Πώς να μετατρέψετε ένα παλιό hard disk σε ένα εξωτερικό δίσκο

Μόλις αντικαταστήσατε τον hard disk σας  στον υπολογιστή σας, και έχετε στα χέρια σας ένα παλιό, φαινομενικά άχρηστο, γυμνό σκληρό δίσκο. Μην το πετάξετε!

1harddisks0

Χρειάζονται ελάχιστα χρήματα και λίγος κόπος και γνώση για να μετατρέψετε ένα παλιό (ή νέο) hard disk σε έναν εξωτερικό δίσκο. Ας δούμε πώς:

Γιατί να αποκτήσετε ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο;
Κατ ‘αρχάς γιατί μπορείτε!. Είναι εξαιρετικά φθηνό να το χρησιμοποιήσετε ως εξωτερική μονάδα, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο κόστος ενός συστήματος εξωτερικού δίσκου το κατέχει ο δίσκος και το μικρότερο κόστος έως ασήμαντο το κατέχει η θήκη. Μπορείτε δηλαδή να πάτε μέχρι το κοντινό σας κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών και να αγοράσετε μία θήκη με κόστος που κυμαίνεται από 7 ευρώ και πάνω.

harddisks

Δεύτερον, μπορείτε να αποκτήσετε τον έλεγχο της ποιότητας και των προδιαγραφών σε σχέση με τους έτοιμους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους. Είναι κοινό μυστικό στη hardware βιομηχανία ότι οι έτοιμες εξωτερικές μονάδες σκληρών δίσκων σπάνια περιέχουν δίσκους premium, και ακόμη και αν σας αρέσει μία συγκεκριμένη εταιρεία και εξοπλίζετε το σύστημά σας μόνο με αυτήν, δεν σημαίνει ότι αν αγοράσετε ένα έτοιμο εξωτερικό hard disk της εταιρείας θα πάρετε την αφρόκρεμα των υλικών της. Εάν χρησιμοποιήσετε ένα παλιό δικό σας σκληρό δίσκο ή ακόμα αν αγοράσετε έναν νέο γυμνό hard disk ξέρετε ακριβώς τι παίρνετε.

Τρίτον, αν έχετε ένα δίσκο που περιέχει δεδομένα που θέλετε να ανακτήσετε, μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιήσετε το εξωτερικό περίβλημα για να τοποθετήσετε το σκληρό δίσκο και να τα ανακτήσετε. Φυσικά, μπορείτε να τοποθετήσετε τη μονάδα εσωτερικά στον υπολογιστή σας, αλλά είναι λίγο πιο χρονοβόρο, και υπάρχει πιθανότητα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ορισμένες μηχανές. Και, στους περισσότερους φορητούς υπολογιστές (laptop), είναι αδύνατο να προσθέσετε μια επιπλέον εσωτερική μονάδα.

Τέλος, θα αγοράσετε μία θήκη που θα έχει μακροπρόθεσμη αξία, δεδομένου ότι μπορείτε να τοποθετήσετε μέσα της όποια μονάδα θέλετε. Όταν αγοράζετε μια έτοιμη εξωτερική μονάδα, η θήκη είναι σε απόλυτο συνδυασμό με τον hard disk που φέρει μέσα της και μερικές φορές είναι κυριολεκτικά κολλημένα μαζί. Δεν μπορείτε έτσι απλά να ανοίξετε την θήκη ενός Western Digital MyBook και να βάλετε οποιαδήποτε παλαιά μονάδα έχετε. Έτσι, όταν θέλετε να αναβαθμίσετε σε έτερο χρόνο τον εξωτερικό δίσκο σας, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αντικαταστήσετε τον δίσκο αντί να αγοράσετε ένα εντελώς νέο προϊόν.

Με όλα αυτά κατά νου, ας δούμε πως θα κάνετε μία εκτίμηση τους παλιού σας δίσκου και σκέψεις σχετικά με την της θήκης.

Επιλογή του δίσκου
Αν στα συρτάρια σας έχετε μία στοίβα από παλιές μονάδες δίσκων που σκονίζονται καταλαμβάνοντας χώρο στο γραφείο σας και σκέφτεστε να αγοράσετε μια θήκη για μία από αυτές, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε.

