6 εξειδικευμένες διανομές Linux για επισκευή υπολογιστών


Οι υπολογιστές, είτε τρέχουν linux είτε Windows,  είναι εργαλεία που επιτρέπουν στον χρήστη να κάνει απίστευτα πράγματα, αλλά ορισμένες φορές οι καταστάσεις δεν πάνε τόσο καλά και παρουσιάζονται ορισμένα προβλήματα.

linux

Το πρόβλημα μπορεί να είναι τυχαία διαγραφή αρχείων, μη απομνημόνευση ενός κωδικού πρόσβασης μέχρι και το λειτουργικό σύστημα να καθίσταται μη εκκινήσιμο λόγο της καταστροφής αρχείων συστήματος, ή του σκληρού δίσκου (το χειρότερο σενάριο).

Για κάθε ένα από αυτά τα προβλήματα, υπάρχουν εξειδικευμένα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στον καθορισμό των προβλημάτων σε έναν υπολογιστή, ή να μας βοηθήσουν να μεριμνήσουμε και να είμαστε προετοιμασμένοι στα απρόοπτα μιας βλάβης αν κάτι κακό συμβεί.

Πολλά από αυτά τα εργαλεία, είναι υψηλής εξειδίκευσης διανομές Linux. Αυτές οι διανομές έχουν στενότερη εστίαση σε συγκεκριμένους παράγοντες από τις κανονικές desktop/server διανομές Linux. Μπορείτε να βρείτε την συντριπτική πλειοψηφία των ίδιων πακέτων λογισμικού στα αποθετήρια μεγαλύτερων διανομών.

Αυτές οι διανομές όμως έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να συγχωνευτούν όλα τα πακέτα που θα χρειαστούν για την επισκευή του υπολογιστή σας, ή την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφοράς σε ένα πιο βολικό περιβάλλον. Πολλές από αυτές προσφέρουν προσαρμοσμένες διεπαφές χρήστη για να κάνουν την χρήση του λογισμικού ευκολότερη.

Παρακάτω θα εξετάσουμε έξι διανομές Linux “παυσίπονα”, για όταν ο υπολογιστής αρχίζει να γίνεται πονοκέφαλος!

1. Clonezilla Live.

Σχεδιασμένο για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτηση των εικονικών αρχείων δίσκου και partition. To Clonezilla Live είναι μια εναλλακτική λύση ανοιχτού κώδικα σαν το Norton Ghost. Με το Clonezilla μπορείτε να σώσετε και να αποθηκεύσετε αρχεία από μονάδες USB ή σκληρούς δίσκους, ή μέσω δικτύου χρησιμοποιώντας SSH, Samba ή NFS. Για τη δημιουργία εικόνων χρησιμοποιεί το Partclone το οποίο προσφέρει ένα μεγάλο φάσμα επιλογών και υποστηρίζει ένα μεγάλο αριθμό file systems. Οι επιλογές στο μενού στο περιβάλλον εργασίας, σας  καθοδηγεί για τα πάντα. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα το Clonezilla Live σας παρέχει τις επιλογές της γραμμής εντολών.

Το Clonezilla Live έχει αναπτυχθεί από το Taiwan’s National Center for High – Performance Computing’s free Software Labs και διατίθεται σύμφωνα με την έκδοση GNU General Public License Version 2. Οι χρήστες που χρειάζονται ακόμα πιο ισχυρά αντίγραφα ασφαλείας και ανάκτησης του συστήματος, μπορούν να δοκιμάσουν το Clonezilla Server Edition, το οποίο λειτουργεί σαν Live έκδοση και απαιτεί προχωρημένη εγκατάσταση διακομιστή.

Download Clonezilla Live.

Dowbload Clonezilla Server Edition.

Download Partclone.

2. Rescatux.

Το Rescatux είναι μια διανομή για επιδιόρθωση προβλημάτων, τόσο στο Linux, όσο και στα Windows. Παρέχει πρόσβαση σε κάποια εργαλεία που χρησιμοποιούν σαν οδηγό βοηθείας το Rescapp. Ο συγκεκριμένος οδηγός σας βοηθά στη πρόσβαση διαφόρων εργαλείων επισκευής, χωρίς να χρειάζεται να έχετε άριστη γνώση της γραμμής εντολών. Μπορείτε να επαναφέρετε τους κωδικούς πρόσβασης για τα Windows και το Linux, να αποκαταστήσετε το GRUB ή το Master Boot Record των Windows, και να πραγματοποιήσετε έλεγχο του συστήματος αρχείων στο Linux. Υπάρχουν επίσης μερικά «εργαλεία εμπειρογνωμόνων» για τον έλεγχο και επισκευή σκληρών δίσκων και την ανάκτηση των διαγραμμένων αρχείων.Η online βοήθεια είναι ήδη αρκετά καλή, και μπορείτε να μάθετε ακόμη περισσότερα, επισκεφτείτε το wiki του Rescatux ή παρακολουθείστε τα tutorial βίντεο στο YouTube.

Βασίζεται σε Debian 7 (Wheezy) και διανέμετε με την version 3 της GNU General Public License.

Download Rescatux.

