Λ-sat Ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος είναι γεγονός! Greek Minds at Work!

at : Ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος είναι πλέον γεγονός! Πρόκειται για τον Λ-sat ο οποίος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε αποκλειστικά από Έλληνες επιστήμονες. Ένα πολλά υποσχόμενο έργο το οποίο φέρεται να πρωτοτυπεί όχι μόνο στον τομέα της αεροδιαστημικής αλλά και σε πολλούς επιπλέον τομείς.

Greek Minds at Work
Greek Minds at Work

Το SecNews παρουσιάζει τα πρόσωπα και τους εμπνευστές πίσω από το μεγαλεπήβολο εγχείρημα της ομάδας Λ (Λάμδα) που έχει διπλή επιχειρησιακή αποστολή. Αποτελεί παγκοσμίως την πρώτη έρευνα του υλικού “γραφενίου” υπό την επίδραση της ιονίζουσας ακτινοβολίας και κατά δεύτερον θα χρησιμεύσει ως επικοινωνίας, μέσω του οποίου θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο, ελληνικών εμπορικών πλοίων. Πρακτικά αυτό σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει, θα  μειώσει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο τόσο των πληρωμάτων όσο και των εμπορευμάτων από το φαινόμενο της πειρατείας.

Σημαντικότατη ήταν η συμβολή Ελλήνων επιστημόνων της ομάδας  Λ (Λάμδα)  που βοήθησαν στην ολοκλήρωση του έργου. Η συνεργασία τους πραγματοποιήθηκε  από πολλαπλά διαφορετικά σημεία του κόσμου (Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Ελλάδα) με χρήση όλων των νέων τεχνολογιών teleworking και conferencing. Η αγάπη της ομάδας για την έρευνα στο διάστημα και το πάθος να αποδείξουν πώς όταν θέλουμε και συνεργαζόμαστε μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο που τους κράτησε ενωμένους κατά την δύσκολη πορεία ανάπτυξης του δορυφόρου.

Ο Λ-sat φτιάχτηκε εξολοκλήρου από Έλληνες εθελοντές που εργάστηκαν πυρετωδώς, αφιλοκερδώς και χωρίς κανένα προσωπικό όφελος. Τα μέλη του Λ-sat συνεισέφεραν στην κατασκευή του δορυφορικού συστήματος ο καθένας με τις γνώσεις τους στη ρομποτική, ηλεκτρονική, ανάπτυξη software και στις τηλεπικοινωνίες. Η ομάδα αποτελείται από νέα παιδιά από την Ελλάδα που ταξίδεψαν μέχρι τη Silicon Valley στην Καλιφόρνια για να συμμετάσχουν στο project αυτό.

IMG 20140305 1358181 500x375 Ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος είναι γεγονός! Greek Minds at Work!

Η ομάδα Lambda (Λ) θέλει να μεταδώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε όλη την Ελλάδα. Η κρίση, όπως μας τόνισαν σε επικοινωνία που είχαμε μαζί τους,  ΔΕΝ αποτελεί δικαιολογία για την μείωση των επενδύσεων για έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογικών καινοτομιών, γιατί μόνο με καινοτόμα προϊόντα η χώρα μας έχει την δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια αγορά. Η κατασκευή ενός δορυφόρου είναι ο καλύτερος τρόπος να διαφημίσουμε παγκοσμίως ότι η Ελλάδα έχει τα πλέον δυνατά μυαλά και τεχνολογικές δυνατότητες/δεξιότητες που αγγίζουν ακόμα τα όρια του διαστήματος.

  Ολλανδικό νοσοκομείο εμφυτεύει σε ασθενή νέο 3D εκτυπωμένο πλαστικό κρανίο

Ο Λ-sat ολοκληρώθηκε από την εθελοντική εργασία των νέων και η χρηματοδότηση του project καλύφθηκε από ένα συμπατριώτη μας, που υποστήριξε οικονομικά την ομάδα σε όλα τα στάδια του εγχειρήματος. Ο άνθρωπος που χρηματοδότησε την προσπάθεια αυτή επιθυμεί μέχρι αυτή τη στιγμή να παραμείνει ανώνυμος και ο μόνος όρος που έθεσε στην ομάδα ήταν: “ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ”

