Julian Assange – Lenín Moreno: Σύννεφα στη σχέση και περιορισμοί

Ο Assange, ο ιδρυτής της WikiLeaks και διαδικτυακός συντάκτης, θα μπορέσει να συνεχίσει να ζει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο όπως κάνει τα τελευταία έξι χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα σταματήσει να δημοσιεύει tweets με πολιτικά σχόλια στο Twitter.
Julian Assange
Σύμφωνα με την , ο Πρόεδρος του Ισημερινού Lenín Moreno δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το τρέχον καθεστώς ασύλου του Assange δεν κινδυνεύει όσο συμμορφώνεται με τους όρους που έχει θέσει η κυβέρνηση του Ισημερινού. Ένας από αυτούς τους όρους είναι και ο περιορισμός των των σχολίων για πολιτικά γεγονότα που συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να “λάβει αποφάσεις” εάν ο Assange δεν ακολουθήσει τους όρους.

“Ας μην ξεχνάμε ότι οι συνθήκες του ασύλου τον εμποδίζουν να μιλάει για πολιτική ή να παρεμβαίνει στην πολιτική άλλων χωρών”, ανέφερε ο Lenín Moreno στη Deutsche Welle σε μια συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

To Εκουαδόρ έχει λάβει ήδη μέτρα για να διακόψει τη γραμμή επικοινωνίας του Assange με τον έξω κόσμο, κλείνοντας το διακόπτη της σύνδεσής στο διαδίκτυο. Οι λόγοι;

Σύμφωνα με την πρεσβεία ο Assange παρενέβαινε στις σχέσεις του Ισημερινού με άλλες χώρες με tweeting πάνω σε πολιτικά γεγονότα. Ο Ισημερινός σταμάτησε την σύνδεση του Assange με το διαδίκτυο κατά την διάρκεια των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2016, ενώ νωρίτερα αυτό το έτος ο Assange κατάφερε και πάλι να εξοργίσει την κυβέρνηση του Εκουαδόρ υποστηρίζοντας ανοιχτά την Καταλανική ανεξαρτησία στην Ισπανία.

Ο σημερινός πρόεδρος του Εκουαδόρ δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με την συνεχή παρουσία του Assange στην πρεσβεία της χώρας. Νωρίτερα φέτος, ο Moreno αποκάλεσε τον Assange “περισσότερο από ενοχλητικό” και ανέφερε ότι ήταν ένα “κληρονομούμενο πρόβλημα” από την προηγούμενη διοίκηση.

Η νέα κυβέρνηση του Ισημερινού προσπαθεί να βγάλει τον Assange από την πρεσβεία. Νωρίτερα αυτό το έτος, η κυβέρνηση του χορήγησε υπηκοότητα με την ελπίδα ότι θα θα μπορέσει να έχει διπλωματική ασυλία κάτι που θα τον βοηθούσε να φύγει από το κτίριο χωρίς να συλληφθεί από τις βρετανικές αρχές για τις δύο κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης που αντιμετωπίζει στη . Το σχέδιο απέτυχε και ο Assange εξακολουθεί να περιφέρεται εντός των τειχών της πρεσβείας.

Σύμφωνα με την Guardian, ο Ισημερινός έχει διαθέσει πάρα πολλά χρήματα για την του Assange. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η κυβέρνηση της χώρας έχει δαπανήσει περισσότερα από 5 δολάρια για την προστασία του. Στα έξοδα συμπεριλαμβάνονται η πληρωμή μιας εταιρείας ασφάλειας και μυστικών πρακτόρων για την παρακολούθηση των επισκεπτών του Assange, καθώς και για την τήρηση φακέλων για τα στελέχη της πρεσβείας και τις Βρετανικές υπηρεσίες.

Ο Assange επίσης, τα τελευταία χρόνια φέρεται να έχει ευθυγραμμιστεί με περιθωριακές ομάδες και προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου και ξενοφοβικού Nigel Farage, μελών της εκστρατείας του Donald Trump, εκπροσώπων Ευρωπαϊκών εθνικιστικών ομάδων και ατόμων που συνδέονται με το Κρεμλίνο.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού επιμένει ότι η χώρα του δεν δέχεται καμία πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή άλλες χώρες που ενδέχεται να έχουν συμφέρον να σιωπήσουν τον Assange. Απλά όπως ανέφερε στην Deutsche Welle ο Assange: “ξεπέρασε τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης”.

_________________________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

One Comment

Leave a Reply
  1. Το έβαλα αυτές τις μέρες στο λαπτοπ, πριν είχα kubuntu. Ήθελα να περάσω το debian stable και μόλις είδα το look αυτής της διανομής με χτύπησε το κύμα της νοσταλγίας κατακέφαλα, μιας και μεγάλωσα με τα windows xp. Το debian είναι ίσως η καλύτερη βάση και η εμφάνιση είναι η πλέον πιστή απομίμηση των xp σε linux. Στηρίζω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).