Η μαγνητική κασέτα δεν πρόκειται να πεθάνει

Θυμόσαστε τις μαγνητικές μπομπίνες που περιείχαν τα των παλαιών υπολογιστών; Όχι μόνο δεν πρόκειται να πεθάνουν αλλά στην πραγματικότητα ποτέ δεν εξαφανίστηκαν και αναπτύσσονται ραγδαία.

Η μαγνητική ταινία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για την καταγραφή δεδομένων ενός , το 1951. Εάν δείτε τα μπομπινόφωνα που εμφανίζονται σε «υπολογιστές» σε vintage ταινίες, είναι δύσκολο να πιστέψετε ότι το μέσο αυτό υπάρχει ακόμα. Πόσο μάλλον ότι βρίσκεται στην αιχμή της αποθήκευσης δεδομένων.

Στην πραγματικότητα, η μαγνητική ταινία ευδοκιμεί με ισχυρές πωλήσεις, έχοντας ως πρότυπο το LTO Ultrium. Το Linear Tape-Open (LTO) είναι μια τεχνολογία αποθήκευσης δεδομένων σε μαγνητική ταινία. Οι εταιρείες Hewlett Packard Enterprise, IBM και Quantum ελέγχουν την LTO Consortium, η οποία διευθύνει την ανάπτυξη και διαχειρίζεται την αδειοδότηση και την πιστοποίηση κατασκευαστών ταινιών και μηχανισμών.

Για την Ιστορία
Η μαγνητική ταινία μισής ίντσας (½ ίντσας = 12,65 χιλιοστά) σε δύο ανοιχτούς κυλίνδρους, χρησιμοποιείται από την δεκαετία του 1950 για αποθήκευση δεδομένων. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η IBM και η DEC έβαλαν αυτό το είδος ταινίας σε μια κασέτα με ένα μόνο κύλινδρο. Αν και η φυσική ταινία των δύο εταιρειών ήταν στο ίδιο μέγεθος, οι τεχνολογίες ήταν σημαντικά διαφορετικές και δεν υπήρχε συμβατότητα μεταξύ τους.

Η IBM ονόμασε την κασέτα της 3480 και τη σχεδίασε ώστε να ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις των προϊόντων του mainframe. Η DEC ονόμασε αρχικά τη δική τους CompacTape, αλλά αργότερα μετονομάστηκε σε DLT και πωλήθηκε στην Quantum Corporation.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το format Exabyte's Data, μία κασέτα διπλού κυλίνδρου 8 mm της Sony, είχε μία σχετική δημοτικότητα, ειδικά με τα συστήματα UNIX. Η Sony ακολούθησε αυτήν την επιτυχία με το επόμενο format των 8 mm, το Advanced Intelligent Tape (AIT).

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το Quantum's DLT και το Sony AIT ήταν οι κορυφαίες επιλογές για αποθήκευση σε ταινίες υψηλής χωρητικότητας για διακομιστές υπολογιστών και συστήματα UNIX. Αυτές οι τεχνολογίες ελέγχονταν (και παραμένουν) αυστηρά από τους ιδιοκτήτες τους. Κατά συνέπεια, υπήρχε μικρός ανταγωνισμός μεταξύ των πωλητών και οι τιμές ήταν σχετικά υψηλές.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η IBM, η HP και η Seagate δημιούργησαν την LTO Consortium. Μεγάλο μέρος της τεχνολογίας αποτελεί επέκταση της εργασίας που έκανε η IBM στο εργαστήριο της Tucson κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 20 ετών. Τα αρχικά σχέδια απαιτούσαν δύο μορφές LTO για άμεσο ανταγωνισμό με τους ηγέτες της αγοράς: Ultrium με ταινία μισής ίντσας σε έναν κύλινδρο, βελτιστοποιημένη για υψηλή χωρητικότητα και Accelis με ταινία 8 mm σε διπλούς τροχούς, βελτιστοποιημένη για χαμηλό λανθάνοντα χρόνο.

Στην περίοδο της κυκλοφορίας του LTO-1, το τμήμα μαγνητικής ταινίας της Seagate εξαγοράστηκε από την Quantum.

Γενεές
Παρά τα αρχικά σχέδια για δύο μορφές της τεχνολογίας LTO, τελικά παρέμεινε μόνο το Ultrium. Δεν σταμάτησε ποτέ να αναπτύσσεται καθώς η αγορά έχει αγκαλιάσει το προϊόν, και οι μέχρι σήμερα προοπτικές του μιλούν για ακόμα μία δεκαετία ζωής και ανάπτυξης με μεγάλη αύξηση της χωρητικότητας αποθήκευσης.

