Hotspot : Μοιράστε πρόσβαση στο internet από το Android τηλέφωνο σας

Το ξέρετε ότι μπορείτε να μοιράσετε την σας στους φίλους σας μέσα από το τηλεφώνου σας; ή αλλιώς να κάνετε το σας .

Αρκετοί αρχάριοι χρήστες δεν γνωρίζουν ότι τα σημερινά πανέξυπνα κινητά τηλέφωνα έχουν την δυνατότητα να γίνουν φορητά ασύρματα σημεία πρόσβασης στο διαδίκτυο. Η διαδικασία ονομάζεται hotspot και ουσιαστικά με αυτήν δίνεται πρόσβαση στο διαδίκτυο  μέσω του Wi-Fi του Android τηλεφώνου σας, σε φίλους σας που δεν έχουν απευθείας σύνδεση μαζί του.

Η χρησιμότητα μίας τέτοιας δυνατότητας είναι τεράστια, αρκεί να έχετε φαντασία. Τα παραδείγματα χρήσης είναι πολλά. Μπορεί να πάτε στο εξοχικό σας και να δώσετε πρόσβαση internet στα παιδιά σας, στα οποία φυσικά δεν τους έχετε ακόμα αγοράσει κάποιου είδους σύνδεση σε πάροχο κινητής τηλεφωνίας.

Ακόμα μπορεί να πέσει η σταθερή σύνδεσή σας στο σπίτι σας και να χρειαστεί να δώσετε πρόσβαση στο internet σε κάποιες συσκευές σας.

 

Αλλά παράδειγμα είναι ότι αν ο φίλος σας που πίνετε καφέ μαζί, σας ζητήσει το τηλέφωνό σας για να δει κάτι στο διαδίκτυο, γιατί στο δικό του τέλειωσαν οι μονάδες, μπορείτε αντί να του δώσετε την συσκευή σας, να του δώσετε απλά πρόσβαση στο internet. Οι εφαρμογές του hotspot είναι πάρα πολλές αλλά παρουσιάζουν και κινδύνους. Ας δούμε σε αυτό το άρθρο, καταρχήν πως να κάνετε το Android τηλέφωνό σας ένα σημείο hotspot και μετά πως να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους.

Καταρχήν, τα παρακάτω βήματα για τη ρύθμιση του hotspot σε ένα κινητό τηλέφωνο, ενδέχεται να διαφέρουν, ανάλογα με τον κατασκευαστή του τηλεφώνου σας και την εκδοχή του Android που εκτελείται σε αυτό. Η δική μας παρουσίαση βασίζεται σε ένα Xiaomi με έκδοση Andoid 7, αλλά αν έχετε κάποιας άλλης μάρκας τηλέφωνο με λίγο ψάξιμο θα τα καταφέρετε να φτάσετε στα σωστά σημεία ρύθμισης.

Το λειτουργικό Android έχει συμπεριλάβει κάποια μορφή hotspot από την έκδοση 2.2 Froyo και μετά, οπότε θα πρέπει να είναι διαθέσιμο στο τηλέφωνό σας.

Ρύθμιση του Hotspot σε Android
Βήμα 1: Για να δημιουργήσετε ένα φορητό Wi-Fi σημείο πρόσβασης, πηγαίνετε στις της συσκευής σας. Συνήθως οι ρυθμίσεις έχουν σαν σύμβολο ένα γρανάζι και αρκεί να το πατήσετε μία φορά για να εισέλθετε σε αυτές.

  Εταιρείες και φανατικοί οπαδοί

Βήμα 2: Το επόμενο βήμα ποικίλλει ανάλογα με τη συσκευή σας. Στην Xiaomi πατήστε το “Φορητό σημείο πρόσβασης” που είναι κάτω από την ομάδα Ασύρματα & Δίκτυα και μετά το “Ρύθμιση φορητού σημείου πρόσβασης”.

Σε μια συσκευή της Samsung, πατήστε το “Συνδέσεις”, μετά το “Mobile Hotspot και Tethering” και μετά το “Φορητό σημείο Πρόσβασης” (Mobile Hotspot). Σε άλλα τηλέφωνο πατήστε το “Δίκτυο & Διαδίκτυο”, μετά το “Hotspot & Tethering” και μετά πατήστε “Ρύθμιση Hotspot Wi-Fi” στο “Φορητό Hotspot Wi-Fi”.

Βήμα 3: Στις περισσότερες συσκευές Android, όλες οι ρυθμίσεις για το hotspot βρίσκονται σε αυτό το μενού. Επιλέξτε ένα κατάλληλο όνομα δικτύου (εκεί που λέει SSID), έναν κωδικό πρόσβασης, μια επιλογή ασφαλείας Wi-Fi και στη συνέχεια πατήστε το σύμβολο του check (ν) για Αποθήκευση.

Εάν χρησιμοποιείτε συσκευή Samsung, πατήστε το μενού χάμπουργκερ στην επάνω αριστερή γωνία και, στη συνέχεια, πατήστε “Ρύθμιση παραμέτρων του Hotspot για κινητά” για πρόσβαση σε αυτές τις ρυθμίσεις. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσαρμόσετε λεπτομερέστερα τις ρυθμίσεις του ονόματος δικτύου, του κωδικού πρόσβασης και του Wi-Fi. Όταν τελειώσετε, πατήστε “Αποθήκευση”.

