Kaspersky: και το malware πάει στο…

Kaspersky: Ο «Τζόκερ» κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των ταινιών που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο από τους ψηφιακούς εγκληματίες για τη διανομή κακόβουλου λογισμικού.

Οι δημοφιλείς ταινίες κερδίζουν την προσοχή των ψηφιακών εγκληματιών, και όσο τα “Όσκαρ” πλησιάζουν η ενασχόλησή τους εκτοξεύεται. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι ψηφιακοί εγκληματίες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το ενδιαφέρον μας για ταινίες υψηλού προφίλ, οι ερευνητές της Kaspersky εξέτασαν την έκταση που παίρνουν τέτοιου είδους απάτες.

Με περισσότερους από 20 ιστότοπους phishing και 925 κακόβουλα αρχεία που ανιχνεύθηκαν υπό το πρόσχημα των φετινών υποψηφίων ταινιών, τα ευρήματα δείχνουν ότι όσοι ψάχνουν για ένα ωραίο βράδυ μπροστά στην οθόνη παρακολουθώντας κάποιο πρόσφατο blockbuster, πρέπει να είναι σε επιφυλακή για τέτοιου είδους απάτες.

Η Kaspersky βρήκε πάνω από 20 ιστότοπους phishing και λογαριασμούς Twitter που προσέφεραν στους χρήστες την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν τις υποψήφιες ταινίες. Αυτοί οι ιστότοποι συγκεντρώνουν τα δεδομένα των χρηστών και τους παροτρύνουν να πραγματοποιήσουν ποικίλες εργασίες προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στην επιθυμητή ταινία. Αυτές μπορεί να ποικίλουν από τη διεξαγωγή έρευνας και την ανταλλαγή προσωπικών στοιχείων, μέχρι την εγκατάσταση adware ή ακόμα και την παραχώρηση λεπτομερειών της πιστωτικής τους κάρτας. Περιττό να πούμε ότι στο τέλος της διαδικασίας, ο χρήστης δεν παίρνει το περιεχόμενο.

Υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

 

1

1917

2

Ford v Ferarri

3

Jojo Rabbit

4

Joker

5

Little Women

 

Marriage story

7

Once upon a time in Hollywood

8

Parasite

9

The Irishman

   
 

Οι υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας που αναλύθηκαν από τους ερευνητές της Kaspersky

Ένα παράδειγμα ιστοτόπου phishing που συγκεντρώνει στοιχεία πιστωτικής κάρτας

Ένα παράδειγμα λογαριασμού Twitter που προωθεί έναν ιστότοπο phishing

Για να υποστηρίξουν περαιτέρω την προώθηση απατηλών ιστότοπων, οι κυβερνοεγκληματίες δημιούργησαν επίσης λογαριασμούς Twitter, στους οποίους διανέμουν links στο περιεχόμενο. Σε συνδυασμό με κακόβουλα αρχεία που διαδίδονται μέσω διαφορετικών καναλιών, αυτό τους φέρνει επιτυχημένα αποτελέσματα.

Τα κακόβουλα αρχεία που διαδίδονται στο διαδίκτυο ως αντίγραφα των υποψήφιων ταινιών, παρέχουν επίσης ένδειξη των επιπέδων ενδιαφέροντος προς τους υποψηφίους. Οι ερευνητές της Kaspersky συνέκριναν κακόβουλη δραστηριότητα υπό το όνομα των προτεινόμενων ταινιών κατά τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες μετά τη δημόσια πρεμιέρα της ταινίας. Ως αποτέλεσμα, ο «Τζόκερ» κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των ταινιών που χρησιμοποιήθηκαν – ήταν η πιο δημοφιλής ταινία μεταξύ των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο με 304 κακόβουλα αρχεία που πήραν το όνομα του κακού της Gotham. Το «1917» βρέθηκε στη δεύτερη θέση με 215 κακόβουλα αρχεία, ο Ιρλανδός στην Τρίτη με 179 αρχεία. Η κορεατική ταινία «Parasite» δεν είχε κακόβουλη δραστηριότητα που να σχετίζεται με αυτήν.

Ο αριθμός των κακόβουλων αρχείων που εντοπίστηκαν από τα προϊόντα της Kaspersky με το πρόσχημα των υποψήφιων ταινιών

Η Kaspersky εξέτασε επίσης κατά πόσο υπήρξε σημαντική αύξηση των κακόβουλων αρχείων λίγο μετά τη δημόσια κυκλοφορία της ταινίας. Αυτό έδειξε ότι τα περισσότερα κακόβουλα αρχεία εμφανίστηκαν κατά την τρίτη ή τέταρτη εβδομάδα μετά την κυκλοφορία της ταινίας στους κινηματογράφους, αν και ορισμένα διανεμήθηκαν ακόμη και πριν από την πρεμιέρα.