Δείτε παρακάτω ένα πίνακα με την ιστορία και τις προοπτικές που έχει το πρότυπο LTO:

Πρόοδος δημιουργίας LTO
Πρότυπο Έκδοση Εμπόριο Μήκος Χωρητικότ. Ταχύτ. MB/s Χρόνος για να γεμίσει Υλικό
LTO-1 2000 609 m 0,1 TB 20 1ω 23λ MP
LTO-2 2003 609 m 0,2 TB 40 1ω 23λ MP
LTO-3 2005 680 m 0,4 TB 80 1ω 23λ MP
LTO-4 2007 820 m 0,8 TB 120 1ω 51λ MP
LTO-5 2010 846 m 1,6 TB 140 3ω 10λ MP
LTO-6 2012 846 m 2,5 TB 160 4ω 20λ MP/BaFe
LTO-7 2010 2015 960 m 6,0 TB 300 5ω 33λ BaFe
LTO-8 2010 2017 960 m 12,0 TB 360 9ω 16λ BaFe
LTO-9 2014 2020 24,0 TB 780* 9ω 25λ* BaFe
LTO-10 2014 2022* 48 TB 1100* 12ω 7λ* Ba/SrFe
LTO-11 2017 2025* 96 TB 1800* 14ω 49λ* SrFe
LTO-12 2017 2027* 192 TB 2400* 22ω 13λ* SrFe
LTO-13* 2021* 2030* 384 TB* SrFe*
LTO-14* 2021* 768 TB*
*Μη επιβεβαιωμένο / εκτιμώμενο

Σήμερα είμαστε στο πρότυπο LTO-8 και η Fujifilm έχει ήδη δρομολογήσει τις εργασίες της μέχρι και το πρότυπο LTO-14.

Γιατί η μαγνητική ταινία δεν θα πεθάνει
Σας φαίνεται περίεργο έτσι; Με την τεχνολογία να αναπτύσσεται με αστραπιαίους ρυθμούς εμείς καθόμαστε και μιλάμε για μία τεχνολογία του 1950. Κι όμως. Δεν είναι τυχαίο που η αγορά δεν θέλει να πετάξει πίσω της την παλιά κλασσική μαγνητική ταινία. Κάποιους λόγους θα έχει. Πάμε να τους δούμε.

1. Διάρκεια ζωής
Το LTO διαθέτει εντυπωσιακή διάρκεια ζωής, από 15 έως 30 έτη. Συγκριτικά, οι σκληροί είναι πιο ευμετάβλητοι με υψηλότερο ποσοστό αποτυχίας και προσδόκιμο ζωής περίπου 5 έτη.

Βέβαια η πρόβλεψη των 30 ετών ισχύει μόνο για ταινίες που είναι αποθηκευμένες σε καθαρό, ελεγχόμενο περιβάλλον, επιπέδου server room. Με ρύθμιση θερμοκρασίας και υγρασίας. Οι ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες για αποθήκευση LTO είναι 18 ° C και 40% σχετική υγρασία. Ότι δηλαδή απαιτούν και οι servers.

2. Πρότυπο με ανοιχτή μορφή
Το LTO σημαίνει Linear Tape-Open. «Open» αναφέρεται σε «ανοιχτά πρότυπα». Αυτό σημαίνει ότι η τεχνολογία είναι διαθέσιμη για άδεια από πολλούς προμηθευτές. Το LTO αναπτύχθηκε από τις Certance (τώρα Quantum), Hewlett Packard Enterprise και IBM στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Με το πρότυπο ανοικτό υπάρχουν πολλές εταιρείες που έχουν μπει στο χορό. Και έτσι η ζωή αυτής της τεχνολογίας δεν εξαρτάται από την επιτυχία ή την αποτυχία ενός κατασκευαστή. Ταυτόχρονα ο ανταγωνισμός διατηρεί τις τιμές υπό έλεγχο.

3. Υπάρχει μελλοντική σχεδίαση
Δεν θα ήταν υπέροχο αν μπορούσατε να δείτε ακριβώς ποιες επιλογές αποθήκευσης θα είναι διαθέσιμες σε 10 χρόνια; Μπορείτε να πάρετε μια αξιοπρεπή ιδέα με τον χάρτη πορείας της LTO.

Η γήρανση των μέσων είναι αναπόφευκτη, αλλά ένας χάρτης πορείας, δηλαδή μία σχεδίαση για το μέλλον, το καθιστά διαχειρίσιμο. Οι δίσκοι LTO είναι επίσης υποχρεωμένοι να είναι συμβατοί προς τα πίσω σε τουλάχιστον μία γενιά.

Πρόσφατη ανακοίνωση της Fujifilm έδειξε ότι οι κασέτες χωρητικότητας 400TB είναι μια πραγματική δυνατότητα. Ο χάρτης πορείας δεν είναι απλώς ευσεβής τρόπος σκέψης.

4. Χαμηλότερο ποσοστό σφάλματος
Όλα τα ψηφιακά μέσα αποθήκευσης υπόκεινται σε σφάλμα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες το LTO είναι τέσσερις τάξεις μεγέθους καλύτερο από το κλασσικό δίσκο.

