Kubuntu 18.10 Cosmic Cuttlefish μια πρώτη δοκιμή

Kubuntu 18.10 Cosmic Cuttlefish: Το σύνθημα του Ubuntu είναι “Linux για ανθρώπους” (Linux for human beings), που περιγράφει τον πρωταρχικό σκοπό της διανομής. Ευκολία στον τελικό χρήστη.

Η ευκολία της χρήσης του Ubuntu έχει καθιερώσει την διανομή σαν το πιο δημοφιλές λειτουργικό με πυρήνα Linux.
Στις 18 Οκτωβρίου, η Canonical κυκλοφόρησε τη νέα έκδοση 18.10 σε όλες τις mainstream γεύσεις. Παρακάτω θα δούμε το λειτουργικό Kubuntu 18.10 που δοκίμασα με ένα Live USB.Kubuntu 18.10 Cosmic Cuttlefish

H διανομή Kubuntu 18.10, χρησιμοποιεί την επιφάνεια εργασίας KDE Plasma 5. Έρχεται με το νέο Linux Kernel 4.18, τη νέα έκδοση Qt 5.11, το KDE Frameworks 5.50, την επιφάνεια εργασίας Plasma 5.13.5 και τα KDE Applications στην έκδοση 18.04.3.

Το νέο Kubuntu έρχεται με ενημερωμένα όλα τα μεγάλα πακέτα εφαρμογών: Krita, Kdeconnect, Kstars, Peruse, Latte -dock, Firefox και LibreOffice και με αρκετές βελτιώσεις σταθερότητας στο KDE Plasma.

H διανομή ενσωμάτωσε τα πακέτα Snap στο κέντρο λογισμικού της επιφάνειας εργασίας Plasma Discover και είναι πλέον ενεργοποιημένα από προεπιλογή. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το Snapcraft Store από τον browser σας.

Να αναφέρουμε ότι εκτός το κέντρο λογισμικού Discover η διανομή διαθέτει και το Muon, μια παραλλαγή του Synaptic Package Manager:

Και για όσους περίμεναν να δοκιμάσουν το Plasma 5.14 DE στο Kubuntu 18.10 η ανακοίνωση της διανομής αναφέρει:

“Οι χρήστες που επιθυμούν να δοκιμάσουν τις τελευταίες πλατφόρμες 5.14.1 και 5.51, οι οποίες κυκλοφόρησαν πολύ αργά για να προστεθούν στην έκδοση 18.10 σαν προεπιλογή, μπορείτε να τις εγκαταστήσετε των PPA του Backports.”

Με τους νέους αλγόριθμους συμπίεσης LZ4 και ztsd, το Ubuntu 18.10 υποτίθεται ότι θα είχε περίπου 10% ταχύτερη εκκίνηση. Λόγω του ότι δεν εγκατέστησα τη διανομή δεν παρατήρησα κάτι το ιδιαίτερα εντυπωσιακό με το USB για να το αναφέρω. Η εγκατάσταση σύμφωνα με την Canonical θα είναι επίσης λίγο πιο γρήγορη.

Για όσους τώρα περίμεναν ότι το Ubuntu 18.10 θα έρθει με Android integration, μάλλον θα απογοητευτούν. Με αυτό το χαρακτηριστικό θα μπορούσατε να συνδέσετε την Android συσκευή σας με το Ubuntu και να μεταφέρεστε αρχεία ασύρματα. Θα μπορούσατε επίσης να δείτε τα Android notifications και πολλά άλλα, καθώς σύμφωνα με τα σχέδια της Canonical το GSConnect θα ήταν ενεργοποιημένο από προεπιλογή στην έκδοση 18.10.
Δυστυχώς η εταιρεία δεν το κατάφερε στο Ubuntu 18.10, Για να δούμε αν το καταφέρει στην επερχόμενη 19.04 LTS που θα κυκλοφορήσει μετά από 9 μήνες περίπου.

Για να αναβαθμίσετε σε 18.10 από την προηγούμενη έκδοση 18.04 ανοίξτε το Software & Updates και βεβαιωθείτε ότι το “Notify me of a new Ubuntu version” είναι στο “For any new version”:

Κλείστε το παράθυρο της εφαρμογής και τρέξτε τον update manager. Θα ειδοποιηθείτε ότι υπάρχει μια νέα έκδοση του Ubuntu. Με ένα click στο upgrade, ο update manager θα αρχίσει να κατεβάζει όλα τα απαραίτητα αρχεία για την αναβάθμιση του συστήματός σας. Κανονικά ο φάκελος home που περιέχει τα προσωπικά σας αρχεία θα παραμείνει ως έχει, αλλά για να είστε σίγουροι, πάρτε ένα backup πριν ξεκινήσετε την διαδικασία.

__________________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.110 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).