cubesat-3-630x418

Η ονομασία του δορυφόρου Λ-sat προέρχεται από το γράμμα (Λ) λάμδα που θυμίζει Ελλάδα, ήλιο, θάλασσα, Λίθος (δηλαδή «Γη του φωτός»). Ο δορυφόρος θα εκτοξευτεί την 1η Ιουλίου με αποστολή της NASA και θα παραμείνει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για ένα μήνα. Από εκεί θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη γη, όπου και θα εκτελεί επιστημονικά πειράματα προσελκύοντας παγκόσμιο ενδιαφέρον για την προσπάθεια των νέων Ελλήνων.

«Θέλω να δώσω κίνητρο στα νέα παιδιά στην Ελλάδα να συνεχίσουν να ονειρεύονται», δηλώνει ο αρχικός εμπνευστής του Project, Περικλής Παπαδόπουλος, καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής του ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια San Jose, ο οποίος έχει βραβευτεί από τη NASA για την προσφορά του με το βραβείο Turning Goals Into Reality (TGIR). Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, «στόχος μου είναι να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νέων στην Ελλάδα». Ο καθηγητής κρίνει ότι η χώρα μας θα μπορούσε να δραστηριοποιείται στον εν λόγω τομέα και αυτό δεν είναι οικονομικό θέμα, αλλά θέμα βούλησης και μόνο (!).

  Top 15 των πιο δημοφιλών μηχανών αναζήτησης.

graphenio-smarthpone-14215324653

Στο πεδίο που σχετίζεται με την έρευνα του γραφενίου εργάζεται ο Έλληνας διδακτορικός φοιτητής Κώστας Αλεξάνδρου υπό την καθοδήγηση του διεθνούς φήμης Καθηγητή Ιωάννη Κυμίση του Πανεπιστήμιου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει σε παγκόσμιο επίπεδο το πρώτο stress-test του γραφενίου στο διάστημα. Η έλλειψη βαρύτητας, η κοσμική ακτινοβολία και οι ακραίες αλλαγές θερμοκρασίας, θα δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για το πώς επιδρούν στο επαναστατικό αυτό υλικό. Το γραφένιο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά καινοτόμα “υλικά” της νανοτεχνολογίας  το οποίο σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί στα μελλοντικά τρανζίστορ, σε διάφανες και εύκαμπτες οθόνες, σε μπαταρίες του μέλλοντος και αρκετές ακόμη εφαρμογές.

Αναφορικά με το πεδίο των τηλεπικοινωνιών, ο δορυφόρος Λ-sat με την λειτουργικότητα του AIS, θα είναι σε θέση να προσδιορίζει και να παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο την κίνηση όλων των ελληνικών εμπορικών πλοίων, παρέχοντας παράλληλα πληροφορίες για τα πλοία που απειλούνται από πειρατεία (!). Σημαντικό ρόλο για την ολοκλήρωση του δορυφόρου έπαιξε ο αρχιμηχανικός Βαγγέλης Χριστοδούλου με την βοήθεια του Σίμου Κανή στα περιφερειακά συστήματα και η Αριάνα Πανοπούλου στις τελικές δοκιμές πιστοποίησης. Ο Χάρις Κουλούρης συνέβαλε στην δημιουργία  του λογισμικού συστήματος. Επίσης το project αυτό πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον διακεκριμένο καθηγητή Νικήτα Νικητάκο και με το μεταπτυχιακό φοιτητή Γιώργο Μαντζούρη του πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίοι βοήθησαν στην ανάπτυξη και του AIS.

L-Sat (open)

Με το σύνθημα Greek Minds At Work , η ομάδα Λ-SAT αποδεικνύει περίτρανα για άλλη μια φορά, τι μπορούμε να κατορθώσουμε ως Έλληνες, προγραμματίζοντας την εκτόξευση του δορυφόρου για τoν επόμενο μήνα με αποστολή της NASA.

Η εκτόξευση θα μεταδοθεί ζωντανά από τις σελίδες τις  και Λ-sat:

http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv

www.lambdasat.com

https://www.facebook.com/lambdateam

Πηγή Secnews.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


83  +    =  93