Το πρωταρχικό μέλημα σας κατά την επαναχρησιμοποίηση ενός παλιού hard disk είναι να βρείτε κάποιον που είναι σε καλή κατάσταση. Θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε τις SMART ρυθμίσεις (μία διαδικασία παρόμοια με το ιστορικό της υγείας του σκληρού δίσκου). Αν αποδειχθεί η μονάδα έχει ένα σωρό κόκκινες σημαίες, όπως και χιλιάδες κατεστραμμένους τομείς, θα πρέπει να τον ξεχάσετε και να πάτε στον επόμενο δίσκο ή να αγοράσετε ένα νέο.

Ένα πολύ καλό δωρεάν πρόγραμμα που μπορεί άμεσα να σας ελέγξει την κατάσταση των δίσκων σας είναι το CrystalDiskInfo

crystal

Επιλογή της θήκης
Οι σκληροί δίσκοι έρχονται σε δύο μεγέθη. Στην μορφή των 3,5″ που συνήθως προορίζονται για μηχανήματα desktop και έχουν περίπου το μέγεθος ενός μέτριου χαρτόδετου βιβλίου μυθιστορήματος. Είναι μεγαλύτεροι από αυτούς που χρησιμοποιούνται σε laptop, αλλά είναι σχετικά φθηνότεροι σε σχέση με το ποσό αποθήκευσης που μπορούν να χωρέσουν. Απαιτούν επίσης μια εξωτερική πηγή ενέργειας, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να συνδέσετε την εξωτερική θήκη τους με μία πρίζα στο τοίχο σας.

hdisks2

Οι SSDs και οι μηχανικοί σκληροί δίσκοι για laptops έρχονται σε μια μορφή 2,5″. Το μέγεθος αυτών των δίσκων είναι περίπου όσο ένα smartphone. Γενικά οι περισσότεροι δίσκοι 2.5″ δεν απαιτούν εξωτερική τροφοδοσία ρεύματος, οπότε οι θήκες τους μπορούν και να περιέχουν μόνο ένα καλώδιο που συνδέεται στον υπολογιστή σας και μεταφέρει δεδομένα και ρεύμα.

Το μειονέκτημα σε αυτούς τους δίσκους είναι ότι συνήθως έχουν μικρότερη χωρητικότητα (ή αν θέλετε πολύ πιο ακριβοί σε σχέση χωρητικότητας – τιμής), και σε αντίθεση με τους δίσκους των 3,5″ που έχουν ένα καθορισμένο ύψος, οι δίσκοι των 2,5″ μπορεί να έχουν 7 χιλιοστά, 9,5 χιλιοστά, ακόμα και 12,5 χιλιοστά ύψος.

Αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να αναγνωρίσετε το είδους του σκληρού δίσκου που έχετε στα χέρια και να αγοράσετε την αντίστοιχη θήκη.

Ταχύτητα δίσκου και χωρητικότητα
Δεδομένου ότι θα πρέπει πιθανώς να συνδέσετε το εξωτερικό hard disk μέσω ενός USB, η ταχύτητα οδήγησης δεν θα έχει τεράστια διαφορά από την άποψη της απόδοσης. Τεχνικώς οι δίσκοι με υψηλές ταχύτητας στροφών (RPM) θα έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα μέσω των USB 3.0 συνδέσεων (ιδίως κατά την αναζήτηση και τη εγγραφή πάρα πολλών μικρών αρχείων), αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους η διαφορά αυτή είναι πιθανό αμελητέα.

Η ταχύτητα του δίσκου είναι ωστόσο ένας παράγοντας από άποψη της φθοράς στη μονάδα δίσκου, δεδομένου ότι οι ταχύτερες μονάδες παράγουν περισσότερη θερμότητα. Αν έχετε κάμποσους υποψήφιους δίσκους για να τους κάνετε εξωτερικούς τότε προτιμήστε κάποιον με μία αργή ταχύτητα (όπως με 5400 RPM) αφού έχετε μεγάλες πιθανότητες αυξημένης ς ζωής του δίσκου σας σε σχέση με τους δίσκους με υψηλότερες ταχύτητες περιστροφής (όπως 7200 και 10.000 RPM).

Εάν η μονάδα σας ται σπάνια, όπως για παράδειγμα να δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων μία φορά το μήνα τότε η διάκριση ταχύτητας (και η επακόλουθη θερμότητα) δεν είναι θέμα. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τη μονάδα συνεχώς, τότε επιλέξτε ένα πιο αργό disk.

