Δείτε αν η άδεια Windows που έχετε είναι OEM, Retail ή Volume

Το παρακάτω παράδειγμα σας διδάσκει για το πώς μπορείτε να διαπιστώσετε αν η άδεια των Windows που τρέχετε στον υπολογιστή σας είναι τύπος OEM, Retail, ή Volume.

windows 10 spy

Όταν πρόκειται να αγοράσετε μία άδεια των Windows, υπάρχουν μια σειρά από διάφοροι τρόποι να το κάνετε. Ανάλογα τον τρόπο που διαλέγετε οι άδειες και άλλη τιμή έχουν αλλά και διαφορετικά δικαιώματα, περιορισμούς και ονομασίες. Οι πιο κοινοί τύποι άδειας είναι Retail (FPP (Full Packaged Product)), OEM (Original Equipment Manufacturer), και Volume Licensing.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε αυτό τον σύνδεσμο της Microsoft

Volume Licensing

Απευθύνονται σε εταιρίες όλων των μεγεθών που επιθυμούν να προμηθευτούν τουλάχιστον 5 άδειες λογισμικού επιλέγοντας κάποιο από τα ευέλικτα σχήματα τιμολόγησης, απλοποιώντας τη διαχείριση των αδειών χρήσης και απολαμβάνοντας επιπλέον πλεονεκτήματα ανάλογα με το προϊόν (π.χ. μεταφερσιμότητα αδειών, δικαίωμα downgrade και χρήσης παλιότερων εκδόσεων κ.α.).

Προ-εγκατεστημένο λογισμικό (ΟΕΜ/DSP)
Το προ-εγκατεστημένο λογισμικό διατίθεται σε μορφή DSP / OEM και έχει δημιουργηθεί με σκοπό α)να προ-εγκαθίσταται σε νέους Η/Υ και servers αποκλειστικά από κατασκευαστές υπολογιστών/servers με σκοπό την μεταπώληση, ή β)να συνοδεύει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή server στον οποίο εγκαταστάθηκε αρχικά από τον κατασκευαστή του (System Builder ή OEM Κατασκευαστή)

Πακέτα Λιανικής (Retail/FPP)
Τα πακέτα λιανικής Retail / FPP (Full Packaged Products) είναι διαθέσιμα μέσω καταστημάτων λιανικής πώλησης και απευθύνονται τόσο σε οικιακούς χρήστες όσο και σε πολύ μικρές εταιρίες έως 10 Η/Υ. Επιτρέπουν εγκατάσταση και χρήση του λογισμικού σε 1 συσκευή. Στη συσκευασία περιλαμβάνεται ο αριθμός – κλειδί για την ενεργοποίηση του προϊόντος και αποθηκευτικό μέσο ή link σε online τοποθεσία για την εγκατάσταση.

Αλλά ας δούμε τώρα πώς να καταλάβετε εάν τα Windows σας έχουν ενεργοποιηθεί ως Retail, OEM, ή Volume.

1. Ανοίξτε μια γραμμή εντολών. Για να το κάνετε αυτό πατήστε ταυτόχρονα τα πλήκτρα Win + R και στο παράθυρο εκτέλεσης που θα εμφανιστεί γράψτε την λέξη “cmd” και πατήστε Enter

2. Πληκτρολογήστε την παρακάτω εντολή στη γραμμή εντολών, και πατήστε Enter.

slmgr -dli

3. Μετά από ένα σύντομο διάστημα 5 δευτερολέπτων θα εμφανιστεί το παράθυρο διαλόγου του Windows Script Host όπου θα φαίνεται τι τύπο άδειας τρέχετε. (Δείτε τις παρακάτω εικόνες):
licences

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).