Πως να καταγράψετε τηλεφωνικές κλήσεις σε iPhone και Android

Σκεφτήκατε ποτέ ότι θέλετε να καταγράψετε μια κλήση; Ίσως είστε ένας δυσαρεστημένος πελάτης ή θέλετε αποδείξεις καταγράφοντας έναν ανάγωγο υπάλληλο. Όποιος και αν είναι ο λόγος, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εργαλεία. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από αυτά, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η πράξη σας δεν παραβιάζει κάποιο νόμο.

recording a-call iphone iPhone iPhone

Γνωρίστε το νόμο

Από νομική άποψη, το πιο σημαντικό ζήτημα στη καταγραφής κλήσεων είναι το ότι θα πρέπει να πάρετε τη συγκατάθεση από αυτόν που είναι στην άλλη μεριά της γραμμής.

Υπάρχουν νόμοι που σχετίζονται με αυτό, και είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να ενημερώνετε τον άλλο πριν από την εγγραφή κάθε τηλεφωνικής συνομιλίας, για να είστε σίγουροι ότι δεν θα έχετε τυχόν νομικές επιπλοκές. Αν πάλι έχετε ερωτήσεις που αφορούν το θέμα, καλό θα ήταν συμβουλευτείτε ένα δικηγόρο.

Παραθέτουμε τον νόμο
1. Όποιος αθέμιτα παγιδεύει ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρεμβαίνει σε τηλεφωνική σύνδεση ή συσκευή με σκοπό ν’ πληροφορηθεί ή να μαγνητοφωνήσει το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ τρίτων τιμωρείται με φυλάκιση. Η χρησιμοποίηση από το δράστη των πληροφοριών ή μαγνητοταινιών που αποκτήθηκε με αυτόν τον τρόπο θεωρείται επιβαρυντική περίπτωση.

2. Όποιος αθέμιτα παρακολουθεί με ειδικά τεχνητά μέσα ή μαγνητοφωνεί προφορική συνομιλία μεταξύ τρίτων που δεν διεξάγεται δημόσια ή μαγνητοσκοπεί μη δημόσιες πράξεις τρίτων, τιμωρείται με φυλάκιση. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος μαγνητοφωνεί ιδιωτική συνομιλία μεταξύ αυτού και τρίτου χωρίς τη συναίνεση του τελευταίου. Το δεύτερο εδάφιο της παραγρ. 1 αυτού του άρθρου εφαρμόζεται και σ’ αυτή την περίπτωση.

3. Με φυλάκιση τιμωρείται όποιος κάνει χρήση των πληροφοριών ή των μαγνητοταινιών ή των μαγνητοσκοπήσεων που αποκτήθηκαν με τους τρόπους που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 αυτού του άρθρου.

  H Samsung αντιγράφει για ακόμη μια φορά την Apple δημιουργώντας το δικό της App Store

4. Η πράξη της παραγρ.3 δεν είναι άδικη αν η χρήση έγινε ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου, ανακριτικής ή άλλης δημόσιας αρχής για τη διαφύλαξη δικαιολογημένου συμφέροντος που δε μπορούσε να διαφυλαχθεί διαφορετικά και ιδίως σε ποινικό δικαστήριο για την υπεράσπιση του κατηγορουμένου και γενικά αν η χρήση έγινε για την εκπλήρωση καθήκοντος του κατηγορουμένου ή για τη διαφύλαξη έννομου ή άλλου δικαιολογημένου ουσιώδους δημοσίου συμφέροντος.

5. Η ποινική δίωξη της πράξης της παραγράφου 3 γίνεται μόνο με έγκληση.

6. Αν ο δράστης των πράξεων των παραγράφων 1, 2 και 3 αυτού του άρθρου είναι ιδιωτικός αστυνομικός ή τελεί τις πράξεις αυτές κατ’ επάγγελμα ή απέβλεπε στην είσπραξη αμοιβής επιβάλετε φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή.