Ενεργοποίηση του Hotspot σε Android
Αφού ρυθμίσετε το hotspot τώρα θα πρέπει να το ενεργοποιήσετε. Στο Xiaomi πατήστε το διακόπτη “Φορητό σημείο σύνδεσης”. Στις περισσότερες συσκευές Android μπορεί να το βρείτε ως “Φορητό Hotspot Wi-Fi” ή “Φορητό σημείο Πρόσβασης” ( στην Samsung).

Το Android μπορεί να σας προειδοποιήσει για την αύξηση των δεδομένων και τη χρήση της μπαταρίας. Πατήστε “OK” για επιβεβαίωση. Το ενεργό σημείο Wi-Fi είναι πλέον ενεργό και έτοιμο για σύνδεση.

Τώρα θα πρέπει το hotspot σας να εμφανίζεται σε μία τρίτη συσκευή με Wi-Fi, όπως οποιοδήποτε άλλο δίκτυο Wi-Fi στην περιοχή σας. Χρησιμοποιήστε τον κωδικό πρόσβασης που επιλέξατε κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, για να συνδεθείτε.

Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε το hοtspot σας με μία κίνηση μέσα από τις γρήγορες ενέργειες που θα τις βρείτε αν σύρετε το δάκτυλό σας στην οθόνη από την κορυφή της προς τα κάτω. Η διακόπτης φέρει συνήθως την ονομασία “Σημείο πρόσβασης” ή “Wi-Fi Hotspot” ή “Κινητό Hotspot” (ανάλογα με τη συσκευή σας). Κάθε κλικ επάνω του το ενεργοποιεί ή το απενεργοποιεί.

Αν σκοπεύετε να συνδέσετε πολλές συσκευές επάνω στο κινητό σας, θα πρέπει να έχετε κατά νου τη χρήση των δεδομένων σας. Στο Android, μπορείτε να παρακολουθείτε και να περιορίζετε τη χρήση δεδομένων ώστε να μην ξεπεράσουν κάποιο όριο. Αν εφαρμόσετε ένα ανώτατο όριο δεδομένων στη συσκευή σας, το Android απενεργοποιεί αυτόματα τη σύνδεση δεδομένων σας όταν φτάσετε στο όριο αυτό.

  Ενεργοποίηση IE mode σε Microsoft Edge

Επίσης μπορείτε να αποσυνδέσετε συσκευές που έχουν συνδεθεί στο hotspot σας και να τις επισυνάψετε σε μία λίστα αποκλεισμένων συσκευών. Μπορείτε να ορίσετε μέχρι πόσες συσκευές θέλετε να συνδεθούν επάνω σας.

Τέλος να πούμε ότι με αυτό το τρόπο μπορείτε να μοιράσετε μόνο την σύνδεση δεδομένων που έχετε από τον πάροχό σας. Δεν μπορείτε για παράδειγμα να κάνετε hotspot μία άλλη σύνδεση Wi-Fi που σας παρέχει πρόσβαση στο internet.

Ασφάλεια συνδέσεων
Καταρχήν μην ανοίγετε το hotspot σας χωρίς να έχετε ορίσει ένα σοβαρό κωδικό ασφαλείας. Ο κωδικός 12341234 που ορίσαμε στην προηγούμενη φωτογραφία μόνο σοβαρός δεν μπορεί να είναι.

Κατά δεύτερο αν έχετε δυνατότητα το είδος της ασφάλειας προτιμήστε το “WPA2”. Μην χρησιμοποιείτε το “WEP” γιατί σπάει εύκολα.

Και τέλος ελέγχετε τακτικά τα όρια που έχετε θέσει. Αν θέλετε να δώσετε πρόσβαση σε 2 συσκευές ορίστε τον αντίστοιχο διακόπτη για 2. Μην το αφήνετε στο 4 επειδή έτσι ήταν από την προηγούμενη φορά.

Ελέγξτε τα ονόματα των συσκευών που είναι συνδεδεμένοι επάνω σας και αν κάποιο όνομα δεν το αναγνωρίζετε, πετάξτε το έξω χωρίς δεύτερη σκέψη.

Εναλλακτικές λύσεις
Μπορείτε να δημιουργήσετε Wi-Fi hotspot και με εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών, που είναι διαθέσιμες στο Google Play Store, αλλά η ενσωματωμένη μέθοδος που έχει το Android λειτουργεί καλά για τους περισσότερους χρήστες που επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο Wi-Fi για χρήση με άλλες συσκευές.

Ωστόσο, εάν ο φορέας σας δεν σας επιτρέπει να συνδέσετε άλλες συσκευές στο τηλέφωνό σας, ή θέτει περιορισμούς στη χρήση των δεδομένων για συσκευές που συνδέονται μέσω hotspot, τότε η ενσωματωμένη λειτουργία μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα.

Εφαρμογές όπως το PdaNet+ προσφέρουν μια αντίστοιχη εργασία, αλλά ίσως χρειαστεί να έχετε πρόσβαση στο root του τηλεφώνου σας για να παρακάμψετε εντελώς τους περιορισμούς του Android τηλεφώνου σας. Και να έχετε κατά νου ότι αυτό πιθανόν παραβιάζει τους όρους εγγύησης του τηλεφώνου σας.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


  +  44  =  50