Ξενάγηση στα Ελληνικά Windows 11

Μια και εγκαταστήσαμε τα Ελληνικά Pro, είπαμε να σας κάνουμε μία ξενάγηση. Άλλωστε στην Ελληνική έκδοση κυκλοφορούν μέχρι στιγμής ελάχιστα τέτοια άρθρα και φωτογραφίες.

windows 11 insider dev

Η Microsoft έφερε στο κανάλι Dev των Insiders στην αρχή αυτής της εβδομάδος τα νέα 11. Ας δούμε λοιπόν ότι νέο υπάρχει σε αυτά και μάλιστα στην Ελληνική έκδοση: το Μενού της Έναρξης, την Εξερεύνηση, τον Πίνακας ειδοποιήσεων, τις Ρυθμίσεις, τις Γρήγορες εναλλαγές και άλλα.

Κεντρική γραμμή εργασιών και μενού Έναρξη
Η αλλαγή από τα Windows 10 είναι οφθαλμοφανής. Κάποιοι θα τα κατηγορήσουν ότι προσπαθούν να προσομοιάσουν τα MacOS και σε κάποιους θα αρέσει και σε άλλους όχι. Τα εικονίδια πάντως ήρθαν στην μέση της οθόνης, καθώς έτσι είναι ευκολότερο να χρησιμοποιηθούν σε συσκευές με οθόνη αφής.

Αλλά αν πάλι δεν σας αρέσει αυτή η αλλαγή μπορείτε να τα γυρίσετε στην παλιά τους καλή θέση στα αριστερά, από τις ρυθμίσεις της γραμμής εργασιών. Όμως δεν υπάρχει πλέον επιλογή να ρυθμίσετε τη γραμμή εργασιών στο πλάι ή στην κορυφή. Το κάτω μέρος είναι η μόνη τοποθεσία της.

windows 11 insider dev

Το μενού έναρξης των Windows 11 είναι καθαρό από πλακίδια (tiles) καθώς όπως φαίνεται τελειώσαμε με αυτά, αλλά αν επιμένετε μπορείτε να καρφιτσώσετε συντομεύσεις για γρήγορη πρόσβαση. Έχει στα αριστερά κάποιες κουκίδες που με αυτές κάνετε κύλιση προς τα κάτω, αν οι καρφιτσωμένες συντομεύσεις είναι περισσότερες από όσες χωράει η μία οθόνη.

Οι εφαρμογές σας υπάρχουν σε αλφαβητική σειρά, όπως και στα Windows 10 και μπορείτε να τις δείτε αν πατήστε το κουμπί “Όλες οι εφαρμογές” Πάνω δεξιά στο μενού της Έναρξης.

windows 11 insider dev 2

Κάνοντας δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξη εμφανίζεται το δευτερεύων μενού που είναι είναι το ίδιο με των Windows 10, αλλά έχει πιο συμπαγή σχεδίαση με στρογγυλεμένες γωνίες, μια τεχνοτροπία που θα δείτε σε διάφορα στοιχεία των Windows 11. Το εργαλείο ς είναι αρκετά πανομοιότυπο με τα Windows 10 και μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε το μενού Έναρξη για την εκτέλεση αναζητήσεων, όπως και στα Windows 10.

windows 11 insider dev 3

Προβολή εργασιών
Η Προβολή εργασιών έχει βελτιωθεί στα Windows 11 και σας επιτρέπει να ορίσετε διαφορετικό φόντο επιφάνειας εργασίας ανά επιφάνεια εργασίας. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτή με τον συνδυασμό πλήκτρων Win + Tab, όπως και στα Windows 10.

  Πως να φέρετε έναν IT σε κατάσταση απελπισίας
windows 11 insider dev 4a

Widgets
Τα Windows 11 έρχονται με Widgets που στα Ελληνικά αναφέρονται ως “Γραφικά στοιχεία”. Ενεργοποιούνται με το εικονίδιο που είναι μετά το φακό (αναζήτηση) και εκεί μπορείτε να δείτε Ειδήσεις, τον καιρό, χρηματιστήριο κλπ. Μπορείτε να προσθέσετε και περισσότερα widget, όπως το Ημερολόγιο, Τι πρέπει να κάνω, Συμβουλές, Κυκλοφορία, Esports, Λίστα παρακολούθησης και φωτογραφίες. Η εμφάνισή τους είναι όμορφη με φόντο σαν παγωμένο γυάλι, και με κινούμενο σχέδιο.

Για να δούμε τα widgets η μας ζήτησε ξανά τον κωδικό πρόσβασης του email μας που έχουμε γραφεί σε αυτούς, καθώς όπως αναφέρει αποκτούμε πρόσβαση σε ευαίσθητα στοιχεία. όμως μας εμφανίστηκαν ποτέ. Έψαχναν ατελείωτα να εμφανίσουν κάτι σε ένα άσπρο φόντο, αλλά δυστυχώς. Έτσι κιαλλιως τα Windows 11 ακόμα είναι beta.