Τώρα, σχετικά με το θέμα της χωρητικότητας του δίσκου, υπάρχει μόνο ένας πραγματικός περιορισμός που πρέπει να γνωρίζετε. Παλαιές θήκες USB 2.0 δεν έχουν το hardware/firmware για την υποστήριξη μεγαλύτερων δίσκων, οπότε έχετε υπόψη σας για μεγάλους δίσκους (2TB +) προτιμήστε μία νεότερης τεχνολογίας θήκη.

Διασύνδεση
Έχουμε τελειώσει με αυτόν τον βραχνά και για τους περισσότερους χρήστες δεν γεννάται πια θέμα. Οι σκληροί δίσκοι συνδέονται εσωτερικά σε έναν υπολογιστή είτε μέσω μίας PATA ή μίας SATA σύνδεσης.

hdisks3

Οι συνδέσεις PATA (επίσης γνωστή ως IDE) κυριάρχησε στην αγορά σκληρού δίσκου από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και μέχρι περίπου το 2005, και είχε μία μεγάλη συνδεσμοσειρά από ακίδες που έμοιαζε με ένα καλώδιο εκτυπωτή, όπως φαίνεται στον κάτω δίσκο της παραπάνω . Επίσης στην άκρη του είχε και ένα πολύ μεγάλο βύσμα για την τροφοδοσία. Οι SATA που εισήχθησαν το 2003 και τώρα κυριαρχούν στην αγορά διαθέτουν ένα διπλό πολύ κοκαλιάρικο μακρόστενο βύσμα, όπως φαίνεται στην φωτογραφία πάνω από τον PATA σκληρό δίσκο. Τα δεδομένα μεταφέρονται στο στενό βύσμα και η παροχή μεταφέρεται μέσω του μεγαλύτερου βύσματος.

Οι πιθανότητες είναι να έχετε ένα δίσκο SATA, δεδομένου ότι είναι παλιός και μεταχειρισμένος εκτός αν πρόκειται για μια νεότερη μονάδα που χρησιμοποιείται σε ένα πολύ παλιό υπολογιστή. Αλλά ελέγξτε τον δίσκο σας και συγκρίνετέ τον με την παραπάνω εικόνα, πριν αρχίσετε να ψάχνετε για ένα case.

Επιλέγοντας την θήκη
Μόλις εντοπισετε όλα τα σχετικά χαρακτηριστικά του hard disk σας, ήρθε η ώρα να αγοράσετε μία συμβατή θήκη. Κατά την επίσκεψή σας στο κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών καλό θα ήταν να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω. Αν και ο στόχος μας είναι να σας εκπαιδεύσουμε ως καταναλωτή, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε ακριβώς τη σωστή θήκη για τις ανάγκες σας, δεν πρέπει να σας αφήσουμε ανενημέρωτους για το τι υπάρχει στα ράφια των καταστημάτων και γιαυτό έχουμε συμπεριλάβει μία ενότητα για ειδικές θήκες που σας προτείνουμε.

Εσωτερικό Interface και μέγεθος δίσκου: Κατά την αγορά για μία εξωτερική θήκη για ένα hard disk, η πρώτη σκέψη σας είναι ότι πρέπει να επιλέξετε ένα περίβλημα του οποίου η σύνδεση να ταιριάζει στο interface και στο μέγεθος του δίσκου σας. Έχετε ένα φορητό σκληρό δίσκο 2,5″ με μια σύνδεση SATA τότε θέλετε μία θήκη για SATA 2,5. Αν έχετε ένα παλιό δίσκο 3.5″ με μια σύνδεση PATA τότε χρειάζεστε μία θήκη που υποστηρίζει 3,5 PATA / IDE .

Τέλος, όσοι από εσάς αγοράσετε θήκη για 2.5″ δίσκο θα πρέπει να λάβετε υπόψην σας την προαναφερθείσα έκδοση ύψους του δίσκου. Ελέγξτε τα ψιλά γράμματα στην θήκη σας για να δείτε αν το περίβλημα μονάδας δίσκου μπορεί να φιλοξενήσει δίσκους πάχους 12,5 χιλιοστά, 9,5 χιλιοστά ή 7 χιλιοστά δίσκους, ή όλα ή μερικά από τα παραπάνω. Ευτυχώς, οι δίσκοι 12,5 χιλιοστών είναι αρκετά σπάνιοι, και σχεδόν κάθε 2.5″ θήκη λειτουργεί με δίσκους τόσο με 9,5 χιλιοστά όσο και με 7 χιλιοστά πάχους.

