LAN : Τι είναι το τοπικό δίκτυο και τι τα WAN, MAN και CAN

Με απλά λόγια, ένα τοπικό δίκτυο (LAN από το Local Area Network) είναι μια ομάδα υπολογιστών και άλλων συσκευών που είναι συνδεδεμένες σε ένα δίκτυο και βρίσκονται στην ίδια τοποθεσία – συνήθως μέσα σε ένα κτίριο (γραφείο ή και σπίτι).LAN

Τι είναι το LAN;

Η ονομασία του δικτύου, μας γνωστοποιεί δύο διαφορετικές ιδιότητές του: Μιλάμε για ένα τοπικό δίκτυο, σύνδεσης πολλών συσκευών. Το Local σε ορισμένες επιπτώσεις μπορεί να αλλάξει, όπως θα δούμε παρακάτω, για την διάκριση άλλων τύπων δικτύων. Υπάρχουν ας πούμε τα Wide Area Networks ( ευρείας περιοχής) ή WAN και τα δίκτυα μητροπολιτικών περιοχών (MAN από το Metropolitan Area Networks).

Τα δίκτυα είναι συνήθως περιορισμένα σε μια μικρή περιοχή, συνήθως ένα κτίριο, αλλά δεν είναι και κάτι το απαραίτητο. Αυτή η περιοχή μπορεί να είναι το σπίτι ή η επιχείρησή σας, αλλά θα είναι μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή, όπως ένα ολόκληρο οίκημα γραφείων που περιέχει εκατοντάδες ή χιλιάδες συσκευές.

Όμως, ανεξάρτητα από το μέγεθος, το κύριο χαρακτηριστικό ενός LAN είναι ότι συνδέει συσκευές που βρίσκονται σε μια περιορισμένη περιοχή.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης ενός τοπικού δικτύου LAN είναι γνωστά: οι συσκευές μπορούν να μοιράζονται μια ενιαία σύνδεση στο Internet, να μοιράζονται αρχεία μεταξύ τους, να εκτυπώνουν σε κοινόχρηστους εκτυπωτές και πολλά άλλα.

Σε μεγαλύτερα δίκτυα LAN, υπάρχουν εξειδικευμένοι διακομιστές για υπηρεσίες email, αποθήκευσης και πρόσβασης σε άλλους πόρους μιας ς.

Τι είδους τεχνολογίες χρησιμοποιούνται σε ένα τοπικό δίκτυο;

Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε ένα δίκτυο LAN εξαρτώνται από τον αριθμό των συσκευών που υπάρχουν και των υπηρεσιών που παρέχονται στο δίκτυο. Οι δύο βασικοί τύποι σύνδεσης που χρησιμοποιούνται στα σύγχρονα δίκτυα LAN (ανεξάρτητα από το μέγεθος) είναι τα καλώδια Ethernet και το Wi-Fi.

Σε ένα τυπικό LAN στο σπίτι ή στο γραφείο θα βρείτε ένα modem που δίνει την σύνδεση στο διαδίκτυο, και ένα δρομολογητή (router) που επιτρέπει σε άλλες συσκευές να μοιράζονται αυτή τη σύνδεση και να συνδέονται μεταξύ τους. Υπάρχει και το Wi-Fi access point που επιτρέπει στις συσκευές να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο.
Μερικές φορές, οι λειτουργίες πραγματοποιούνται από μια μόνο συσκευή. Πολλοί πάροχοι για παράδειγμα, διαθέτουν δωρεάν με κάθε νέα σύνδεση, μια συσκευή που συμπεριλαμβάνει το modem, και το router, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν firewall, αλλά και να λειτουργήσει και σαν Wi-Fi access point. Υπάρχουν και τα switches που σας επιτρέπουν να διαθέσετε μια σύνδεση Ethernet σε πολλά σημεία σύνδεσης.

Σε μεγαλύτερα δίκτυα LAN, υπάρχουν οι ίδιες περίπου συσκευές αλλά είναι πολύ πιο ισχυρές.Τα επαγγελματικά routers και switches, μπορούν να εξυπηρετήσουν πολύ περισσότερες ταυτόχρονες συνδέσεις από ό, τι κάνουν οι αντίστοιχες συσκευές στο σπίτι μας. Παρέχουν επίσης περισσότερες επιλογές ς και ς.

Τι είναι τα δίκτυα WAN και MAN;

Τα Wide Area Networks (WANs) (δίκτυα ευρείας περιοχής) και τα μητροπολιτικά δίκτυα από το Metropolitan Area Networks (MANs) μοιάζουν πάρα πολύ. Υπάρχουν και τα δίκτυα Campus Area Networks (CANs) αλλά δεν αναφέρονται συχνά. Όλα αυτά τα δίκτυα είναι ουσιαστικά δίκτυα που συνδέουν πολλά LAN μαζί.

Ένα δίκτυα ΜΑΝ για παράδειγμα αποτελείται από πάρα πολλά LAN που συνδέονται μεταξύ τους μέσω δικτύων υψηλής ς και βρίσκονται στην ίδια πόλη. Ένα δίκτυο WAN αποτελείται επίσης από πολλά δίκτυα LAN, αλλά εκτείνεται σε μια περιοχή μεγαλύτερη από μια μεμονωμένη πόλη και μπορεί να συνδεθεί με διαφορετικούς τύπους τεχνολογιών. Το δίκτυο CAN αποτελείται επίσης από πάρα πολλά LAN που υπάρχουν μέσα σε μια πανεπιστημιούπολη.

Ας δώσουμε ένα κλασικό παράδειγμα WAN: σκεφτείτε μια εταιρεία που έχει υποκαταστήματα σε τρία διαφορετικά μέρη σε ολόκληρη τη χώρα (ή στον κόσμο). Κάθε υποκατάστημα έχει το δικό του τοπικό δίκτυο. Αυτά τα LAN συνδέονται μαζί σε ένα δίκτυο μέσω εξειδικευμένων, ιδιωτικών συνδέσεων, ή ίσως μέσω του Διαδικτύου. Εδώ να αναφέρουμε ότι οι συνδέσεις μεταξύ των LAN δεν είναι τόσο γρήγορες, αξιόπιστες ή ασφαλείς σαν τις συνδέσεις μεταξύ των συσκευών που υπάρχουν στο ίδιο (τοπικό) δίκτυο.

Μπορούμε να ονομάσουμε το διαδίκτυο σαν το μεγαλύτερο παγκόσμιο δίκτυο WAN, αφού συνδέει χιλιάδες LAN σε όλο τον κόσμο.

___________________________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral stories straight into your inbox!

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).