ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ενα συγκλονιστικό SOS εξέπεμψε την Τετάρτη, μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine, ο διευθυντής του γερμανικού εκδοτικού ομίλου Σπρίνγκερ, Ματίας Ντέπφνερ. Ο Ντέπφνερ περιέγραψε με εφιαλτικά χρώματα την αυξανόμενη ισχύ που συγκεντρώνει η εταιρεία Google απέναντι στους απλούς πολίτες, αλλά ακόμη και σε μεγάλες και κερδοφόρες εταιρείες όπως η δική του.
«Φοβόμαστε την Gοogle», έγραψε ο Ντέπφνερ, χαρακτηρίζοντας τον γίγαντα του Ιντερνετ «υποχρεωτικό συνεργάτη». «Εμείς, και πολλοί άλλοι, είμαστε εξαρτημένοι από την Google. Η πρόταση “αν δεν σας αρέσει η Google να πάτε αλλού” μοιάζει με τη σύσταση προς τους πολέμιους της πυρηνικής ενέργειας να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ρεύμα».
Ο Ντέπφνερ παραδέχθηκε ότι ο όμιλός του, που εκδίδει μεταξύ άλλων τις εφημερίδες Bild και Die Welt, βρίσκεται σε «σχιζοφρενική» κατάσταση. Από τη μια πλευρά συνεργάζεται με την Gοogle στον τομέα της διαδικτυακής διαφήμισης και από την άλλη μετέχει σε ομαδική αγωγή κατά της εταιρείας, την οποία κατηγορεί για κλοπή συγγραφικών δικαιωμάτων.
Στη μακροσκελή του επιστολή προς τον διευθυντή της Gοogle, Ερικ Σμιτ, ο Ντέπφνερ κατηγόρησε τον αμερικανικό κολοσσό ότι «πουλάει προστασία». Κατά τον Ντέπφνερ, η Google αναδεικνύει αποτελέσματα αναζήτησης που προωθούν τα συμφέροντά της και επιβάλλει σε εταιρείες που θα έπρεπε να εμφανίζονται στις πρώτες θέσης των αποτελεσμάτων να πληρώνουν για να εμφανιστούν. Ο Ντέπφνερ κατηγορεί ευθέως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον επίτροπο Ανταγωνισμού Αλμούνια ότι παίρνουν το μέρος της Gοogle. «Είναι θέμα ισχύος. Υπάρχει η δυνατότητα αυτόνομης ευρωπαϊκής διαδικτυακής υποδομής ή όχι;», διερωτάται.
Εν συνεχεία, επικρίνει τη φράση του διευθυντή της Google «αν υπάρχει κάτι που δεν θέλετε να γίνει γνωστό, μην το κάνετε». «Πίσω από αυτή την αντίληψη βρίσκεται η νοοτροπία των απολυταρχικών καθεστώτων, όχι των ελεύθερων κοινωνιών», σημειώνει ο Ντέπφνερ. «Τέτοιες φράσεις θα μπορούσε να πει ο διευθυντής της Στάζι ή κάποιας άλλης μυστικής υπηρεσίας μιας δικτατορίας. Μόνο οι δικτατορίες θέλουν διάφανους πολίτες».
Ο Ντέπφνερ σημειώνει ότι η Google «έχει αποκτήσει το σύνολο του θησαυρού των δεδομένων της ανθρωπότητας». «Πώς μπορεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός στην ψηφιακή εποχή αν τόσα πολλά δεδομένα συγκεντρώνονται στο χέρι ενός μόνο παίκτη;».
Ακόμη και οι ενέργειες των ρυθμιστικών αρχών για περιορισμό στη χρήση cookies (προγραμμάτων που εγκαθίστανται στους υπολογιστές και παρακολουθούν τις συνήθειες των χρηστών) αποβαίνουν σε όφελος της Google, «αφού έχει την πρωτοκαθεδρία στις τεχνολογίες παρακολούθησης των συνηθειών των χρηστών χωρίς χρήση cookies».
Στην επιστολή του Ντέπφνερ θίγονται ζητήματα που αφορούν τον όμιλό του («μια απλή αλλαγή στον αλγόριθμο της Google επιφέρει πτώση της επισκεψιμότητας σε ιστοσελίδα θυγατρικής εταιρείας του ομίλου μας, που είναι ανταγωνιστική της Gοogle, κατά 70%. Πρόκειται για πραγματικό παράδειγμα») αλλά και ζητήματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος. «Ο ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της Google, Λάρι Πέιτζ, ονειρεύεται έναν τόπο χωρίς νομοθεσία διαφύλαξης προσωπικών δεδομένων και χωρίς δημοκρατικό έλεγχο», γράφει ο Ντέπφνερ, «και γι’ αυτό τάσσεται υπέρ του να αποκτήσει η εταιρεία γιγάντια πλοία-γραφεία που θα πλέουν σε διεθνή