Εξωτερικό Interface: Δεύτερη σε σημασία είναι να ταιριάζουν οι εξωτερικές διασυνδέσεις. Θέλετε να συνδέσετε την θήκη σας μέσω USB 3.0, μέσω FireWire, μέσω μίας θύρας eSATA (η οποία είναι πολύ γρήγορη, αλλά δεν είναι διαθέσιμη σε πολλούς υπολογιστές);

hdisks4

Στη φωτογραφία παραπάνω μπορείτε να δείτε μια ποικιλία κοινών τύπων διασύνδεσης: στα αριστερά έχουμε μία θήκη 2,5″ με υποδοχή micro-Β, στο κέντρο έχουμε μια ογκώδης θήκη που έχει μια σύνδεση τύπου USB 2.0 type B και μία eSATA, και τέλος αριστερά έχουμε μία θήκη 3.5″ με μια σύνδεση USB 3.0 type Β. Να σημειωθεί ότι οι μονάδες των 3,5″ διαθέτουν βύσμα τροφοδοσίας ρεύματος αφού χρειάζονται αρκετή ισχύς για να τρέξει δίσκους που απευθύνονται σε desktops.

Πάνω από όλα, ελέγξτε προσεκτικά τις προδιαγραφές του περιβλήματος που αγοράζετε για να εξασφαλίσετε ότι παίρνετε ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. Συνήθως οι φθηνές θήκες μπορεί να φαίνονται ευκαιρία μέχρι να συνειδητοποιήσετε ότι είναι τόσο φθηνές γιατί περιέχουν μόνο σύνδεση USB 2.0.

Περίβλημα – Υλικό: Οι θήκες για τους σκληρούς δίσκους έρχονται σε δύο υλικά: πλαστικό και μέταλλο. Για χρήση σπάνια και σύντομης διάρκειας δεν έχει σημασία από τι υλικό είναι φτιαγμένο το περίβλημα. Αλλά για εξωτερικές μονάδες που θα έχουν πολλή χρήση (ειδικά αν σκοπεύετε να τις αφήνετε αναμμένες όλη την ημέρα), μια μεταλλική κατασκευή μετατρέπει το περίβλημα σε μια μεγάλη ψήκτρα για τον σκληρό δίσκο και είναι ότι πρέπει. Η θερμότητα είναι ο εχθρός όλων των ηλεκτρονικών και κάθε λεπτομέρεια που μπορεί να κρατήσει τον σκληρό σας δίσκο δροσερό αξίζει τον κόπο.

Αν δηλαδή χρησιμοποιήσετε τον εξωτερικό σας δίσκο για μακράς διάρκειας συνεδρίες gaming τότε μία αλουμινένια θήκη κάνει φανταστική διάχυσης της θερμότητας. Για σύντομες περιόδους δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, τα πλαστικά περιβλήματα δεν ενοχλούν ιδιαίτερα από την άποψη της απαγωγής της θερμότητας.

Τέλος, σας προτείνουμε να εξαλείψετε την σκέψη μεταλλικού υλικού για λόγους “ανθεκτικότητας”. Θα κάνετε απλά σπατάλη χρημάτων χωρίς αποτέλεσμα. Σκεφτείτε τι πιθανότητες έχετε να ρίξετε κατά λάθος τον εξωτερικό σκληρό δίσκο σας από το γραφείο σας στο πάτωμα.

Αντί να πληρώσετε παραπανίσια λεφτά για μεταλλική προστασία από τις τοπικές πτώσεις ξοδέψτε αυτά τα χρήματα για να αγοράσετε μία κοκάλινη θήκη μεταφοράς όπου έχετε περισσότερες πιθανότητες να σας πέσει από τα χέρια κατά την μεταφορά τους από το σπίτι σας στο σπίτι του φίλου σας.

