότι μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την τοποθεία μας, προωθεί και στην Google τις πληροφορίες για την τοποθεσία της συσκευής.
Όλα αυτά πάνω κάτω μας είναι ήδη γνωστά. Ας δούμε και κάτι που αποκαλύφθηκε πρόσφατα:
Η λειτουργία “Τοποθεσία” δεν είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή, αλλά οι εφαρμογές, οι υπηρεσίες της Google και οι εφαρμογές τρίτων μπορούν να ζητήσουν από τον χρήστη – ιδιοκτήτη της συσκευής την πρόσβαση να χρησιμοποιούν την υπηρεσία.
Μια πρόσφατη σχετική δημοσίευση από το AP News αναφέρει ότι η Google διαθέτει και άλλα μέσα για να αποκτήσει τα πολύτιμα δεδομένα τοποθεσίας ακόμη και σε συσκευές που η λειτουργία της τοποθεσίας είναι απενεργοποιημένη.
Σύμφωνα με τη δημοσίευση, η Goοgle χρησιμοποιεί διάφορα συστήματα για να αποκτήσει δεδομένα τοποθεσίας. Η λειτουργία Location είναι ένα από αυτά, ακόμα και αν δεν είναι ενεργοποιημένη ή είναι ενεργοποιημένη και δεν χρησιμοποιείται. Η η Google μπορεί να λαμβάνει δεδομένα τοποθεσίας μέσω των δραστηριοτήτων τοποθεσίας στο Web αλλά και από τις εφαρμογές και άλλες υπηρεσίες που τρέχουν σε επίπεδο συσκευής.
Η δημοσίευση δίνει ορισμένα παραδείγματα: όταν ανοίξετε την εφαρμογή Goοgle Maps, αποθηκεύεται αυτόματα ένα στιγμιότυπο της τοποθεσίας σας. Οι αυτόματες ενημερώσεις στις εφαρμογές που σας ενημερώνουν για τις καιρικές συνθήκες, ή ακόμη και αναζητήσεις που δεν σχετίζονται με καμία τοποθεσία μπορεί να αποθηκεύουν πληροφορίες “ακριβούς γεωγραφικού πλάτους και γεωγραφικού μήκους” στον συνδεδεμένο λογαριασμό σας της Google.
Το βασικό ζήτημα που προκύπτει από τη νέα αποκάλυψη είναι ότι οι περισσότεροι χρήστες του λειτουργικού Android δεν γνωρίζουν πιθανώς ότι οι πληροφορίες τοποθεσίας ενδέχεται να αποθηκεύονται στο λογαριασμό τους ακόμα κι αν έχουν απενεργοποιημένη την τοποθεσία.
Το AP εξέτασε την παρακολούθηση τοποθεσίας της Goοgle σε μια συσκευή Android που είχε εντελώς απενεργοποιημένη την λειτουργία τοποθεσίας. Η συσκευή θα εξακολουθούσε να διαθέτει δεδομένα βάσει τοποθεσίας στον λογαριασμό του χρήστη στην Goοgle.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα Activity Controls της Goοgle μπορείτε να εξακριβώσετε ποια δεδομένα επιτρέπετε να μοιράζονται με την εταιρεία, αλλά και αν απενεργοποιήσετε την συλλογή τους. Η ιστοσελίδα της Goοgle φαίνεται να είναι ο μόνος τρόπος απενεργοποίησης της συλλογής δεδομένων από την εταιρεία, ναι ακόμα και αν δεν επιτρέπετε στο Android να στέλνει δεδομένα τοποθεσίας.
____________________________
- Gοogle Adsense 15 χρόνια στο internet: τι είναι και πως λειτουργεί
- Ctrl-labs βραχιόλι για έλεγχο του υπολογιστή με το μυαλό σας
- Η California θα ψηφίσει για το δικαίωμα στην επισκευή