Το Ινδικό διαστημόπλοιο Chandrayaan-3 προσγειώθηκε επιτυχώς στο φεγγάρι

Το διαστημόπλοιο Chandrayaan-3, η τελευταία φιλόδοξη αποστολή της Ινδίας προσγειώθηκε επιτυχώς στο φεγγάρι κατατάσσοντας την Ινδία ως το 4ο έθνος που πραγματοποίησε ομαλή προσέγγιση την σεληνιακή επιφάνεια.

chandrayaan 3 landing isro

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της Ινδίας το 2019 να πατήσει στην σελήνη κατάφερε να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της σήμερα στις 5:34 π.μ. PT (3:34 μ.μ. ώρα Ελλάδος) την Τετάρτη. Το σκάφος της Chandrayaan-3 προσεδαφίστηκε σε πάνω από ένα μήνα μετά την εκτόξευση του και έκανε την Ινδία το τέταρτο έθνος παγκοσμίως που πραγματοποίησε ομαλή προσγείωση στο φεγγάρι.

Η Σοβιετική Ένωση, οι ΗΠΑ και η Κίνα και οι χώρες που έχουν ήδη πατήσει πόδι αν και πριν τρεις ημέρες το σκάφος Luna-25 της Ρωσίας καταστράφηκε κατά την προσπάθεια προσεδάφισης αφήνοντας συντρίμμια (δηλαδή σκουπίδια) στην σεληνιακή επιφάνεια.

Η προσεδάφιση έγινε στο νότιο πόλο της σελήνης ο οποίος παραμένει μια ανεξερεύνητη περιοχή που αναμένεται να βοηθήσει στην κατανόηση της ατμόσφαιρας του φεγγαριού και να ανοίξει το δρόμο για μελλοντικά προγράμματα εξερεύνησης του διαστήματος.

Ο διαχειριστής της NASA Bill Nelson συνεχάρη τον Ινδικό Οργανισμό Διαστημικής Έρευνας (ISRO) για την επιτυχή προσγείωση του Chandrayaan-3 στο φεγγάρι μέσω της ανάρτησής του στο X, την πλατφόρμα παλαιότερα γνωστή ως Twitter. “Χαιρόμαστε που είμαστε ο συνεργάτης σας σε αυτήν την αποστολή!” έγραψε.

Το Chandrayaan-3, η τρίτη έκδοση της ινδικής αποστολής Chandrayaan («φεγγάρι» στα σανσκριτικά), στοχεύει να επιδείξει την ασφαλή προσγείωση και περιπλάνηση στην επιφάνεια του φεγγαριού και να διεξάγει επιτόπου επιστημονικά πειράματα.

Το διαστημόπλοιο, που αναπτύχθηκε με προϋπολογισμό μικρότερο από 75 εκατομμύρια δολάρια, περιλαμβάνει μια μονάδα πρόωσης, προσεδάφιση και ένα rover που φέρουν συνολικά επτά επιστημονικά όργανα.

Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο προκάτοχός του, το Chandrayaan-3 περιλαμβάνει βελτιωμένους αισθητήρες, λογισμικό και συστήματα πρόωσης. Η ISRO πραγματοποίησε επίσης μια σειρά από προσομοιώσεις και πρόσθετες δοκιμές για να διασφαλίσει υψηλότερο βαθμό ανθεκτικότητας στην προσεδάφιση για να επιτύχει μια επιτυχημένη προσγείωση.

Το αεροσκάφος θα διεξάγει πειράματα σε σεισμικές δονήσεις, σεληνιακή θερμοκρασία, θερμική αγωγιμότητα, στοιχειακή σύνθεση και φασματικές εκπομπές της Γης.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν μια αποστολή με πλήρωμα στον σεληνιακό νότιο πόλο, που ονομάζεται Artemis III, το συντομότερο το 2025. Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν από την αποστολή Chandrayaan-3 στην Ινδία θα βοηθήσουν στην κατανόηση της επιφάνειας πριν από την ανθρώπινη προσγείωση.

Τον Ιούνιο, η Ινδία υπέγραψε τις Συμφωνίες Άρτεμις της NASA για να συνεργαστεί με τις συμμετέχουσες χώρες στην εξερεύνηση του διαστήματος. Η NASA πρόκειται επίσης να παρέχει προηγμένη εκπαίδευση σε Ινδούς αστροναύτες στο Διαστημικό Κέντρο Johnson στο Χιούστον και να τους στείλει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το επόμενο έτος.

Επιπλέον, το ISRO και η NASA εργάζονται επίσης στενά για να ξεκινήσουν ένα χαμηλό παρατηρητήριο της Γης (low-Earth observatory = LEO) το 2024 για να χαρτογραφήσει ολόκληρο τον πλανήτη σε 12 ημέρες και να προσφέρει συνεπή δεδομένα για την ανάλυση των αλλαγών στα οικοσυστήματα της Γης, τη μάζα πάγου, τη φυτική βιομάζα, τη στάθμη της θάλασσας και φυσικών καταστροφών και κινδύνων.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).