7. Όποιος διαθέτει στο εμπόριο ή μ’ άλλο τρόπο προσφέρει για εγκατάσταση τεχνικά μέσα ειδικά μόνο για την τέλεση των πράξεων των παραγράφων 1 και 2 αυτού του άρθρου ή δημόσια διαφημίζει ή προσφέρει τις υπηρεσίες του για την τέλεσή τους, τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή.

Εργαλεία για ηχογράφησης κλήσεων

Πώς μπορείτε να κάνετε μια εγγραφή τηλεφωνικής συνομιλίας εφόσον είστε νόμιμοι;

Η πιο προφανής μέθοδος: Ενεργοποιήστε τη λειτουργία ανοικτής συνομιλίας σε οποιοδήποτε τηλέφωνο που χρησιμοποιείτε, και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια δεύτερη συσκευή μπορείτε να καταγράψετε την κλήση. Αυτό θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από ένα μαγνητόφωνο ή με έναν υπολογιστή ή με την εφαρμογή Voice Memos του iPhone.

Το μειονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι το μεγάφωνο θα καταγράψει όλους τους θορύβους του εξωτερικού σας περιβάλλοντος.

  Bill Gates στο Netflix: νέο ντοκιμαντέρ Decoding Bill Gates

Μια καλύτερη επιλογή είναι το Google Voice. Η υπηρεσία επιτρέπει την καταγραφή κλήσεων και είναι πολύ εύκολο: Απλά πατήστε το 4 κατά τη διάρκεια μιας κλήσης για να ξεκινήσει η εγγραφή, στη συνέχεια, πατήστε ξανά το 4 ξανά για να σταματήσει. Όταν τελειώσετε, θα έχετε ένα αρχείο MP3 που μπορείτε να ακούσετε online ή να το κατεβάσετε.

Δυστυχώς, αυτό λειτουργεί μόνο για τις εισερχόμενες κλήσεις. Αν θέλετε να κάνετε μια εγγραφή σε εξερχόμενη κλήση, όπως σε μία γραμμή εξυπηρέτησης πελατών, η υπηρεσία δεν θα λειτουργήσει.

Μπορείτε όμως να δοκιμάσετε μερικές εφαρμογές εγγραφής. για Android όπως για παράδειγμα την RMC: Android Call Recorder, Με την εφαρμογή μπορείτε να καταγράψετε εύκολα τόσο τις εισερχόμενες όσο και τις εξερχόμενες κλήσεις, αλλά όπως πολλές παρόμοιες εφαρμογές του Android, συλλαμβάνει μόνο τους ήχους του περιβάλλοντος – που σημαίνει ότι θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το μεγάφωνο, αλλιώς θα έχετε μόνο τη φωνή σας.

Οι χρήστες του iPhone μπορούν να δοκιμάσουν κάτι σαν το Call Recorder που με λίγες δυνατότητες διανέμετε δωρεάν. Θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας ότι η δωρεάν έκδοση είναι αρκετά περιορισμένη, και για να ξεκλειδώσετε περισσότερες δυνατότητες, θα πρέπει να πληρώσετε μια αναβάθμιση που κοστίζει 9.99 δολάρια.

Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια υπηρεσία voice-over-IP που υποστηρίζει την καταγραφή κλήσεων. Η WePhone, για παράδειγμα, προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές για υπεραστικές και διεθνείς κλήσεις, και μπορεί και καταγράψει κλήσεις με το πάτημα ενός κουμπιού.

Γνωρίζετε κάποιον άλλο τρόπο; Μοιραστείτε τον μαζί μας με ένα σχόλιο.

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω email

Το email σας για την αποστολή κάθε νέας δημοσίευσης

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

  +  63  =  65

Previous Story

Internet of Things: που είναι ο άνθρωπος;

Next Story

Apple Campus 2 ο νέος ιπτάμενος δίσκος