5. Ασφάλεια
Μία από τις ομορφιές της κασέτας, είναι ότι η ταινία είναι φορητή. Οι κασέτες αποθηκεύονται εύκολα χωρίς να χρειάζεται κάποια σύνδεση ή μεταφέρονται εκτός του χώρου. Και η αποθήκευση ταινιών εκτός σύνδεσης με κάποιο δίκτυο είναι ένας σίγουρος τρόπος για να αποτρέψετε τις εξελιγμένες κυβερνοεπιθέσεις όπως το ransomware.

Η αποθήκευση ταινιών εκτός σύνδεσης, διατηρεί επίσης συστήματα έναντι δυσλειτουργιών και τυχαίας διαγραφής. Και το LTO μπορεί να κρυπτογραφηθεί κατά την εγγραφή του.

6. Χωρητικότητα
Τα συνήθως μεγαλώνουν όσο η τεχνολογία μεγαλώνει. Ένα 10λεπτο αρχείο βίντεο πριν μία δεκαετία ήταν κάτι MB και τώρα είναι κάποια GB, ίσως και ΤΒ. Η ταινίες έχουν δυνατότητα πολύ μεγάλης αποθήκευσης δεδομένων. Σε σχέση με το παράδειγμα του βίντεο η τρέχουσα γενιά της κασέτας μπορεί να αποθηκεύσει έως και 1600 HD ταινίες HD ανά κασέτα.

7. Οικονομικά αποδοτική
Όλη η αξιοπιστία και η ικανότητα δεν θα σήμαινε τίποτα εάν η τεχνολογία της κασέτας δεν ήταν προσιτή. Οι μεμονωμένες κασέτες είναι φθηνές ειδικά σε σύγκριση με το δίσκο. Οι τιμές είναι περίπου 0,8-1,0 σεντ ανά gigabyte.

Υπάρχουν όμως πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τον υπολογισμό του κόστους. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας ενός συστήματος αποθήκευσης ταινιών.

Άλλες εκτιμήσεις – Τι γίνεται με την ταχύτητα;
Η ταινία δεν έχει τις γρήγορες ταχύτητες πρόσβασης σε σχέση με τους σκληρούς δίσκους και ακόμη χειρότερα με τους SSD δίσκους. Εργάζεται γραμμικά και αυτό είναι το ατού της καθώς αυξάνει την αντοχή της, όσο και η αδυναμία της καθώς έχει πιο αργή πρόσβαση.

Όμως, χρησιμοποιούμε κυρίως τις ταινίες για αρχειοθέτηση δεδομένων που δεν απαιτεί άμεση ή συχνή πρόσβαση. Και με μεγάλα αρχεία όπως αρχεία πολυμέσων, το ζήτημα του χρόνου τυχαίας πρόσβασης είναι λιγότερο σχετικό.

Η ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής παραμένει καλή, ειδικά σε σύγκριση με τις προσφορές cloud.

Που έχει πεδίο ς η μαγνητική ταινία;
Κατά βάση η μαγνητική ταινία λειτουργεί ως μία δευτερεύουσα εφεδρική αποθήκευση. Έχοντας ένα πρώτο backup που θα χρειαστεί άμεσα και θα είναι σχετικά μικρό σε χρονικό ορίζοντα, η κασέτα μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα για 30 χρόνια. Παράδειγμα η αποθήκευση κινηματογραφικών ταινιών που οι εταιρείες χρησιμοποιούν συνεχώς τις κασέτες ως εφεδρική λύση για δεδομένα που απαιτούν μεγάλες περιόδους αποθήκευσης με χαμηλό κόστος.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι εταιρείες ψυχαγωγίας όπως η Paramount και η Universal, καθώς και εταιρείες βιοτεχνολογίας όπως η Pfizer και η Gilead Sciences που αγοράζουν τεράστια συστήματα με μαγνητικές κασέτες και τις γεμίζουν με αμέτρητες ποσότητες ταινιών. Βλέπουν το πλεονέκτημα της κασέτας στο ότι μπορούν να αποθηκεύσουν μεγάλα αρχεία χωρίς προβλήματα ευαισθησίας χρόνου.

Απροσδόκητα, και οι προμηθευτές cloud storage χρησιμοποιούν την αποθήκευση κασετών για παρόμοιους σκοπούς. Έχει νόημα τώρα ότι οι χρόνοι πρόσβασης για τις φθηνές υπηρεσίες αποθήκευσης διαρκούν περισσότερο από το συνηθισμένο;

Ορισμένοι προμηθευτές cloud χρησιμοποιούν αποθήκευση κασετών ως backup για να παρέχουν αξιόπιστη μακροπρόθεσμη αποθήκευση δεδομένων με σπάνια πρόσβαση. Το Cloud που πολλοί θεωρούν ότι είναι το μέλλον της αποθήκευσης δεδομένων, είναι στην πραγματικότητα κατασκευασμένο από αυτό που πολλοί θεωρούν αποθήκευση αρχαϊκών δεδομένων.

Αναρωτιέστε ακόμα γιατί η κασέτα δεν είναι ακόμα νεκρή;

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).