Gopher δείτε πως ήταν το διαδίκτυο πριν το World Wide Web

Το πρωτόκολλο είναι ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας που έχει σχεδιαστεί για τη διανομή, την αναζήτηση και την ανάκτηση εγγράφων σε δίκτυα πρωτοκόλλου Διαδικτύου.

Ο σχεδιασμός του πρωτοκόλλου Gopher και της διεπαφής χρήστη ήταν μια εναλλακτική λύση για τον Παγκόσμιο Ιστό στα αρχικά του στάδια, αλλά τελικά δεν υιοθετήθηκε, παραδίδοντας τα ηνία στο Hypertext Transfer Protocol (HTTP).

Το οικοσύστημα Gopher θεωρείται συχνά σαν ο προκάτοχος του World Wide Web.

Το πρωτόκολλο εφευρέθηκε το 1991 από μια ομάδα με επικεφαλής τον Mark P. McCahill στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Προσφέρει ορισμένες δυνατότητες που δεν υποστηρίζονται εγγενώς από τον Ιστό και επιβάλλει μια πολύ ισχυρότερη ιεραρχία στα έγγραφα που αποθηκεύει.

Το UI υποστηρίζει μόνο κείμενο και είναι κατάλληλο για υπολογιστικά περιβάλλοντα που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε απομακρυσμένα τερματικά υπολογιστή, τα οποία ήταν κοινά κατά το 1991. Το πρωτόκολλο Gopher προτιμήθηκε από πολλούς διαχειριστές δικτύων γιατί χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους από τις υπηρεσίες του World Wide Web.

Η ιεραρχική δομή του Gopher παρείχε μια πλατφόρμα για τις πρώτες ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες μεγάλης κλίμακας, και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από ενθουσιώδεις. Παρόλο που έχει σχεδόν αντικατασταθεί από το World Wide Web, παραμένει σε λειτουργία ένας μικρός αριθμός διακομιστών.

Ναι, το πιστεύετε ή όχι, εξακολουθούν να υπάρχουν διακομιστές Gopher στο Διαδίκτυο. Επειδή όμως τα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης δεν υποστηρίζουν το πρωτόκολλο, θα πρέπει επίσης να κατεβάσετε έναν αυτόνομο client ή κάποιο πρόσθετο προγράμματος περιήγησης για να εξερευνήσετε το Gopherspace.

  Εταιρεία λογισμικού με έδρα τις ΗΠΑ, ήταν Ρωσική

Ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε είναι το project Overbite, όπου θα βρείτε πρόσθετα για το Gopher για πολλά σύγχρονα προγράμματα περιήγησης, ακόμη και έναν client για τηλέφωνα .

Ο διακομιστής που θα πρέπει να δείτε αρχικά είναι στην διεύθυνση gopher://gopher.floodgap.com.

Μην βιαστείτε όμως, η παραπάνω διεύθυνση δεν θα ανοίξει με ένα συμβατικό browser.

Το project Overbite φιλοξενείται από την Floodgap Systems και χρησιμεύει για να δείτε το
gopherspace στα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα, προγράμματα περιήγησης και κινητές συσκευές.
Επιστρέψτε στο χαμηλό εύρος ζώνης και την υψηλή απόδοση του πρωτοκόλλου Gopher, απευθείας από το κινητό σας τηλέφωνο ή τον σύγχρονο υπολογιστή σας! Συνδεθείτε γρήγορα σε λήψεις, υπηρεσίες και διακομιστές που διατηρούνται σε ολόκληρο τον παγκόσμιο Gopherspace χρησιμοποιώντας το δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα του Overbite Project.

Σε τι χρησιμεύει ο Gopher;

Το Gopher δεν είναι “μίνι-Ιστός”, αλλά ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη συλλογή και οργάνωση εγγράφων, αρχείων και υπηρεσιών χωρίς την χρήση υπολογιστικών πόρων. Η ιεραρχική φύση και το μοντέλο μενού-εγγράφου συμπληρώνουν τον Ιστό και το πρωτόκολλο FTP για πιο γρήγορη η πρόσβαση και απλούστερη επεξεργασία.

Με πληροφορίες από την Wikipedia

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).