Laptop εναντίον desktop. Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, και ποιο να αγοράσετε

Οι πωλήσεις των laptop έχουν παγκοσμίως, εδώ και μία δεκαετία, ξεπεράσει τις αντίστοιχες των υπολογιστών. Το 2018, οι πωλήσεις των desktop ανήλθαν σε 94 εκατομμύρια μηχανήματα σε σύγκριση με 162 εκατομμύρια φορητών υπολογιστών.

laptop

Η διαφορά προτίμησης της παγκόσμιας αγοράς προς τα laptop αναμένεται μέχρι το 2023 να αυξηθεί σε 80 εκατομμύρια έναντι 171 εκατομμυρίων. Αλλά ακόμα και αν οι πωλήσεις των desktop μειώνονται, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζουν τα λεφτά τους. Υπάρχουν φορές που τα desktop είναι η ιδανική λύση.

Εάν είστε αναποφάσιστος (η) για το ποια είναι η ιδανική λύση για εσάς και τι πρέπει να αγοράσετε, διαβάστε το παρακάτω άρθρο. Θα εξετάσουμε μερικά από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των φορητών και των επιτραπέζιων υπολογιστών.

Laptop – Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ς ενός φορητού υπολογιστή σε σχέση με ένα επιτραπέζιο υπολογιστή;

1. Φορητότητα
Εάν χρειάζεστε να έχετε συχνά τον υπολογιστή σας εκτός σπιτιού, τότε η κατοχή ενός φορητού υπολογιστή είναι σαφώς μονόδρομος.

Αλλά πολλοί άνθρωποι αγοράζουν laptop μόνο για το μικρότερο μέγεθος του, και το “παρκάρουν” στο γραφείο τους ή στο σπίτι τους.

Εάν είστε σε αυτή την κατηγορία, τότε σκεφτείτε αν χρειάζεστε πραγματικά ένα φορητό υπολογιστή. Ίσως να εξυπηρετηθείτε καλύτερα με ένα επιτραπέζιο υπολογιστή και με ένα επιπλέον υψηλής ποιότητας tablet για χρήση στον καναπέ.

2. Σταθερά εξαρτήματα
Τα σταθερά εξαρτήματα είναι ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα των φορητών υπολογιστών. Είναι ο μεγάλος συμβιβασμός που κάνετε με αντάλλαγμα τη φορητότητα.

Όταν αγοράσετε ένα φορητό υπολογιστή, τότε έχετε “παντρευτεί” την ίδια οθόνη, πληκτρολόγιο, trackpad, θύρες, ηχεία κλπ, καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Σίγουρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξωτερικά εξαρτήματα, αλλά αν το κάνετε υποβαθμίζετε τη φορητότητα. Με αυτή την λογική ίσως είναι φθηνότερο και πιο συνετό να αγοράσετε μια επιτραπέζια μηχανή αντί ενός laptop.

Και φυσικά, αν αποφασίσετε να αγοράσετε κάποια περιφερειακά, θα βρεθείτε να τα έχετε διπλά, αφού δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από τα αρχικά εξαρτήματα. Το σίγουρο είναι ότι θα γίνουν τα πράγματα πιο περίπλοκα.

3. Κάρτα γραφικών
Πολλά desktop συστήματα χρησιμοποιούν μία ξεχωριστή κάρτα γραφικών, υψηλής απόδοσης. Συνήθως είναι μια αυτόνομη κάρτα γραφικών συνδεδεμένη σε μια ειδική της μητρικής πλακέτας.

Πολύ λίγοι φορητοί υπολογιστές προσφέρουν ξεχωριστή κάρτα γραφικών. Αντ’αυτού, χρησιμοποιούν κάρτα γραφικών ενσωματωμένη στην μητρική πλακέτα. Τα ενσωματωμένα γραφικά βρίσκονται στο ίδιο chip με το CPU και μοιράζονται τη μνήμη του.

Η παρουσία ξεχωριστής κάρτας γραφικών σε φορητούς υπολογιστές έχει σημασία μόνο αν είστε gamer. Το επιπλέον κόστος και βάρος που απορρέει από μία ξεχωριστή GPU συνήθως δεν είναι επιθυμητό για τους περισσότερους χρήστες των laptop.

4. Περιορισμένες επιλογές αναβάθμισης
Οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές δεν διαθέτουν πολλά εξαρτήματα που μπορείτε να αναβαθμίσετε. Συνήθως μπορείτε να παίξετε μόνο με την μνήμη RAM και τον σκληρό δίσκο.

Εάν θέλετε να βελτιώσετε άλλα τμήματα του υλικού σας, μάλλον δεν θα μπορέσετε. Απλά δεν υπάρχει χώρος μέσα σε ένα πλαίσιο ενός φορητού υπολογιστή, για να προσθέσετε τα επιπλέον εξαρτήματα που επιθυμείτε.

Φυσικά, πολλοί χρήστες desktop δεν αναβαθμίζουν ποτέ τους υπολογιστές τους, οπότε το πόσο μεγάλη σημασία δίνετε σε αυτή την δυνατότητα είναι ένα προσωπικό θέμα.

5. Τροφοδοσία
Οι φορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια από τους αντίστοιχους επιτραπέζιους υπολογιστές. Απλοϊκά μπορούμε να πούμε ότι τα μικρότερα μέρη τους απαιτούν λιγότερη ενέργεια για να λειτουργήσουν.

