Kenosha Πως κατάφερε η αστυνομία να κάνει συλλήψεις;

Στις 23 Αυγούστου του 2020, η αστυνομία πυροβόλησε τον Jacob Blake τέσσερις φορές στην πλάτη στην Kenosha του Wisconsin – και μέσα σε λίγες ώρες, οι δρόμοι ήταν γεμάτοι με διαδηλωτές.

Το επόμενο πρωί ήρθε η Εθνοφρουρά και μέσα στην επόμενη εβδομάδα καταστράφηκαν γύρω στα 40 κτίρια. Μετά σκοτώθηκαν άτομα από έναν αντιδιαδηλωτή πριν αποκατασταθεί η τάξη.

Στα γεγονότα εκείνης της εβδομάδας παρατηρήθηκαν πολλές από τις τακτικές που χρησιμοποιούσαν οι Αρχές σαν απάντηση στις διαμαρτυρίες αλλά μόλις τώρα άρχισαν έρχονται στην επιφάνεια.kenosha

Μια σειρά έξι ενταλμάτων (1 2 3 4 5 6), (ορισμένα από αυτά είχαν ανακοινωθεί από το Forbes), δείχνουν ότι οι υπηρεσίες τοποθεσίας της Google χρησιμοποιήθηκαν πάρα πολύ για τον εντοπισμό χρηστών Android στα περιστατικά των εμπρησμών.

Οι Αρχές στόχευσαν επτά διαφορετικές γεωγραφικές ζώνες, ζητώντας να ταυτοποιήσουν οποιονδήποτε βρισκόταν εντός αυτών των περιοχών για χρονικά διαστήματα που μπορούσαν να διαρκούν έως και δύο ώρες.

Η αναζήτηση δεδομένων τοποθεσίας για τους χρήστες που βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή – ονομάζεται ένταλμα γεωγραφικής περίφραξης, από το geofence warrant – είναι μια αμφιλεγόμενη πρακτική που έχει διαδοθεί τα τελευταία χρόνια.

Σε ένα περιστατικό το 2020, τα δεδομένα έδειξαν ένα ποδηλάτη σαν ύποπτο στη διάρρηξη ενός σπιτιού επειδή περνούσε συχνά από το μέρος. Φυσικά η τεχνική είναι αμφιλεγόμενη, αλλά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό όταν χρησιμοποιείται σε μια μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας, που αναπόφευκτα σαρώνει αθώους πολίτες μαζί με τους ύποπτους εμπρηστές.

Η Jennifer Lynch, υπεύθυνη του Level Surveillance project από το Electronic Frontier Foundation, αναφέρει ότι το γεγονός ότι η αστυνομία μπόρεσε να έχει έξι εντάλματα με ελάχιστες ερωτήσεις από τα δικαστήρια δείχνει πόσο επικίνδυνα μπορεί να είναι τα εντάλματα γεωγραφικών περιφράξεων.

“Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες άνθρωποι στην περιοχή και συμμετείχαν σε νόμιμες διαμαρτυρίες”, αναφέρει η Lynch. “Είναι αντισυνταγματικό. Δεν έπρεπε να υπάρχουν τέτοια εντάλματα που υποστηρίζουν μια έρευνα που συμπεριλαμβάνει τόσους πολλούς ανθρώπους”.

Όσον αφορά τους υπερασπιστές της ιδιωτικής ζωής, τα εντάλματα δεν αναγνωρίζουν τον κίνδυνο τυχαίας συλλογής δεδομένων.

“Όταν έχετε μια έρευνα που περιλαμβάνει απαραίτητα τη συλλογή πληροφοριών για τις διαμαρτυρίες”, αναφέρει ο Brett Kaufman, δικηγόρος στο Speech, Privacy, and Project του American Civil Liberty Union, “θα πρέπει να υπάρχει προστασία ώστε να περιορίζει τη συλλογή προσωπικών δεδομένων από τις Αρχές και να επιτρέπει την καταγραφή των καταστροφών. Διαφορετικά, απλώς δίνετε στην κυβέρνηση ένα λευκό χαρτί”.

Τα έξι εντάλματα που εκδόθηκαν μετά τις διαμαρτυρίες της Kenosha διαφέρουν σημαντικά. Το πιο συγκεκριμένο αίτημα βασίζεται σε ένα βίντεο και σε ένα αυτόπτη μαρτυρία μιας απόπειρας εμπρησμού στην τράπεζα TCF, νοτιοδυτικά του κέντρου της πόλης. Αυτά τα στοιχεία επέτρεψαν στην αστυνομία να περιορίσει το χρονικό διάστημα στα 22 λεπτά, όταν κάποιος έσπασε την βιτρίνα και πέταξε μολότοφ.

Τα άλλα εντάλματα είναι πολύ γενικά, χωρίς άμεσους μάρτυρες, η αστυνομία έθεσε ένα δίωρο και ένα γεωφράκτη που κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της πόλης. Πρόκειται για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, την πιο πολυσύχναστη νύχτα της διαμαρτυρίας, σε μια περιοχή που ήταν φυσικό σημείο συνάντησης για όποιον είχε βγει στους δρόμους εκείνο το βράδυ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η τεχνική χρησιμοποιείται από την αστυνομία. Τον Μάιο του 2020, η αστυνομία της Μινεάπολης χρησιμοποίησε μια παρόμοια τεχνική για να ερευνήσει τον βανδαλισμό ενός καταστήματος κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που προκλήθηκαν από τη δολοφονία του George Floyd.

Αν και πολλές συλλέγουν δεδομένα τοποθεσίας, η Google έχει γίνει ο αγαπημένος στόχος των Αρχών για εντάλματα γεωγραφικών περιφράξεων λόγω της πολιτικής διατήρησης δεδομένων που έχει η εταιρεία. Το iOS αποθηκεύει τα δεδομένα τοποθεσίας με έναν πιο ανώνυμο και εφήμερο τρόπο, κάτι που τα καθιστά λιγότερο προσιτά στις δικαστικές αποφάσεις.

Η Google δεν υιοθετεί κάτι παρόμοιο στο Android, λόγω της αξίας που έχουν τα δεδομένα για την στοχευμένη διαφήμιση.

Ας μιλήσουμε τώρα και για την ακρίβεια που προσφέρει το σύστημα:

Οι τελευταίες σελίδες των ενταλμάτων δείχνουν ότι εφαρμόστηκε μια συγκεκριμένη διαδικασία από την Google σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των κινδύνων απορρήτου του συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η Google δίνει πρώτα μια σειρά σημείων τοποθεσίας, ταυτοποιημένα με χρονικές σφραγίδες και μοναδικά αναγνωριστικά αλλά χωρίς περαιτέρω αναγνωρίσιμες .

Μόλις λοιπόν οι αρχές έχουν στα χέρια τους αυτό τον κατάλογο, μπορούν κατά την κρίση τους να προσδιορίσουν “ένα υποσύνολο συσκευών”, και όχι μια μοναδική συσκευή, αυτή του υπόπτου, όπως αναφέρει το ένταλμα.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).