Mageia 6 Το μαγικό Linux σε νέα έκδοση

Mageia 6: Το όνομα της Mageia προέρχεται από την ελληνική λέξη «Μαγεία». Είναι μια αναφορά στον μάγο Mandrake, το αρχικό όνομα της διανομής Mandriva Linux.

Το Mandriva Linux ήταν μία διανομή προσανατολισμένη για τους καταναλωτές, και ήταν ο συνδυασμός των πάλε ποτέ ξεχωριστών διανομών Mandrake, Conectiva και Lycoris. Το Mandrake ήταν βασισμένο στο Red Hat Linux, με έμφαση σε γραφικά βοηθητικά εργαλεία για τους αρχάριους χρήστες και αισθητικά βελτιωμένο γραφικό περιβάλλον.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2010 μια ομάδα από τους πρώην εργαζόμενους της Mandriva και υποστηρικτών από την κοινότητα ανακοίνωσαν την δημιουργία fork του Mandriva Linux, μιας νέας διανομής κατευθυνόμενη από την κοινότητα με το όνομα Mageia. Ήταν η απάντηση στις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων όπου οι περισσότεροι από τους εργαζομένους της διανομής Mandriva απολύθηκαν, όταν στην Edge-IT (εταιρεία που ανήκε στην Mandriva) έγινε δικαστική εκκαθάριση. Η ομάδα εξηγεί ότι δεν επιθυμεί να «εξαρτάται από της οικονομικές αστάθειες και την εκάστοτε στρατηγική της εταιρείας.»

Η οργάνωση Mageia θα συντονίζει και θα διαχειρίζεται την διανομή: κώδικας και φιλοξενία του λογισμικού και της διανομής, σύστημα build, marketing, την προώθηση της επικοινωνίας και τις εκδηλώσεις. Τα δεδομένα, roadmaps, designs, θα μοιράζονται και θα συζητούνται στο πλαίσιο αυτού του οργανισμού.

Ο διαχειριστής πακέτων του Mageia 6

Προχθες λοιπόν κυκλοφόρησε το νέο Mageia 6, μια διανομή που ειλικρινά την περίμενα, καθώς είμαι φίλος σε κάθε διανομή που βασίζεται στο RH και χρησιμοποιεί διαχειριστή πακέτων rpm. (Dιαχειριστής πακέτων είναι μια συλλογή εργαλείων που παρέχει μια γραφική μέθοδο εγκατάστασης, αναβάθμισης και απεγκατάστασης εφαρμογών από τον υπολογιστή.)

Φυσικά, κατέβασα το Live ISO και το δοκίμασα, στην έκδοση Gnome. Τα αποτελέσματα θα τα δείτε παρακάτω:

Το Live USB αμέσως μετά το boot, μου ζήτησε να ορίσω ώρα, γλώσσα συστήματος και πληκτρολογίου. Αμέσως μετά άνοιξε η γνωστή οθόνη του Gnome, μαζί με ένα πλαίσιο εργαλείων που εμφανίζεται μετά από κάθε πρώτο boot στις περισσότερες Linux διανομές.

Ρύθμισα τα Ελληνικά-Αγγλικά χωρίς δυσκολία και άνοιξα τον πρώτο φάκελο. Mageia 6

Έκπληξη πρώτη…
Χωρίς να προσθέσω κάποιο driver η Live διανομή είδε το iPhone που είχα και φόρτιζα στο USB. Και όχι μόνο το είδε αλλά το άνοιξε και χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το Mageia 6 έχει απίθανα γραφικά και λειτουργίες ρυθμίσεων που θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους “μετανάστες” από τα Windows.

Σκέφτηκα να δω πως πάνε οι διεργασίες του συστήματος, καθώς παρότι έτρεχα το λειτουργικό σύστημα από το Live USB δεν έβλεπα να έχω καθυστερήσεις και κολλήματα.

Έκπληξη νούμερο δύο

Αν και είναι ένα “γεμάτο” λειτουργικό η χρήση του είναι πολύ “αθόρυβη.”

Ουσιαστικά όπως βλέπετε παραπάνω η CPU δεν δείχνει να πιέζεται, και η χρήση της RAM φτάνει το 43,2% πράγμα φυσιολογικό αν σκεφτείτε ότι τρέχει από Live USB.

Όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα, η διανομή Mageia 6 δεν θα σας δυσκολέψει στην περίπτωση που θέλετε να συνδεθείτε με κάποιο υπάρχων δίκτυο, ή αν θέλετε να δημιουργήσετε το δικό σας:

Σας δίνει επίσης τη δυνατότητα εύκολης διαχείρισης των δίσκων σας:

Αν τώρα και σεις σκέφτεστε να δοκιμάσετε την Γαλλική διανομή, απλά κατεβάστε τα απαραίτητα αρχεία για το Desktop που επιθυμείτε: Cinnamon, GNOME, IceWM, KDE, MATE, LXDE, LXQt, Openbox, WMaker, Xfce.

Επιλέξτε το ISO που επιθυμείτε από την επίσημη ιστοσελίδα:

http://www.mageia.org/en/downloads/

Μπορείτε να διαβάσετε τις σημειώσεις της νέας έκδοσης από το παρακάτω link:

https://blog.mageia.org/en/2017/07/16

Η εγκατάσταση δεν θα είναι πρόβλημα, αφού ο εγκαταστάτης της εφαρμογής θα σας καθοδηγήσει με ένα απλό γραφικό περιβάλλον:

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η διανομή, σε αντίθεση με την Mandriva, η οποία ήταν ένα εμπορικό Linux, μια εμπορική οντότητα, είναι ένα κοινοτικό λειτουργικό και ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο στόχος του οποίου είναι να αναπτύσσει ένα δωρεάν λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο Linux. Εδώ είναι όμως και το πρόβλημα, αν μπορεί να το ονομάσει κανείς πρόβλημα.

Ηλικιακά η διανομή είναι μόλις 7 χρόνων, και κανείς δεν γνωρίζει αν θα διαρκέσει. Η έκδοση 6 που κυκλοφόρησε 16 Ιουλίου αναπτύσσεται για πάρα πολύ καιρό τώρα, κάτι που δείχνει αρκετά αργό κύκλο ανάπτυξης.

Με πληροφορίες από το Ελληνικό WikiPedia και το Distrowatch

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).