Li-Fi 100 φορές πιο γρήγορο από το Wi-Fi

Το θα μπορούσε να γίνει πάρα πολύ γρήγορο στο άμεσο μέλλον με τη νέα τεχνολογία Li-Fi, που έχει την ικανότητα να παρέχει ευρυζωνικές ταχύτητες 100 φορές πιο γρήγορες από ό, τι το ευρέως χρησιμοποιούμενο .

Li-Fi

Μια νέα μορφή δεδομένων στο διαδίκτυο ετοιμάζεται να βρει το δρόμο της προς την αγορά, και θα μπορούσε να αντικαταστήσει το Wi-Fi στα επόμενα χρόνια. Το Li-Fi, λαμπτήρες τύπου LED για την αποστολή πληροφοριών, και θεωρητικά μπορεί να προσφέρει στο internet 100 φορές πιο γρήγορα από ό, τι το Wi-Fi.

Οι LED λαμπτήρες εκπέμπουν ορατό φως, το οποίο είναι μια σταθερή ροή φωτονίων. Όταν το ρεύμα χειραγωγείται για να δημιουργήσει μικρές διακυμάνσεις, μια συσκευή ανίχνευσης μπορεί να συλλάβει τους παλμούς και να τους μετατρέψει και πάλι σε σε ηλεκτρικό ρεύμα, όπως δήλωσε ο Γερμανός φυσικός Harald Haas κατά τη διάρκεια ενός TED Talk. Ο Haas είναι καθηγητής κινητών επικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και ο ιδρυτής του pureLiFi, μια κορυφαία εταιρεία στην τεχνολογία του Li-Fi.

Οι συνδέσεις Li-Fi χρησιμοποιούν το visible light connection (VLC), όπως προαναφέραμε και μία εσθονική εταιρεία, η Velmenni που δοκίμασε την τεχνολογία κατάφερε να πιάσει στο εργαστήριο την ταχύτητα των 224 Gbps στο εργαστήριο και 1 Gbps έξω.

“Επί του παρόντος, έχουμε σχεδιάσει μια έξυπνη λύση φωτισμού για ένα βιομηχανικό περιβάλλον όπου η επικοινωνία δεδομένων γίνεται μέσα από το φως. Κάνουμε επίσης ένα πιλοτικό έργο με μια ιδιωτική εταιρεία για να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο Li-Fi για πρόσβαση στο Διαδίκτυο από τους χώρους γραφείων,” ανέφερε ο Deepak Solanki, Διευθύνων Σύμβουλος της Velmenni, στους International Business Times του Ηνωμένου Βασιλείου, σημειώνοντας ότι ένα μοντέλο για κατανάλωση από το ευρύ κοινό θα μπορούσε να λανσαριστεί σε περίπου τρία με τέσσερα χρόνια.

Η υπόσχεση ενός απίστευτα γρήγορου Internet που δίνει το Li-Fi, δεν θα είναι και κάτι που θα μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Η τεχνολογία και ο εξοπλισμός είναι εντελώς νέα οπότε μιλάμε για ολική αλλαγή υποδομών και δικτύων.

Μια άλλη δυσκολία στο εν λόγω project θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι η νέα τεχνολογία χρησιμοποιεί φως αντί για ραδιοκύματα, και δεν θα είναι σε θέση να περάσει μέσα από τοίχους, πράγμα που σημαίνει ότι το εύρος της θα είναι κατά κάποιο τρόπο πιο περιορισμένο. Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης ότι το δίκτυο θα είναι πιο ασφαλής, θέτοντας τέλος στην κλοπή εύρους ζώνης από τους γείτονες.

Τέλος, το Li-Fi δεν θα λειτουργεί το ίδιο καλά σε εξωτερικούς χώρους, καθώς το φως του ήλιου θα μπορούσε να διαταράξει το σήμα του.

Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο για να δείτε τον εφευρέτη του Li-Fi, κ.Harald Haas, στο TED το 2011.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).