5 Σημάδια που δείχνουν αν ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί με malware

Νομίζετε ότι υπάρχει κάποιο malware στον υπολογιστή σας; Είχατε ποτέ την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά με το σύστημά σας; Αν υποψιάζεστε κάτι τέτοιο και μετά από μια σάρωση με το antivirus που χρησιμοποιείτε δεν ανακαλύπτετε τίποτα και μένετε ήσυχοι, μπορεί να κάνετε ένα τρομερά λάθος.Malware

Όλοι στηρίζονται σε διάφορα antivirus για να παραμένουν ασφαλείς στο διαδίκτυο. Όμως τι γίνεται αν υπάρχει ένα νέο κακόβουλο που δεν το αναγνωρίζει η βάση δεδομένων του λογισμικού ασφαλείας που χρησιμοποιείτε;

Είναι γνωστό το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι μεταξύ των εταιρειών ασφαλείας που προσφέρουν λύσεις προστασίας από ιούς και των προγραμματιστών malware. Οι developers ιών, προσπαθούν να δημιουργήσουν κάποια νέα παραλλαγή ή ένα εντελώς πρόγραμμα το οποίο δεν είναι καταγεγραμμένο από τις εταιρείες ασφαλείας και οι κατασκευαστές antivirus τρέχουν για να είναι η βάση δεδομένων που περιλαμβάνει τους ιούς πάντα ενημερωμένη.

Το πρόβλημα είναι ότι πάντα υπάρχει ένα κενό χρόνου από τότε που αναπτύσσεται μια νέα παραλλαγή μέχρι την ανακάλυψη και την ένταξη της στις βάσεις δεδομένων των antivirus.

Μέσα σε αυτό το χρονικό κενό πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να έχουν μολυνθεί. Δεδομένου ότι ορισμένα malware απενεργοποιούν το λογισμικό προστασίας από ιούς, μόλις το κακόβουλο λογισμικό προσβάλει ένα σύστημα, το λογισμικό προστασίας που χρησιμοποιείτε μάλλον είναι αναξιόπιστο.

Παρακάτω περιγράφουμε 5 συμπτώματα μόλυνσης από Malware:

1. Απλές εργασίες φαίνεται να κρατούν για πάντα

Προσπαθείτε να ανοίξετε ένα παράθυρο και περιμένετε περισσότερο από όσο συνήθως; Θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη του ότι κάτι ύπουλο κρύβεται στο σύστημά σας και χρησιμοποιεί το CPU και άλλους πόρους του υπολογιστή σας.

Ελέγξτε τις διαδικασίες που τρέχουν στον υπολογιστή σας για να δείτε αν υπάρχουν ύποπτα προγράμματα που χρησιμοποιούν όλους τους πόρους μνήμης, το εύρος ζώνης, ή το CPU σας. Αν ανακαλύψετε κάποια ύποπτη , η Google θα σας πει αν υπάρχει κάποιο γνωστό κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιεί αυτό το όνομα διαδικασίας.

2. Ο Browser σας, σας πετάει αλλού

Ένα σημάδι που σας δείχνει ότι υπάρχει κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σας. Ο browser σας που χρησιμοποιείτε φέρεται αλλόκοτα και σας οδηγεί σε διάφορες μηχανές αναζήτησης, που δεν χρησιμοποιούσατε ποτέ. Τα Rootkit malware είναι διαβόητα για την κατάληψη του προγράμματος ς. Όταν μολύνουν τον browser σας, αρχίζει να σας ανακατευθύνει παντού και είναι πολύ δύσκολο να το αφαιρέσετε.

Μαζί με ένα ενημερωμένο antivirus χρησιμοποιείστε και την εφαρμογή Sandboxie. Θα προσθέσει ένα προσωπικό στον περιηγητή σας. Διαβάστε περισσότερα: Sandboxie το δωρεάν προσωπικό σας Sandbox

3. Ο σκληρός σας δίσκος ακούγεται να δουλεύει συνεχώς πολύ έντονα

Αν ακούτε τον σκληρό σας δίσκο να “υποφέρει” ακόμη και όταν εσείς δεν κάνετε τίποτα, είναι μια ένδειξη μόλυνσης. Θα μπορούσε ίσως να χρειάζεται μια συντήρηση όπως την ανασυγκρότηση δίσκου, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι ότι το σύστημα σας έχει παραβιαστεί και χρησιμοποιείται σαν slave κάποιου .

4. Τα φώτα του router σας ή του δίσκου σας εμφανίζουν δραστηριότητα ακόμα και όταν κανείς δεν χρησιμοποιεί τον υπολογιστή σας

Εάν ο υπολογιστής σας έχει παραβιαστεί και είναι μέρος ενός botnet, αρχίζει να λαμβάνει εντολές από το κέντρο διοίκησης και ελέγχου του κακόβουλου λογισμικού. Τα botnet μπορεί να κάνει τον υπολογιστή σας να αρχίσει μια επίθεση DDoS αλλά και άλλες κακόβουλες ενέργειες που απαιτούν την σύνδεση σας στο internet και τεράστια υπολογιστική ισχύ.

Ο υπολογιστής σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις σε άλλους υπολογιστές, ενώ κοιμάστε, ακόμα και όταν εργάζεστε σε αυτόν. Μπορεί να μν είναι ιδέα σας μόνο, όταν βλέπετε τη φωτεινή ένδειξη δραστηριότητας του δικτύου να αναβοσβήνει και εσείς δεν κάνετε τίποτα.

Σημείωση: Αυτό δεν είναι πάντα ένδειξη παραβίασης, καθώς αν έχετε επιτρέψει αυτόματη εγκατάσταση ενημερώσεων, μπορεί να δείτε τα παραπάνω σημάδια σε περίεργες ώρες.

5. Το Antivirus που χρησιμοποιείτε δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται

Όπως προαναφέραμε το κακόβουλο λογισμικό που χτύπησε τον υπολογιστή σας μπορεί να έχει απενεργοποιήσει το λογισμικό προστασίας από ιούς. Ελέγξτε για να δείτε αν το πρόγραμμα σας είναι ακόμα ενεργό και αν μπορείτε να λάβετε ενημερώσεις. Αν όχι, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ο υπολογιστής σας έχει παραβιαστεί.

Χρησιμοποιήστε ένα σαρωτή malware για μια δεύτερη γνώμη. Αν το κύριο λογισμικό προστασίας από ιούς έχει απενεργοποιηθεί, καλό θα ήταν να έχετε και μια δεύτερη γραμμή άμυνας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.081 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).