Ο αριθμός ανίχνευσης κακόβουλων αρχείων από τα προϊόντα της Kaspersky

Οι ειδικοί της Kaspersky ανέλυσαν επίσης εάν η διαθεσιμότητα μιας ταινίας σε μια πλατφόρμα συνεχούς ροής επηρεάζει την πιθανότητα οι χρήστες να ψάξουν για παράνομο αντίγραφό της στο διαδίκτυο, συγκρίνοντας την κακόβουλη δραστηριότητα μετά την αρχική κυκλοφορία σε περιορισμένους κινηματογράφους και την πραγματική κυκλοφορία στο Netflix.

Στην περίπτωση της «Ιστορίας Γάμου» δεν εντοπίστηκαν κακόβουλα προγράμματα πριν και μετά την αρχική κυκλοφορία της ταινίας στους κινηματογράφους. Ωστόσο, οι κυβερνοεγκληματίες άρχισαν να χρησιμοποιούν τον τίτλο της ταινίας μετά την κυκλοφορία της στο Netflix, αντανακλώντας το ενδιαφέρον που προήλθε απέναντι στην ταινία. Στην περίπτωση του πολυαναμενόμενου «Ιρλανδού», παρόλο που λιγότεροι χρήστες ασχολήθηκαν με την εξεύρεση αντιγράφου της ταινίας στο Διαδίκτυο, ήταν πιο αποφασισμένοι να το κάνουν – ο αριθμός των ανιχνεύσεων μετά την αρχική περιορισμένη κυκλοφορία της ταινίας στον κινηματογράφο ήταν μεγαλύτερος από ό, τι μετά την κυκλοφορία της στο Netflix.

«Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δεν δεσμεύονται ακριβώς από τις ημερομηνίες των κινηματογραφικών πρεμιέρων, καθώς δεν διανέμουν πραγματικά κανενός είδους περιεχόμενο εκτός από κακόβουλα δεδομένα. Ωστόσο, δεδομένου ότι εκμεταλλεύονται τις τάσεις, εξαρτώνται από τη ζήτηση των χρηστών και την πραγματική διαθεσιμότητα αρχείων. Για να αποφύγετε να πέσετε θύματα των εγκληματιών, χρησιμοποιείτε μόνο νόμιμες πλατφόρμες και συνδρομές για να εξασφαλίσετε ότι μπορείτε να απολαύσετε ένα ωραίο βράδυ μπροστά από την τηλεόραση χωρίς να ανησυχείτε για οποιεσδήποτε απειλές», σχολιάζει ο Anton Ivanov, αναλυτής κακόβουλου λογισμικού Kaspersky.

Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα κακόβουλων προγραμμάτων που προσποιούνται ότι είναι δημοφιλείς ταινίες ή τηλεοπτικές εκπομπές, η Kaspersky συνιστά να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

  • Δώστε προσοχή στις επίσημες ημερομηνίες κυκλοφορίας ταινιών σε κινηματογράφους, σε υπηρεσίες streaming, τηλεόραση, DVD ή άλλες πηγές.
  • Μην κάνετε κλικ σε ύποπτα links, όπως αυτά που υπόσχονται την προβολή μιας νέας ταινίας πριν κυκλοφορήσει επίσημα.
  • Ελέγξτε την επέκταση του αρχείου που έχετε «κατεβάσει». Ακόμη και αν πρόκειται να «κατεβάσετε» ένα αρχείο βίντεο από μια πηγή που θεωρείτε αξιόπιστη, το αρχείο θα πρέπει να έχει .avi, .mkv ή .mp4 επέκταση μεταξύ άλλων μορφών βίντεο, σίγουρα όχι .exe.
  • Ελέγξτε την αυθεντικότητα του ιστότοπου. Μην επισκέπτεστε ιστότοπους που σας επιτρέπουν να παρακολουθήσετε μια ταινία μέχρι να είστε βέβαιοι ότι είναι νόμιμοι και ότι ξεκινούν με το “https”.
  • Επιβεβαιώστε ότι ο ιστότοπος είναι αυθεντικός, πραγματοποιώντας διπλό έλεγχο της μορφής της διεύθυνσης URL ή της ορθογραφίας του ονόματος της εταιρείας, διαβάζοντας κριτικές σχετικά με αυτό και ελέγχοντας τα δεδομένα εγγραφής του domain πριν ξεκινήσετε τη λήψη.
  • Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.096 εγγεγραμμένους.

Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).