Long Term Support ή Rolling μακρά υποστήριξη ή κυλιόμενη διανομή

Term Support ή Rolling Release; Παρακάτω θα δούμε διαφορές και ίσως μερικούς μύθους για ένα μεγάλο θέμα των χρηστών που επιλέγουν Linux. Long Term Support ή Rolling Release; Ποιος χρειάζεται τη μακρά υποστήριξη και ποιος επιλέγει κυλιόμενες διανομές;

Ας αρχίσουμε με τις LTS. Είναι οι εκδόσεις που χρησιμοποιούν οι servers και γενικά τα μηχανήματα παραγωγής. Οι συγκεκριμένες διανομές χρησιμοποιούν παλαιότερα σταθερά kernels, προσφέροντας την αξιοπιστία που αποζητούν επιχειρήσεις και διακομιστές. Φυσικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από απλούς χρήστες που δεν ενδιαφέρονται για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Long Term Support

Να αναφέρουμε ότι σε περίπτωση κυκλοφορίας νέας έκδοσης (ας πούμε στη δημοφιλή διανομή Long Term Support Ubuntu, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι αν αναβαθμίσετε το σύστημά σας δεν θα κρασάρει. Συνήθως θα πρέπει να πραγματοποιήσετε μια φρέσκια εγκατάσταση για να είστε σίγουροι ότι το σύστημά σας θα λειτουργήσει.

Το καλό στο παραπάνω σενάριο είναι ότι μπορείτε να εγκαταστήσετε το Ubuntu για παράδειγμα και να ξεχάσετε τις αναβαθμίσεις για 5 χρόνια. Όμως αν είστε σε Windows και σκέφτεστε την αλλαγή σε Linux, αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας απασχολεί. Στοιχηματίζω ότι θα χρειαστεί να κάνετε μια νέα εγκατάσταση πριν περάσει ο χρόνος υποστήριξης της διανομής.

Γιατί;

Φυσικά γιατί μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Όμως ακόμα και δεν κάνετε λάθη είναι πολύ πιθανό να αλλάξετε διανομή μετά από λίγο καιρό καθώς η τεχνολογία τρέχει και μπορεί να δείτε κάτι που θα σας κινήσει το ενδιαφέρον.

Όσον αφορά τις παρεξηγημένες Rolling διανομές, “ακούγονται” πολλά στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με “ειδικούς” παλαιότερων χρόνων τα Rolling releases δεν προσφέρουν σταθερότητα στον τελικό χρήστη όπως οι “θωρακισμένες” Long Term Support διανομές. Ίσως να ισχύει ακόμα για τους αρχάριους χρήστες, και σίγουρα ίσχυε πολύ περισσότερο στο παρελθόν για αρχάριους και έμπειρους χρήστες λόγω της καινοτομίας. Κυλιόμενη διανομή όμως δεν σημαίνει δοκιμαστική κάποιας σταθερής. Κάθε κυλιόμενη διανομή και ειδικά η OpenSUSE διαθέτουν πακέτα και γενικότερα ένα σύστημα που πριν κυκλοφορήσει στο κοινό έχει ελεγχθεί απόλυτα και πάρα πολλές φορές. Ναι η “επικίνδυνη” έκδοση του OpenSUSE είναι η Factory αν θέλετε οπωσδήποτε να πιστέψετε τους ειδικούς που είναι εναντίων των κυλιόμενων διανομών.

Ας είμαστε όμως ρεαλιστές:

Ποιος αρχάριος θα εγκαταστήσει το Linux; Μάλλον κανείς. Το πιο πιθανό σενάριο είναι μια πρώτη εμπειρία με Ubuntu, ή Mint, που ακόμα και με αυτές τις διανομές τα λάθη και οι επανεγκαταστάσεις καραδοκούν.
Χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια 3 διαφορετικές διανομές σε 2 υπολογιστές. Manjaro, και OpenSUSE Tumbleweed. Οι δύο από τρεις διανομές είναι κυλιόμενες αλλά και οι τρεις χρησιμοποιούν cutting edge λογισμικό, δηλαδή το τελευταίο που κυκλοφορεί.

Λοιπόν αν δεν “παίζεις” με το σύστημά σου δοκιμάζοντας νέα πράγματα και οι τρεις παραπάνω διανομές δεν θα σου παρουσιάσουν κανένα πρόβλημα (το ίδιο ισχύει και για αρχάριους με Windows). Και επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και οι τρεις διανομές (όπως και οι περισσότερες μεγάλες) διαθέτουν κοινότητες που θα δώσουν μια απάντηση στην ερώτησή σας, ακόμα και αν δεν την κάνετε ποτέ.

Έτσι διανομές μακράς υποστήριξης (Long Term Support) δεν είναι και διανομές “μακράς διαρκείας.” Σύμφωνα με τα παραπάνω μια κυλιόμενη διανομή από αυτές τις δύο που αναφέραμε θα εξυπηρετήσει απόλυτα τις ανάγκες σας και μάλιστα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Long Term Support ή Rolling; η απόφαση είναι δική σας. Αν έχετε κάποια διαφορετική άποψη ευχαρίστως να την “ακούσουμε” από τα σχόλια της δημοσίευσης..

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).