3. Redo Backup & Recovery.

Όπως το Clonezilla Live, το Redo Backup & Recovery χρησιμοποιεί το Partclone για να κλωνοποιήσει δίσκους και partitions. Ωστόσο, σε αντίθεση με το Clonezilla, έχει καλύτερο γραφικό περιβάλλον για τον χρήστη. Εκτός από τη λειτουργία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και επαναφοράς, το Redo Backup περιλαμβάνει ένα διαχειριστή αρχείων, τερματικό, επεξεργαστή κειμένου, πρόγραμμα περιήγησης στο web, καθώς και βοηθητικά προγράμματα για να ανακτήσει κάποιος τα διαγραμμένα αρχεία και διαχείριση των partitions για να διαγράψει όλα τα δεδομένα σε ένα δίσκο και να τον επαναφέρει στις εργοστασιακές προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.

Το Redo Backup & Recovery  διανέμετε από την GNU General Public License 3 και βασίζεται στο Ubuntu 12.04 LTS.

Download  Redo Backup & Recovery.

4. SystemRescue Cd.

Απευθύνεται στους διαχειριστές του συστήματος, το SystemRescueCD είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την επισκευή συστημάτων Linux. Ένα μήνυμα καλωσορίσματος παρέχει βασικές οδηγίες για την έναρξη της διασύνδεσης δικτύου, τα προγράμματα εκτελούνται σε γραμμή εντολών (επεξεργαστές κειμένου και έναν web browser), που επιτρέπει την υποστήριξη NTFS για να διαβάσετε Windows format σκληρούς δίσκους. Είναι βασισμένο σε XFCE γραφικό περιβάλλον εργασίας. To SystemRescueCD δεν περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό υπηρεσιών κοινής ωφελείας, αλλά πραγματικά, θα πρέπει να ξέρετε τι κάνετε για να το χρησιμοποιήσετε.

To SystemRescueCD βασίζεται στο Gentoo και διανέμετε από την GNU General Public License Version 2.

Download SystemRescue Cd.

5. Trinity Rescue Kit.

Σχεδιασμένο για την αποκατάσταση των Microsoft Windows, το Trinity Rescue Kit παρέχει μια μεγάλη ποικιλία από εργαλεία για να βοηθήσει τη διάσωση ενός “σπασμένου” συστήματος των Windows. Το Trinity περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά προγράμματα ανίχνευσης ιών: Clam AV, F-Prot, BitDefender, Vexira, και Avast (αλλά το Avast απαιτεί κλειδί άδειας χρήσης). Έχει επίσης μια επιλογή για τον καθαρισμό άχρηστων αρχείων, όπως αρχεία temp και τα αρχεία στον Κάδο Ανακύκλωσης. Ο κωδικός επαναφοράς γίνεται με το Winpass, το οποίο μπορεί να επαναφέρει τους κωδικούς πρόσβασης για το λογαριασμό διαχειριστή ή τους λογαριασμούς απλών χρηστών. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, καθώς και πολλές άλλες πιο προηγμένες λειτουργίες, είναι προσβάσιμες χρησιμοποιώντας ένα διαδραστικό μενού κειμένου, το οποίο δεν περιλαμβάνει πολύ εκτεταμένο αρχείο βοήθειας. Μπορεί να εκφοβίσει κάποιον που δεν ξαναχρησιμοποίησε ένα interface που βασίζεται σε κείμενο, αλλά το Trinity Rescue Kit είναι πραγματικά εύκολο στη χρήση.

Το Trinity Rescue Kit διανέμετε με την Version 2 της GNU General Public License.

Download Trinity Rescue Kit.

6. Systemback.

Το Systemback καθιστά εύκολη τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του συστήματος (αφορά μόνο χρήστες Linux), των χρηστών και των αρχείων ρυθμίσεων. Σε περίπτωση προβλημάτων, μπορείτε εύκολα να επαναφέρετε σε προηγούμενη κατάσταση το σύστημά σας. Υπάρχουν επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως η αντιγραφή του συστήματος, η εγκατάσταση του συστήματος και η Live δημιουργία συστήματος.

Εγκατάσταση (απλά ανοίξτε το τερματικό και αντιγράψτε τα παρακάτω):

sudo add-apt-repository ppa:nemh/systemback
sudo apt-get update
sudo apt-get install systemback

Πως να δημιουργήσω ένα Bootable USB;

Όλα τα παραπάνω (εκτός το Ν.6) μπορείτε να τα τρέξετε άνετα μέσα από ένα οποιοδήποτε στικάκι USB. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να κατεβάσετε το RufusΜε το Rufus μπορείτε να δημιουργήσετε:

  • μέσα εγκατάστασης USB με δυνατότητα εκκίνησης από .iso (Windows, Linux, UEFI, κλπ).
  • μέσα εγκατάστασης για ένα σύστημα που δεν έχει εγκατασταθεί ακόμα λειτουργικό σύστημα.
  • φλασάρισμα για Bios ή για άλλο firmware από Dos.
  • ή για κάποιο πρόγραμμα χρήσης χαμηλού επιπέδου.

Denuvo: όταν τα cracked games λειτουργούν καλύτερα από τα κανονικά

 


 

Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.