Σημειώστε το IMEI, πριν σας κλέψουνε το smartphone

Από την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα υποχρεούνται να μπλοκάρουν μόνιμα τα που έχουν δηλωθεί ως κλεμμένα, αρκεί ο κάτοχος να έχει δηλώσει στην εταιρεία του τον μοναδικό αριθμό IMEI της συσκευής.IMEI

Το μέτρο επιβλήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με στόχο την αποτροπή των κλοπών και της πώλησής τους στη μαύρη αγορά.

Η διαδικασία: IMEI, δήλωση κλοπής, αίτηση στο δίκτυο

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει ένα κινητό στη «» είναι η γνωστοποίηση του κωδικού ΙΜΕΙ της συσκευής από τον συνδρομητή στον πάροχό του. Ο μοναδικός κωδικός ΙΜΕΙ (International Mobile Equipment Identity, Διεθνής Ταυτότητα Κινητής Συσκευής) περιλαμβάνει για τον κατασκευαστή και το μοντέλο της συσκευής.

Εφόσον το κινητό μπει στη μαύρη λίστα με τους απαγορευμένους αριθμούς IMEI, η χρήση του είναι θεωρητικά αδύνατη ακόμα και με τη χρήση κάρτας SIM από άλλη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας

Κάθε συνδρομητής μπορεί να εντοπίσει τον κωδικό IMEI:

  • Στη συσκευασία της συσκευής
  • Πατώντας τα πλήκτρα * # 06 # στη συσκευή του
  • Με την ειδική εφαρμογή της συσκευής

Για το μπλοκάρισμα της συσκευής, οι συνδρομητές πρέπει αρχικά να δηλώσουν την κλοπή στην αστυνομία και στη συνέχεια να υποβάλουν στον πάροχό τους γραπτό αίτημα απενεργοποίησης της συσκευής, επισυνάπτοντας το αποδεικτικό της δήλωσης κλοπής.

Κάθε εταιρεία που απενεργοποιεί τις κλεμμένες συσκευές των συνδρομητών της αναλαμβάνει ταυτόχρονα την ευθύνη να ενημερώνει και τις υπόλοιπες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες οφείλουν να προχωρήσουν στην απενεργοποίηση των κλεμμένων συσκευών και στα δικά τους δίκτυα.

Σημειώνεται ότι το αίτημα απενεργοποίησης απορρίπτεται εάν ο δηλούμενος κωδικός ΙΜΕΙ δεν είναι έγκυρος σύμφωνα με τις σχετικές διεθνείς προδιαγραφές, ή δεν έχει αποδοθεί από τον κατασκευαστή στη συσκευή, ώστε να την προσδιορίζει κατά μοναδικό τρόπο.

Παρακαλώ, μου αλλάζετε το ΙΜΕΙ;

Στην πράξη, ο αριθμός IMEI μπορεί να αλλαχθεί παράνομα (οδηγίες μπορεί κανείς να βρει εύκολα στο Διαδίκτυο), οπότε η συσκευή θα μπορεί να λειτουργήσει εκ νέου.

Για το λόγο αυτό, η απενεργοποίηση με βάση το IMEI κρίθηκε αναποτελεσματική στις .

Από το 2015 θα εφαρμοστεί στις ΗΠΑ μια διαφορετική πρακτική, καθώς τα κινητά των περισσότερων μεγάλων κατασκευαστών (Apple, Google, HTC, Huawei, Motorola, Microsoft/Nokia και ) θα προσφέρουν ειδικό «μηχανισμό αχρήστευσης» των κλεμμένων συσκευών. Η  ενεργοποίηση ή όχι του μηχανισμού αυτού θα αποτελεί απόφαση του χρήστη και γι΄αυτό εκτιμάται πως η αποτελεσματικότητα και αυτού του μέτρου μέλλει να κριθεί στην πράξη. Μάλιστα, έχει ήδη εκφραστεί ο φόβος πως εάν υπάρχει η πιθανότητα να αποδειχτούν κάποια κλοπιμαία άχρηστα, όχι όμως όλα, τότε οι κλοπές θα αυξηθούν.

Ενδεικτικά, η λύση που θα υιοθετήσει η Google στο Android είναι ότι από την επόμενη έκδοση του πιο διαδεδομένου λειτουργικού συστήματος για smartphone, θα υπάρχει ένας μηχανισμός προστασίας από την μη εξουσιοδοτημένη επαναφορά του τηλεφώνου στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Τεχνολογία: Συμβουλές

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).