Οι φορητοί υπολογιστές διαθέτουν επίσης μια μπαταρία. Αυτό μπορεί να σας διασφαλίσει από πιθανή απώλεια δεδομένων, αν δεν προλάβετε να τα σώσετε, κατά τη διάρκεια απροσδόκητων διακυμάνσεων ισχύος και διακοπών ρεύματος.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των Desktop PC

Δείτε παρακάτω ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της αγοράς ενός επιτραπέζιου υπολογιστή;

1. Έλλειψη κριτικής και απόψεων
Όταν πρόκειται να καταθέσετε ένα σοβαρό χρηματικό ποσό σε ένα προϊόν, πιθανώς θέλετε να κάνετε εκ των προτέρων μία έρευνα αγοράς, για να βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει ακριβώς αυτό που θέλετε.

Πολλοί επιτραπέζιοι υπολογιστές δεν έχουν κριτικές. Δεν μιλάμε για υπολογιστές all-in-one από την ή την HP. Εννοούμε για υπολογιστές που συναρμολογούνται από το τοπικό (ή εγχώριο) κατάστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών και πωλούνται συνήθως ως no-name.

Εντάξει, μπορείτε σίγουρα να διαβάσετε κριτικές για τα επιμέρους εξαρτήματα ενός pc, αλλά δεν θα είστε ποτέ σίγουροι ότι όλα αυτά τα εξαρτήματα συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους, χωρίς μικροπροβλήματα που κατά την διάρκεια του χρόνου θα ογκωθούν.

2. Πιο δύσκολο να αγοράσετε
Η έλλειψη κριτικής για τους dεsktop υπολογιστές σημαίνει επίσης ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολη η αγορά τους σε σχέση με ένα φορητό υπολογιστή.

Για παράδειγμα, αν αγοράζετε ένα συναρμολογημένο υπολογιστή από ένα τοπικό κατάστημα, θα πρέπει να εμπιστευτείτε αυτό το κατάστημα σιωπηρά. Έχουν δοκιμάσει το μηχάνημα με τον τρόπο που ισχυρίζονται; Τα εσωτερικά εξαρτήματα ταιριάζουν με τα λεγόμενα του καταστήματος; Παίρνετε την μέγιστη ποιότητα σε σχέση με τα χρήματα που δίνετε; Η όλη διαδικασία είναι πολύ πιο προσωπική.

Μπορείτε να μετριάσετε μερικά από αυτά τα ζητήματα, αγοράζοντας ίσως από μια επώνυμη αλυσίδα καταστημάτων, αλλά θα καταλήξετε να πληρώσετε ένα σημαντικό ποσό για την εγχώρια μάρκα.

3. Κόστος
Και αυτό οδηγεί στο επόμενο σημείο μας: το κόστος.

Οι υπολογιστές γραφείου είναι σημαντικά φθηνότεροι από τους φορητούς υπολογιστές. Θα πάρετε πολύ περισσότερα χαρακτηριστικά με τα ίδια χρήματα.

Για μερικές εκατοντάδες ευρώ, μπορείτε να βρείτε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή που θα επισκιάζει σημαντικά το laptop που θα μπορούσατε να πάρετε στην ίδια τιμή.

4. Αισθητική
Όταν φέρνετε στο νους σας ένα desktop υπολογιστή, ίσως σκεφτείτε κάποιον άσχημο πύργο, μία γιγάντια οθόνη και ατελείωτες πλεξούδες καλωδίων.

Δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Εάν θέλετε κάτι που να καλύπτει την αισθητική σας, οι μηχανές all-in-one είναι οι ιδανικές για εσάς. Ειδικά μάλιστα αν είναι από κάποιον κορυφαίο κατασκευαστή υπολογιστών.

Μοιάζουν σαν μια οθόνη με μεγάλο πάχος. Και με εξαίρεση το παροχικό καλώδιο ρεύματος, δεν υπάρχει άλλο καλώδιο που να φαίνεται.

5. Μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας desktop
Αν θέλετε τον πλήρη έλεγχο των στοιχείων του υπολογιστή σας, μπορείτε να οικοδομήσετε με τα χέρια σας τον δικό σας επιτραπέζιο υπολογιστή.

Μην ξεγελιέστε από τη λέξη “οικοδομήστε”. Εάν δεν είστε σίγουροι τι να κάνετε, καλύτερα να μην το επιχειρήσετε.

Αν πάλι τα καταφέρνετε, μπορείτε να κάνετε τις έρευνές σας και να αγοράσετε online όλα τα εξαρτήματα που χρειάζεστε και στη συνέχεια είτε να πάτε σε κάποιο φιλικό σας κατάστημα για να σας κάνουν την συναρμολόγηση, είτε να τα συναρμολογήσετε μόνοι σας. Φυσικά η πιο σύνηθες εμπορικά λύση είναι να βάλετε το φιλικό σας κατάστημα να κάνει αυτό τις αγορές των υλικών (βγάζοντας μία προμήθεια) έτσι ώστε να πραγματοποιήσει μετά την συναρμολόγηση χωρίς γκρίνιες.


Υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα στην οικοδόμηση του υπολογιστή σας. Θα χρειαστούν ώρες και ώρες έρευνας, το συνολικό κόστος μπορεί να απογειωθεί αν δεν προσέξετε πόσο να δαπανήσετε για κάθε επιμέρους εξάρτημα και τελικά θα πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη για την επιτυχία ή την αποτυχία του συστήματος.

Laptop εναντίον desktop: Ποιο είναι καλύτερο για σας;
Ας ελπίσουμε ότι αυτό το άρθρο, σας έδωσε κάποια στοιχεία για το ποια στρατηγική είναι σωστή για εσάς. Απλά θυμηθείτε ότι δεν υπάρχει μία μόνο σωστή απάντηση. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι κρίνεται εσείς σημαντικό και από το πώς σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).