Ο συν-ιδρυτής της Skype Jaan Tallinn προσπαθεί να κρατήσει ασφαλή την ανθρωπότητα από τις υπαρξιακές απειλές της τεχνητής νοημοσύνης.
“Η δημιουργία ενός AI είναι σαν την εκτόξευση ενός πυραύλου”
Ο ταχύς ρυθμός της έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη, και η κλίμακα των δυνητικών πλεονεκτημάτων της τεχνολογίας δείχνουν ότι οι εταιρείες έχουν πολλούς λόγους να προχωρήσουν στην ανάπτυξη artificial intelligence ή AI ή τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να υπολογίζουν τους κινδύνους.
Στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο Elon Musk, δημιουργός της Tesla και της SpaceX, δώρισε 10 εκατομμύρια δολάρια στο Future of Life Institute για να χρηματοδοτήσει ένα παγκόσμιο ερευνητικό πρόγραμμα που αποσκοπεί να καταστήσει βέβαιο ότι η AI θα ωφελήσει την ανθρώπινη φυλή. Το ινστιτούτο είναι μια εθελοντική επιχείρηση έρευνας που συν-ιδρύθηκε το Μάρτιο του περασμένου έτους από τον Jaan Tallinn, μία από τις πιο γνωστούς τεχνολόγους επιχειρηματίες για το ρόλο του σαν ιδρυτικός τεχνικός του Skype και του Kazaa.
Το ινστιτούτο από τη Βοστώνη επικεντρώνεται στην έρευνα ανακάλυψης πιθανών κινδύνων από την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης σε ανθρώπινο επίπεδο. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και επιστημονικών συμβούλων περιλαμβάνουν ονόματα όπως Stephen Hawking, Elon Musk, και αρκετούς καθηγητές από πανεπιστήμια, του ΜΙΤ, Οξφόρδης, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, του Μπέρκλεϊ, και του Cambridge, μεταξύ άλλων.
“Η δημιουργία ενός AI είναι σαν την εκτόξευση ενός πυραύλου. Η πρώτη πρόκληση είναι η μεγιστοποίηση της επιτάχυνσης, αλλά από τη στιγμή που αρχίζει να επιταχύνεται, κάποιος θα πρέπει να επικεντρωθεί στο τιμόνι,” δήλωσε ο Jaan Tallinn τη στιγμή της δωρεάς του Musk.
Ο Jaan Tallinn δήλωσε στο ZDNet ότι, χάρη στην εμπειρία, σχεδόν μιας δεκαετίας στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών, πάντα ενδιαφερόταν για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και για την εξασφάλιση της ασφάλειας της τεχνολογίας.
Το 1986 σε ηλικία μόλις 16 ετών, ξεκίνησε την καριέρα του γράφοντας λογισμικό για μια τοπική εταιρεία συναρμολόγησης ηλεκτρονικών υπολογιστών 8-bit για χρήση στα δημόσια σχολεία. Τρία χρόνια αργότερα, ο Jaan Tallinn ενεπλάκη στη δημιουργία του Kosmonaut, το πρώτο παιχνίδι της Εσθονίας για υπολογιστές που επρόκειτο να κυκλοφορήσει εκτός της χώρας. Το 1993 ίδρυσε τη Bluemoon Software, με την οποία δημιούργησε και ανέπτυξε το πρωτόκολλο FastTrack P2P που χρησιμοποίησε η γνωστή εφαρμογή μουσικής Kazaa.
Μετά από αυτό, μαζί με τους συναδέλφους του και συνιδρυτές της Bluemoon Ahti Heinla και Priit Kasesalu, ο Tallinn δημιούργησε το λογισμικό για το Skype, χρησιμοποιώντας το backend του Kazaa.
Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον του για διάφορα αναδυόμενους τομείς της τεχνολογίας έχει αυξηθεί. Για παράδειγμα, ίδρυσε μια εξατομικευμένη ιατρική εταιρεία συμβούλων την Metamed το 2012 και ήταν πρώιμος επενδυτής στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στην εταιρεία DeepMind Technologies, η οποία εξαγοράστηκε από την Google πέρυσι για περίπου 650 εκατομμύρια δολάρια.
Έχει επίσης συν-ιδρύσει δύο οργανώσεις που μελετούν τον κίνδυνο της τεχνητής νοημοσύνης για τον άνθρωπο: Εκτός από Future of Life Institute, βοήθησε και στην ίδρυση του Cambridge Centre for the Study of Existential Risk (CSER) μαζί με τους καθηγητές του Cambridge Huw Price και Martin Rees.
Η τεχνολογία και οι επιπτώσεις της για το μέλλον της ανθρωπότητας υπήρξε πάντα κάτι το πολύ συναρπαστικό για αυτόν.
Σύμφωνα με τον Jaan Tallinn, η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από διαφορετικούς κινδύνους που απορρέουν από την ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, και δεν είναι μόνο η τεχνολογική μοναδικότητα που πρέπει να μας απασχολήσει.
“Αν μετρήσουμε τις πιθανές τρισεκατομμύρια ζωές ανθρώπων που είναι ακόμα αγέννητοι, τότε οι υπαρξιακοί κίνδυνοι κυριαρχούν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. ( μιλάει για την τεχνολογική μοναδικότητα). Αν υπολογίσουμε μόνο τις ζωές των ανθρώπων που ήδη ζουν, τότε υπάρχουν άλλες προκλήσεις, όπως όπως ας πούμε με τα έξυπνα συστήματα που θα διαταράξουν την αγορά εργασίας.”
Ο Jaan Tallinn πιστεύει ότι οι κανόνες και οι συμφωνίες σχετικά με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να προκύψουν από το κλάδο της βιομηχανίας και όχι από τους διεθνείς πολιτικούς θεσμούς.
“Δεν έχω δει καμία ένδειξη ότι οι πολιτικά ιθύνοντες μπορούν να κατανοήσουν τα προβλημάτων ασφάλειας της AI”, δήλωσε.
Όμως εμείς από το iGuRu.gr συνεχίζουμε να έχουμε τις επιφυλάξεις μας. Ποιος από εσάς εμπιστεύεται την Google, ή τον Elon Musk.
Αν ο στόχος των επιθυμιών και των δηλώσεων του Jaan Tallinn είναι ο ορισμός ενός πλαισίου από την σημερινή βιομηχανία και αφήνει άλλους τους άλλους θεσμούς εκτός, ποιος θα ελέγξει και θα οριοθετήσει την ίδια την βιομηχανία;