Οι ευπάθειες στο νόμιμο λογισμικό που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι συνεχίζει να αποτελεί «πονοκέφαλο» για την ασφάλεια των επιχειρήσεων, όπως έδειξε έρευνα της Kaspersky Lab σε συνεργασία με την B2B International.
Ανάμεσα στα στελέχη από τον χώρο της Πληροφορικής από όλο τον κόσμο, μέρος στην έρευνα πήραν και επαγγελματίες από τη χώρα μας, με βάση τις απαντήσεις των οποίων φαίνεται πως τα τρωτά σημεία των νόμιμων προγραμμάτων αποτελούν «αχίλλειο πτέρνα» και για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Κι αυτό, σε ποσοστό 38%, ανέφεραν πως τέτοιες ευπάθειες κρύβονταν πίσω από περιστατικά «μόλυνσης» των εταιρικών υπολογιστών ή διαρροής κρίσιμων δεδομένων, τα οποία αντιμετώπισαν μέσα στους τελευταίους 12 μήνες.
Σύμφωνα με την Kaspersky Lab, μολονότι διεθνώς ο αριθμός τέτοιων περιστατικών έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 2011 (από 47% σε 39%), η απειλή μόνο αμελητέα δεν είναι. Ενδεικτικό είναι ότι, με βάση την έρευνα, κρούσματα που είχαν να κάνουν με την ασφάλεια δήλωσαν σχεδόν το 85% των εταιρειών παγκοσμίως και το 87% των ελληνικών επιχειρήσεων. Κρούσματα τα οποία οφείλονταν σε σημαντικότερο βαθμό σε ευπάθειες νόμιμου software.
Την ίδια στιγμή, το 18% των ερωτηθέντων από τη χώρα μας δήλωσε ότι υπέστη διαρροές δεδομένων που σχετίζονταν με επιχειρηματικές δραστηριότητες των εταιρειών, οι οποίες προκλήθηκαν από τρωτά σημεία του εταιρικού λογισμικού. Ακόμη, το 7% των ελληνικών εταιρειών ανέφερε διαρροές κρίσιμων εταιρικών δεδομένων που οδήγησαν σε οικονομικές απώλειες.
Όπως αναφέρει η Kaspersky, τα στοιχεία αυτά δείχνουν γιατί είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για κάθε εταιρεία να χρησιμοποιεί μία λύση ασφάλειας που να διαθέτει προηγμένες τεχνολογίες, οι οποίες διευκολύνουν τον εντοπισμό και αναχαιτίζουν τις επιθέσεις που προκύπτουν από τα όποια κενά.
Παράλληλα, μια τέτοια πλατφόρμα, όπως το Kaspersky Endpoint Security for Business, βοηθά τις επιχειρήσεις να καθορίσουν τις προτεραιότητες τους όσον αφορά στην ενημέρωση των προγραμμάτων λογισμικού, μόλις εντοπιστούν ευπάθειες.