Internet Relay Chat (IRC) 30 χρόνια: Αναμνήσεις

Το IRC (Internet Relay Chat) είναι μια αρχαία υπηρεσία του Διαδικτύου που παρέχει την δυνατότητα άμεσης αποστολής και λήψης σύντομων . Το σύστημα συνομιλίας Internet Relay Chat μόνο για κείμενο αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1988 από ένα Φιλανδό IT με το όνομα Jarkko Oikarinen. Το ψευδώνυμό του στο chat ήταν Wiz.

Ο Oikarinen δεν μπορούσε να γνωρίζει εκείνη τη στιγμή το κατά πόσο η δημιουργία του θα επηρέαζε τη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Από τότε μέχρι και σήμερα σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπηρεσία IRC έγινε ένα από τα βασικά εργαλεία επικοινωνίας διαφόρων ομάδων στο διαδίκτυο. Internet Relay Chat

Στην το IRC (I.R.C.) έγινε γνωστό στα μέσα της δεκαετίας του ’90 όταν δηλαδή άρχισε να αναπτύσσεται στη χώρα μας το Internet.

Ένας από τους πρώτους (αν όχι ο πρώτος) κατόχους IRC server ήταν το GRnet (Greek IRC Network). Δημιουργήθηκε το 1995 από 8 άτομα με σκοπό να ενώσει όλους τους Έλληνες και συνεχίζει να υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Για να τιμήσουμε τα 30α γενέθλια του IRC, θα περιγράψουμε πως ανακαλύψαμε τη συγκεκριμένη υπηρεσία, πριν από χρόνια.

Αρχικά παρατηρήσαμε διάφορες εφαρμογές για την σύνδεση στο IRC. Σήμερα κυκλοφορούν πολλοί IRC clients, αλλά θα αναφέρουμε τρεις βασικούς:

mIRC: http://www.mirc.com εφαρμογή με GUI για Windows
X-Chat: http://www.xchat.org εφαρμογή με GUI για Windows και Linux και η
BitchX: http://www.bitchx.org εφαρμογή με γραμμή εντολών για Linux

Μεγάλοι διαθέσιμοι και δημοφιλείς servers (δίκτυα) την εποχή εκείνη ήταν το Efnet και το Linknet. Η καινοτομία του δεύτερου την εποχή εκείνη ήταν ότι διέθετε συνδέσεις SSL.
Έπρεπε να ανακαλύψουμε από την αρχή πως μπορούσες να δημιουργήσεις δικό σου κανάλι #mychannel, πως μπορούσες να το κλειδώσεις και πως μπορούσες να το κρυπτογραφήσεις με blowfish.
Αργότερα μάθαμε να γράφουμε scripts για την την σύνδεση του IRC καναλιού με κάποιο FTP server, ή με κάποιο Website.
Τα αποτελέσματα ήταν καταπληκτικά. Κάθε νέα δημοσίευση από το www εμφανιζόταν αυτόματα μέσω ενός bot στο IRC channel.
Όμως πρώτα έπρεπε να φτιάξουμε το bot, να το βάλουμε στο κανάλι και στην ιστοσελίδα ή τον FTP server που μας ενδιέφερε με Eggdrop. Τα IRC bot γράφονται με C που χρησιμοποιεί Tcl σαν script language.
Μετά έπρεπε κάνουμε το bot πιο έξυπνο για να μπορεί να μας απαντάει σε εντολές του τύπου: /msg botname latest

Μετά λοιπόν τους πειραματισμούς μας στο chat in the box που πρόσφεραν οι παραπάνω servers αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας με την εγκατάσταση ενός δικού μας irc server.
Έτσι σε ένα Ολλανδικό server (CentOS) που είχαμε από τους Leaseweb εγκαταστήσαμε το λογισμικό UnrealIRCd.
Ήταν ο πρώτος δικός μας irc server. Μετά φυσικά αρχίσαμε να προσθέτουμε πράγματα για περισσότερη ασφάλεια, να κλείνουμε πόρτες και να banάρουμε IPS σε επίπεδο server. Τα παραπάνω δεν ήταν καθόλου ευχάριστα, καθώς όσος περισσότερος κόσμος δημιουργούσε κανάλια στον server μας, τόσο περισσότεροι ήταν και οι πονηροί που προσπαθούσαν διάφορα.

Να αναφέρουμε ότι το IRC ται και κακόβουλα. Για παράδειγμα ένα κανάλι IRC μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο κάποιου botnet, που πραγματοποιεί DDoS, και διάφορα άλλα.

Όλα τα παραπάνω όμως φαίνεται να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί με chat όπως τo Slack, εφαρμογές όπως το Skype και πολλές άλλες που κυκλοφορούν σήμερα.
Η νοσταλγία για όλα τα παραπάνω όμως έρχεται μαζί με την επίγνωση ότι η κρυπτογράφηση έχει φύγει από τα χέρια μας (σε επίπεδο server τουλάχιστον) και έχει περάσει στις εταιρείες που διαθέτουν τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές.

Χρόνια πολλά Internet Relay Chat!

________________________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

3 Comments

Leave a Reply
  1. Πως μπορεί να τα ξεχάσει κανείς ειδικά όταν ζήσαμε σαν ενεργοί χρήστες από το 1992 το internet στη χώρα μας…

  2. Τελικά εκτός από ρομαντικοί είμαστε και …γέροι… πόσο πίσω με πήγες βρε Γιώργο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).