Κατάστημα Microsoft
Η διάταξη του Microsoft διαθέτει στην αρχική σελίδα μία πλευρική γραμμή για μετάβαση σε διάφορες υπηρεσίες,  όπως εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών, έτοιμα για εγκατάσταση, στοιχεία λήψης, κλπ. Έχει μικρά banners σε σύγκριση με γιγαντιαία πλακίδια για τις εφαρμογές.

windows 11 insider dev 6

Για να προσθέσετε μια εφαρμογή ή ένα παιχνίδι στη λίστα επιθυμιών, επισκεφθείτε τη σελίδα της και κάντε κλικ στο κουμπί “Λίστα επιθυμιών”. Η λίστα επιθυμιών σας μπορεί να κοινοποιηθεί στους φίλους σας και η εφαρμογή Store θα σας ειδοποιήσει όταν ένα αντικείμενο από τη λίστα επιθυμιών σας πωλείται.

Εξερεύνηση αρχείων
Η Εξερεύνηση αρχείων των Windows 11 διαθέτει μια νέα εμφάνιση, με επίπεδα εικονίδια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη γραμμή εργαλείων. Το δεξί κλικ στο μενού περιβάλλοντος έχει επίσης ανανεωθεί και έχει στρογγυλεμένες γωνίες.

Κάνοντας κλικ στο στοιχείο μενού “Show more options” (Εμφάνιση περισσότερων επιλογών), εμφανίζεται το παλιό μενού, το οποίο είναι προφανώς σφάλμα, όπως σφάλμα είναι που δεν έχουν μεταφραστεί όλες οι εντολές.. Το μενού κελύφους έχει εικονίδια στην κορυφή για γρήγορες ενέργειες, όπως κοπή, αντιγραφή, επικόλληση, μετονομασία, κοινή χρήση και διαγραφή αρχείων.

  Πολλαπλές οθόνες στα Windows
windows 11 insider dev 7

Ρυθμίσεις
Η εφαρμογή Ρυθμίσεις έχει αναθεωρηθεί πλήρως. Έχει πολύχρωμα εικονίδια στην πλαϊνή μπάρα και με ψιλά γράμματα στο επάνω μέρος του παραθύρου της διαδρομής  πού βρίσκεστε.

windows 11 insider dev 8

Το δεξί παράθυρο στην εφαρμογή Ρυθμίσεις έχει ασπρόμαυρα εικονίδια, αλλά η λίστα είναι πιο εύκολη από ότι στα Windows 10.

Στο η παύση των ενημερώσεων είναι προς το παρόν μόνο για μία εβδομάδα.

Πίνακας ειδοποιήσεων και γρήγορες εναλλαγές
Οι ειδοποιήσεις των Windows 11 μας ξάφνιασαν λιγάκι. Αν υπάρχουν εμφανίζονται σα αριθμός στο κάτω δεξί μέρος της γραμμής εργασιών. Αν το πατήσετε θα αναπτυχθούν και μετά το νούμερο θα φύγει δίνοντας την θέση του στο ημερολόγιο. Αν συνηθισμένοι από τα Windows 10 πιστεύεται ότι το κέντρο ενεργειών είναι ακόμα εκεί θα ξανακάνετε κλικ αλλά μόνο που τώρα θα ανοίξει το ημερολόγιο.!

Κάθε μία ειδοποίηση εμφανίζεται ως ξεχωριστό πλαίσιο και έχει στρογγυλεμένες γωνίες.

Οι γρήγορες εναλλαγές που διατίθενται επί του παρόντος στο λειτουργικό σύστημα περιλαμβάνουν Νυκτερινός φωτισμός, Βοηθός στην συγκέντρωση, Προσβασιμότητα (περιέχει υπομενού), Σύνδεση και ρυθμιστικό ήχου. Μπορείτε να επεξεργαστείτε τη διάταξη, καρφιτσώνοντας και ξεκαρφιτσώνοντας τις επιλογές στον πίνακα.

windows 11 insider dev 9

Θέματα
Τα θέματα προσθέτουν χρώμα στην επιφάνεια εργασίας σας, υπάρχουν 6 για να διαλέξετε, τρία από τα οποία είναι φωτεινά θέματα και τα άλλα 3 παρέχουν σκούρα εμφάνιση.

windows 11 insider dev 10a

Μπορούν να εξατομικευτούν και να φορτωθούν καλύτερα από τα θέματα των Windows 10. Τα Windows 11 φέρνουν επίσης μερικούς νέους ήχους, συμπεριλαμβανομένου ενός ήχου εκκίνησης. Είναι μια ωραία πινελιά.

Υπόλοιπα Μέρη
Ο Windows Defender, ο Κάδος Ανακύκλωσης, η Εκκαθάριση Δίσκου, η Διαχείριση Συσκευών και ο Πίνακας Ελέγχου παραμένουν παρόμοια με αυτά των Windows 10, αν και η έκδοση των Windows 11 έχουν κάποια νέα εικονίδια.

Συνοπτικά
Προσωπικά τα Windows 11 μας φάνηκαν σαν τα Windows 10 με όμως μεγάλες αλλαγές στην εμφάνιση. Δεν είδαμε κάτι εξωφρενικά διαφορετικό στην λειτουργικότητα. Όμως ακόμα και έτσι οι εμφανισιακές αλλαγές μας ενθουσίασαν. Εσείς έχετε δοκιμάσει τα Windows 11; Πως σας φάνηκαν;

Windows 11

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

One Comment

Leave a Reply
  1. Όποτε έχεις όρεξη κάνε ένα τεστ.
    Φόρτωσε στο ίδιο μηχάνημα (όχι σε διαφορετικό pc) windows 10 και μετά (ή ταυτόχρονα με VM) τα 11άρια και παρατήρησε και πες μας τι πόρους από το μηχάνημα αντλεί η κάθε μια πλατφόρμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


66  +    =  67