Internet: άρθρο 13 της ΕΕ το τέλος της ελευθερίας του λόγου


Το Internet θεωρείται σαν ένα προπύργιο της ελευθερίας του λόγου. Είναι το μέρος που μπορείτε να πείτε οτιδήποτε για οτιδήποτε σε οποιονδήποτε από κάθε σελίδα που επιτρέπει σχόλια. Μπορείτε να μοιραστείτε μουσική, βίντεο, κώδικα, σκέψεις ή ότι άλλο θέλετε.

Αυτό μπορεί να αλλάζει, με το άρθρο 13 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που ψηφίστηκε μόλις από την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων της ΕΕ (JURI). Αν τελικά εγκριθεί, θα χάσουμε την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο όπως την γνωρίζουμε σήμερα.Internet

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το άρθρο 230 του νόμου για την ευελιξία των επικοινωνιών, τμήμα του νόμου περί τηλεπικοινωνιών του 1996, εγγυάται την ελευθερία του λόγου στο Internet. Αυτό σημαίνει ότι “κανένας πάροχος ή χρήστης μιας διαδραστικής υπηρεσίας ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν αντιμετωπίζεται σαν εκδότης οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται από άλλον πάροχο ψηφιακών περιεχομένων”.

Ο νόμος είναι ζωτικής σημασίας, καθώς παρέχει στις δικτυακές πλατφόρμες νομική προστασία για το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου που δημοσιεύουν οι χρήστες τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να πείτε οτιδήποτε θέλετε στα σχόλια, και η σελίδα Reddit, YouTube, ή οποιαδήποτε άλλη δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη.

Με το άρθρο 13, θα δούμε έναν εντελώς διαφορετικό διαδικτυακό κόσμο. Κάθε σελίδα ή υπηρεσία θα πρέπει να ελέγχει κάθε λέξη, ήχο, βίντεο, κώδικα, ή εικόνα για να διαπιστώσει εάν παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα. Με λίγα λόγια, έλεγχος στα πάντα.

Η “λύση” του άρθρου 13 είναι η επιβολή σε όλους τους ιστότοπους να φιλτράρουν την κάθε δημοσίευση σύμφωνα με μια βάση δεδομένων που περιέχει έργα πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι ιστότοποι θα πρέπει επίσης να επιτρέπουν στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων να ενημερώνουν αυτή τη βάση δεδομένων

Σκεφτείτε το μια στιγμή. Θέλετε να γράψετε μια γρήγορη απάντηση σε ένα άρθρο, και την πληκτρολογείτε. Στη συνέχεια θα πρέπει να περιμένετε να το δείτε αφού περάσει από λογοκρισία και δεν περιέχει κάτι που προστατεύεται με πνευματικά δικαιώματα.

Η Google και το Facebook θα μπορούσαν να δημιουργήσουν λογισμικό που θα μπορούσε να αυτοματοποιήσει την διαδικασία.

Αλλά όπως επισημαίνει το Electronic Frontier Foundation (EFF), ακόμη και για τις “πλατφόρμες που καθιερώνουν το φιλτράρισμα, οι χρήστες θα διαπιστώσουν ότι τα βίντεο, ο ήχος, το κείμενο και ο κώδικας που ανεβάζουν, θα παρακολουθείται και ενδέχεται να αποκλείεται αν το αυτοματοποιημένο σύστημα ανιχνεύσει ακόμα και εσφαλμένα ότι παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα. Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος για ένα αυτοματοποιημένο σύστημα να προσδιορίζει με αξιοπιστία πότε η χρήση ενός δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας θα πρέπει να περιοριστεί ή να εξαιρεθεί βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου.”

Σε μια επιστολή προς την ΕΕ (PDF) αρκετοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν: ,

Σαν δημιουργοί και οι ίδιοι συμμεριζόμαστε την ανησυχία για το ότι θα πρέπει να υπάρχει δίκαιη κατανομή των εσόδων από την ηλεκτρονική χρήση των έργων που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τόσο τους δημιουργούς, τους εκδότες όσο και για τις πλατφόρμες. Όμως δεν είναι ο σωστός τρόπος να επιτευχθεί αυτό. Με την απαίτηση από τις πλατφόρμες διαδικτύου να πραγματοποιούν αυτόματα το φιλτράρισμα του περιεχομένου που ανεβάζουν οι χρήστες τους, το άρθρο 13 κάνει ένα πρωτοφανές βήμα προς τη μετατροπή του Διαδικτύου από μια ανοιχτή πλατφόρμα ανταλλαγής και καινοτομίας σε ένα εργαλείο την αυτοματοποιημένη παρακολούθηση και τον έλεγχο των χρηστών του.

Επιπλέον:

Αντί να επηρεάσει μόνο τις μεγάλες αμερικανικές πλατφόρμες του Internet (οι οποίες μπορούν να αντέξουν οικονομικά το κόστος της συμμόρφωσης), το βάρος του άρθρου 13 θα πέσει πιο έντονα στους ανταγωνιστές τους, (ευρωπαικές επιχειρήσεις και ΜΜΕ). Το κόστος εγκατάστασης των απαραίτητων τεχνολογιών αυτόματου φιλτραρίσματος θα είναι ακριβό και επαχθές ενώ οι απαραίτητες τεχνολογίες δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα σε σημείο που να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία τους.

O αντίκτυπος του άρθρου 13 θα πέσει επίσης σε μεγάλο βαθμό στους απλούς χρήστες πλατφορμών του διαδικτύου που μοιράζονται μουσική ή βίντεο, αλλά και σε όσους ανεβάζουν φωτογραφίες, κείμενο ή κώδικα στο Internet και σε πλατφόρμες συνεργασίας όπως το Wikipedia και το GitHub.

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

_______________________________


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news