Κρατώντας ασφαλή τα παιδιά στο Διαδίκτυο

Τα παιδιά όλων των ηλικιών απολαμβάνουν τη χρήση τεχνολογίας. Βλέπουμε τα παιδιά να σερφάρουν στο διαδίκτυο για να παίξουν παιχνίδια, να μιλήσουν με την οικογένειά τους, να παρακολουθήσουν βίντεο, ακόμη και να μάθουν να χρησιμοποιούν τεχνολογία με φωνητική υποστήριξη όπως η Alexa και η Siri για να μάθουν για τον κόσμο.

 

Παρακάτω θα βρείτε 8 συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι, για να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή στο διαδίκτυο.

 

1. Βάλτε όρια

Με τον ίδιο τρόπο που ορίζετε όρια για τους περισσότερους τομείς της ζωής των παιδιών σας, καθορίστε τις προσδοκίες σας σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας καθώς και τις διαδικτυακές του δραστηριότητες. Η δημιουργία μιας οικογενειακής συμφωνίας είναι ένα χρήσιμο βήμα, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει χρόνο που αφιερώνεται στο διαδίκτυο, πού και πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν συσκευές και τι πρέπει να κάνουν εάν βλέπουν κάτι ενοχλητικό.

 

2. Κατανόηση του διαδικτύου

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε την οικογένειά σας ασφαλή στο διαδίκτυο και να κατανοήσετε τη χρήση του Διαδικτύου του παιδιού σας, είναι να χρησιμοποιείτε την τεχνολογία και το Διαδίκτυο μαζί. Γνωρίστε πώς λειτουργεί ένα παιχνίδι ή μια συσκευή, εξερευνώντας το ως οικογένεια και εντοπίστε πού βρίσκονται οι κύριες ρυθμίσεις και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

3. Επιτήρηση του παιδιού σας

Σας συνιστούμε να επιβλέπετε πάντα ένα παιδί όταν είναι σερφάρει στο διαδίκτυο, καθώς μπορεί να δει κάτι που θα μπορούσε να ανησυχεί, να το αναστατώσει ή να το μπερδεύει. Δεδομένου ότι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο από πολλές συσκευές και πολλές από αυτές είναι φορητές, σας συμβουλεύουμε να διατηρείτε τις οικογενειακές και παιδικές συσκευές σε ένα πολυσύχναστο μέρος του σπιτιού σας, π.χ. στο σαλόνι ή στην κουζίνα. Αυτό σας διευκολύνει να  είστε εκεί για να απαντήσετε σε τυχόν ερωτήσεις και να τους βοηθήσετε.

4. Εξετάστε την ποιότητα των όσων βλέπει

Τα μικρά παιδιά μπορούν να είναι ενθουσιώδεις χρήστες της τεχνολογίας, αλλά προσπαθούν να ενθαρρύνουν έναν υγιή συνδυασμό online και offline δραστηριοτήτων. Υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στη διαχείριση του χρόνου που ξοδεύει το παιδί σας στο διαδίκτυο, όπως ο καθορισμός χρονικών ορίων ή η χρήση εργαλείων χρονικού περιορισμού, ο καθορισμός εβδομαδιαίων ωρών για χρήση του Διαδικτύου μαζί ή η αφαίρεση φορητών συσκευών από την κρεβατοκάμαρα του παιδιού σας τη νύχτα για αποφυγή κούραση.

5. Χρησιμοποιήστε εργαλεία γονικού ελέγχου

Χρησιμοποιήστε τους γονικούς ελέγχους και τα φίλτρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο Διαδίκτυο σε συσκευές, δίκτυα τηλεφώνων και διαδικτυακές υπηρεσίες όπως το Netflix και το YouTube.

Οι γονικοί έλεγχοι θα λειτουργούν καλύτερα σε συνδυασμό με την επίβλεψη και τη δέσμευση για να βοηθήσουν το παιδί σας να καταλάβει πώς να παραμείνει ασφαλή στο διαδίκτυο. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει και αναπτύσσεται, επομένως ίσως θελήσετε να ελέγχετε περιοδικά τους γονικούς ελέγχους σας.

Να θυμάστε πάντα να επιλέγετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης και να μην τον μοιράζεστε με το παιδί σας.

6. Μιλήστε από νωρίς με το παιδί σας

Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τη συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να δημιουργήσετε μια θετική συμπεριφορά από νωρίς στη ζωή ενός παιδιού. Η ηλικία που πρέπει να αρχίσετε να μιλάτε στο παιδί σας θα διαφέρει μεταξύ των οικογενειών, αλλά ουσιαστικά καθώς αρχίζουν να ασχολούνται με την τεχνολογία και το Διαδίκτυο αυτές οι συνομιλίες μπορούν και πρέπει να ξεκινήσουν.

Μπορείτε επίσης να δώσετε στο παιδί σας στρατηγικές από νωρίς που να μπορούν να χρησιμοποιήσουν εάν κάτι τους ανησυχεί ή αναστατώνει στο διαδίκτυο. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν: απενεργοποίηση της οθόνης, κλείσιμο του φορητού υπολογιστή, έξοδο από τον ιστότοπο και να ζητήσει βοήθεια.

7. Ελέγξτε τις εφαρμογές και τα παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία του

Το παιχνίδι μπορεί να είναι ο πρώτος τρόπος που το παιδί σας συναντά τη ζωή στο διαδίκτυο και υπάρχουν πολλά φανταστικά διαδικτυακά παιχνίδια και εφαρμογές που υποστηρίζουν τη μάθηση και την ανάπτυξή τους. Όταν επιλέγετε ένα νέο παιχνίδι ή εφαρμογή για το παιδί σας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι η βαθμολογία της ηλικίας. Όπως και οι ταινίες, έτσι και τα παιχνίδια έχουν επίσης βαθμολογία ηλικίας και αυτά καθορίζονται από το περιεχόμενο του παιχνιδιού. Το PEGI ( pegi.info ) ορίζει αυτές τις αξιολογήσεις μαζί με περιγραφή του περιεχομένου που υποδεικνύουν εάν ένα παιχνίδι περιέχει πράγματα όπως βία, αγορές παράνομων αγαθών ή σκηνές σεξουαλικής φύσης. Οι εφαρμογές Google Play και Windows Store βαθμολογούνται επίσης από το PEGI και το App Store.

Πολλά παιχνίδια προσφέρουν επίσης αγορές εντός εφαρμογής, πράγμα που σημαίνει ότι ξοδεύετε πραγματικά χρήματα σε λειτουργίες εντός του παιχνιδιού. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε τις αγορές εντός εφαρμογής και να τις κλειδώσετε με κωδικό πρόσβασης. Για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να το κάνετε αυτό, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.childnet.com/in-app-purchases .

8. Υποβάλετε αναφορά κακόβουλης δραστηριότητας

Αναφορές μπορούν να γίνουν σε ιστότοπους μέσω των κέντρων ασφάλειας / βοήθειας και των υπηρεσιών εποπτείας. Εάν ανησυχείτε για κάποιον που επικοινωνεί με το παιδί σας στο διαδίκτυο, αναφέρετέ το στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Η συζήτηση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο μπορεί να ξεκινήσει μόλις το παιδί σας ασχολείται με την τεχνολογία.

 
 

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).