Κομήτης ορατός με γυμνό μάτι για πρώτη φορά μετά από 50.000 χρόνια

Ένας κομήτης που ανακαλύφθηκε πρόσφατα θα μπορούσε να είναι ορατός με γυμνό μάτι καθώς περνά δίπλα από τη Γη και τον Ήλιο τις επόμενες εβδομάδες για πρώτη φορά μετά από 50.000 χρόνια, ανέφεραν αστρονόμοι.

comet

Ο κομήτης ονομάζεται C/2022 E3 (ZTF) από το Zwicky Transient Facility, που τον εντόπισε για πρώτη φορά να περνάει από τον Δία τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Αφού ταξιδέψει από τις παγωμένες περιοχές του Ηλιακού μας Συστήματος, θα πλησιάσει πιο κοντά στον Ήλιο στις 12 Ιανουαρίου και θα περάσει πιο κοντά στη Γη την 1η Φεβρουαρίου.

Θα είναι εύκολο να τον εντοπίσετε με ένα καλό ζευγάρι κιάλια και πιθανότατα ακόμη και με γυμνό μάτι, υπό την προϋπόθεση ότι ο ουρανός δεν θα φωτίζεται πολύ από τα φώτα της πόλης ή τη Σελήνη.

Ο κομήτης “θα είναι πιο λαμπρός όταν είναι πιο κοντά στη Γη”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Thomas , καθηγητής φυσικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια που εργάζεται στο Zwicky Transient Facility.

Ο κομήτης περιέχει πάγο και σκόνη και εκπέμπει μια πρασινωπή αύρα. Εκτιμάται ότι έχει διάμετρο περίπου ενός χιλιομέτρου, δήλωσε ο Nicolas Biver, αστροφυσικός στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού.

Αυτό τον καθιστά σημαντικά μικρότερο από τον NEOWISE, τον τελευταίο κομήτη που ήταν ορατός με γυμνό μάτι, ο οποίος πέρασε από τη Γη τον Μάρτιο του 2020, και από τον Hale–Bopp, ο οποίος πέρασε το 1997 με δυνητικά τελική διάμετρο περίπου 60 χιλιομέτρων.

Αν και ο κομήτης θα είναι πιο λαμπρός καθώς θα περνά πιο κοντά από τη Γη στις αρχές Φεβρουαρίου, μια πανσέληνος θα μπορούσε να δυσκολέψει πολύ τον εντοπισμό του.

Για το Βόρειο Ημισφαίριο, ο Biver πρότεινε την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, όταν ο κομήτης θα περνά ανάμεσα στους αστερισμούς της Μικρής και της Μεγάλης Άρκτου.

Η νέα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 21-22 Ιανουαρίου προσφέρει μια καλή ευκαιρία για τους αστρολόγους, είπε.

“Θα μπορούσαμε επίσης να έχουμε και μια ωραία έκπληξη καθώς ο κομήτης θα μπορούσε να είναι φορές πιο φωτεινός από το αναμενόμενο”, πρόσθεσε ο Biver.

Ο Thomas Prince ανέφερε ότι μια άλλη καλή ευκαιρία για τον εντοπισμό του κομήτη στον ουρανό θα έχουμε στις 10 Φεβρουαρίου, όταν θα περάσει κοντά από τον Άρη.

Ο Biver ανέφερε ότι ο κομήτης πιστεύεται ότι προήλθε από το Νέφος Oort, μια θεωρητική τεράστια σφαίρα που περιβάλλει το Ηλιακό Σύστημα και φιλοξενεί μυστηριώδη παγωμένα αντικείμενα.

Η τελευταία φορά που πέρασε ο ίδιος κομήτης από τη Γη ήταν κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδο, όταν οι Νεάντερταλ εξακολουθούσαν να περιφέρονται.

Ο Prince είπε ότι η επόμενη επίσκεψη του κομήτη στο εσωτερικό Ηλιακό Σύστημα αναμένεται σε άλλα 50.000 χρόνια.

Ο Biver είπε ότι υπάρχει πιθανότητα μετά από αυτή την επίσκεψη ο κομήτης να “εκτιναχθεί μόνιμα εκτός του Ηλιακού Συστήματος”.

Μεταξύ αυτών που θα παρακολουθούν στενά το γεγονός θα είναι το διαστημικό James Webb. Ωστόσο, δεν θα τραβήξει εικόνες, για να μελετήσει τη σύνθεση του κομήτη, είπε ο Biver.

Όσο πιο κοντά βρίσκεται ο κομήτης στη Γη, τόσο πιο εύκολο θα είναι για τα τηλεσκόπια να αναλύσουν τη σύστασή του.

Αυτός ο “σπάνιος επισκέπτης” θα μας δώσει “πληροφορίες για τους κατοίκους του ηλιακού μας συστήματος πολύ πέρα από τους πιο μακρινούς πλανήτες”.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.084 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).