Η εναλλακτική λύση: Docks και Tethers
Υπάρχει κάποιες ξεχωριστέ λύσεις στο οπλοστάσιο του hardware όσο αφορά τους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους και θα ήταν παράλειψη μας να μην σας τις αναφέρουμε. Πρόκειται για τους docks και τα Tethers cable. Ενώ μία κατάλληλο θήκη προορίζεται για μεγάλη και μακροχρόνια χρήση, μερικές φορές απλά θέλετε να λειτουργήσετε τους παλιούς σας δίσκους για μια γρήγορη ανάγνωση ή αντιγραφή. Επιπλέον τα Docks υποστηρίζουν πολλαπλά μεγέθη σκληρών δίσκων και συχνά περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά όπως η πλήρη αντιγραφή τους με ένα κλικ, σε περίπτωση που θέλετε να κλωνοποιήσετε μία μονάδα.

hdisks5

Επίσης αυτές οι λύσεις είναι ιδανικές για να κάνετε αντικατάσταση ενός σκληρού δίσκου τους συστήματός σας απλά κλωνοποιώντας τον και χωρίς σχεδόν καθόλου downtime παρά μόνο μία επανεκκίνηση. Τα εξαρτήματα αυτά δεν παρέχουν προστασία στην μονάδα (γενικά δεν περικλείουν πανταχόθεν τον hard disk με αποτέλεσμα να σκονίζεται και να είναι ευπαθής στο νερό).

hdisks5a

Η τελευταία σκέψη: Στο τέλος της έρευνας αγοράς σας δεν πρέπει να φοβόσαστε να δαπανήσετε μερικά επιπλέον ευρώ για καλύτερες δυνατότητες. Η διαφορά μεταξύ ενός παλιού μοντέλο USB 2.0 με ξεπερασμένα χαρακτηριστικά από ένα νεότερο βελτιωμένο μοντέλο ιδίας εταιρείας με μία USB 3.0 σύνδεση, η υποστήριξη για μεγάλους δίσκους, και πολλά άλλα, είναι σχεδόν πάντα γύρα στα 5-10 ευρώ. Αξίζουν το κόπο της επιπλέον δαπάνης και θα το καταλάβετε όταν για την μεταφορά των ταινιών σας θα χρειαστείτε τρεις ώρες παραπάνω με ένα USB 2.0

Τοποθέτηση
Αν έχετε καταλάβει όλα τα παραπάνω που αφορούν το είδος των εσωτερικών συνδέσεων, τα είδη των θηκών κλπ, τότε η τοποθέτηση είναι πλέον παιχνιδάκι. Εάν αγοράσετε μία θήκη που δεν απαιτεί κάποιο εργαλείο τότε μπορείτε κυριολεκτικά να τοποθετήσετε στην θήκη το σκληρό σας δίσκο όπως περίπου βάζετε την μπαταρία στο κινητό σας.

hdisks6

Στην παραπάνω φωτογραφία μπορείτε να δείτε δύο θήκες που δεν απαιτούν κατσαβίδι χάρη στο συμπαγή σχεδιασμό της SATA σύνδεσης δεδομένων και τροφοδοσίας. Μπορείτε να ανοίξετε την θήκη, να συρταρώσετε τον δίσκο προς τα μέσα μέχρι να ασφαλίσει στη θέση του, και στη συνέχεια να βάλετε το κάλυμμα ξανά.

hdisks7

Εάν η θήκη διαθέτει βίδες, υπάρχουν συνήθως δύο που συγκρατούν την κεφαλή της θήκης και, ακριβώς όπως και σε ένα desktop άλλες τέσσερις βίδες σας για να τοποθετήσετε και να στερεώσετε τον δίσκο στην θήκη του. Στην καλύτερη περίπτωση, θα χρειαστείτε ένα σταυροκατσάβιδο και επιπλέον χρόνο εξήντα δευτερολέπτων για να εγκαταστήσετε τη μονάδα.

Τέλος, αν αγοράσετε ένα νέο δίσκο, τον βάλετε τη θήκη του και την συνδέσετε στον υπολογιστή σας και δεν δείτε τίποτα, μην πανικοβληθείτε. Η μονάδα δίσκου δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη και έτσι  το λειτουργικό σας σύστημα θα την αγνοήσει μέχρι να κάνετε κάτι. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να διαμορφώσετε το δίσκο με το Διαχειριστή δίσκου των Windows, ή με το βοηθητικό πρόγραμμα δίσκου στο OSX , ή χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο όπως το Gparted στο Linux . Μετά την διαμόρφωση η μονάδα θα πρέπει να εμφανιστεί ακριβώς όπως οποιαδήποτε άλλη μονάδα δίσκου.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).