Internet of Things: που είναι ο άνθρωπος;

Τι είναι το Internet of Things; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Google είναι μια εταιρεία που γεννήθηκε στο Διαδίκτυο, και εκτός από ένα σύντομο πείραμα που έκανε με το AdSense στο ραδιόφωνο (ναι το προσπάθησε και αυτό) η Google έχει παραμείνει στο διαδίκτυο και τελευταία έχει ανέβει μέχρι το σύννεφο.

Internet of Things Internet of Things Internet of Things Internet of Things Internet of Things Internet of Things Internet of Things Internet of Things Internet of Things

Η Google ήταν επίσης πολύ μπροστά από την αντίπαλη εταιρεία Microsoft καθώς συνειδητοποίησε πρώτη ότι τα κινητά επρόκειτο να εξελιχτούν σε τάση του διαδικτύου. Μικρές φορητές συσκευές που θα είχαν την δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο και αρκετές εφαρμογές, όπως ακριβώς και οι υπολογιστές της Microsoft. Υπολογιστές τσέπης λοιπόν με δυνατότητα τηλεφωνικών κλήσεων.
Η Apple φαίνεται ότι το γνώριζε επίσης πάρα πολύ καλά, και αυτό φαίνεται από το μερίδιο της αγοράς. Η επόμενη κίνηση της Google ήταν να επενδύσει στην τεχνική ανάπτυξης κινητών με φιλικές τιμές για να χτυπήσει την αγορά. Έτσι από το 2007 και μετά άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια συσκευές που έφερναν τον υπολογιστή στην τσέπη μας. Το πιασαρικό όνομα τους: Smartphones και σήμερα μπορείτε πια να τα βρείτε παντού.

Το Ίντερνετ των πραγμάτων ή Internet of Things είναι άλλη μία από τις ιδέες που αρχίζει να μας γυροφέρνει το τελευταίο διάστημα. Δεν υπάρχει παντού αλλά όπως όλα δείχνουν σύντομα θα είναι. Το τελευταίο Consumer Electronics Show ήταν γεμάτο με συσκευές του   Internet of Things ή του Internet of Everything όπως προσπαθεί η Cisco να το μετονομάσει.

Τι ακριβώς είναι αυτό; Είναι μια ευρεία έννοια, αλλά ουσιαστικά το Ίντερνετ των πραγμάτων αναφέρεται σε συσκευές που θα μπορούν ή μπορούν να συνδεθούν στο Internet (διάφορες συσκευές με chip  υπολογιστών, όπως τηλεοράσεις, θερμοστάτες, αυτοκίνητα, πλυντήρια, ή ψυγεία.)

Μπορούμε ίσως να καταλάβουμε τι χρειάζεται μια σύνδεση Internet στη τηλεόραση με υπηρεσίες σαν το Netflix. Αλλά γιατί να είναι συνδεδεμένο ένα πλυντήριο; Ίσως για να σας πει ότι το πλύσιμο τελείωσε  ή ότι το μηχάνημα δεν λειτουργεί σωστά.

Το ψυγείο σας θα μπορούσε να σας πει ότι έχει τελειώσει το γάλα. Η θερμάστρα σας θα μπορούσε να παραμένει κλειστή γιατί ελέγχει για το αυτοκίνητό σας και το βρίσκει ακόμα σταθμευμένο στο γραφείο σας. Φυσικά στην τρέλα του αύριο θα μπορούσαμε να έχουμε τα πάντα ενσωματωμένα με ένα chip, ποδήλατα, κλειδαριές στις πόρτες, φώτα, πατώματα, ταβάνια, δρόμοι κτλ.

Φανταστείτε πόσα δεδομένα θα καταγράφονται γύρω μας από κάθε συσκευή, Τα Big Data θα γίνουν Biggest Data. Tα “μεγάλα δεδομένα” από τις έξυπνες συσκευές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν συλλογικά για να καταλάβουμε πώς να σχεδιάσουμε νέους  δρόμους στην πόλη για να αποφύγουμε την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Το ψυγείο σας θα μπορούσε να στείλει τα δεδομένα του στο τηλέφωνό σας για να σχεδιάσει μια δίαιτα αποκλειστικά για σας, εμπνευσμένη από τα ανώνυμα δεδομένα άλλων χρηστών, που ήθελαν να χάσουν βάρος.

Πού είναι η Google σε όλα αυτά;

Παντού μπορεί να είναι. Η Google φαίνεται να βουτάει στα βαθιά αναζητώντας λιγότερο κορεσμένες αγορές για καταναλωτικές συσκευές. Εξαγοράζει συνεχώς εταιρείες όπως τη Nest που κατασκευάζει έξυπνους θερμοστάτες. Αγοράζει εταιρείες ρομποτικής σχεδόν αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Το τμήμα Google X, της Google, ασχολείται με πιο τρελές ιδέες όπως ήταν κάποτε τα Google Glass και τα αυτό-οδηγούμενα αυτοκίνητα. Επενδύει στα drones και σε φακούς επαφής που ανιχνεύουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Το μέλλον στη τεχνολογία δεν το ξέρει κανείς εκτός από τις ίδιες τις εταιρείες. Τα σχέδια τους δημιουργούν τάσεις σε ένα κοινό με ακόρεστη όρεξη για gadgets.

Που είναι ο άνθρωπος;

Το θέμα μάλλον δεν είναι που είναι η Google ή η κάθε Google σε όλα αυτά, αλλά που είμαστε εμείς. Το φαινόμενο είναι γνωστό. Θα το ξαναδούμε βδομάδες πριν την κυκλοφορία του iPhone 6 στα Apple Stores. Ουρές και κατασκηνωμένοι έξω από το κατάστημα περιμένουν να πλουτίσουν τις εταιρείες για μια ένεση αυτοπεποίθησης. Κοίτα έχω το νέο iPhone.

Ας μην μιλήσουμε για τις προσωπικές ελευθερίες. Τα έχουμε πει και θα συνεχίζουμε να τα λέμε.

Άραγε αυτή η ατελείωτη τεχνολογική επανάσταση έχει κάποιο κόστος; H αποξένωση, το Prozac στην Αμερική και το Ladose στην Ελλάδα φαίνεται να είναι η αρχή. Τι θα ακολουθήσει;

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).