Manjaro: πέρασε τη διανομή Mint στο Hit Ranking του Distrowatch

Manjaro πρώτο στις επισκέψεις του Distrowatch: Επειδή ασχολούμαι πολύ με το Linux, επισκέπτομαι συχνά τη σελίδα Distrowatch. Η σελίδα είναι ένας διαδικτυακός κατάλογος διανομών Linux. Έτσι μπορείτε να αναζητήσετε την διανομή που σας ενδιαφέρει και να ανακαλύψετε αν ικανοποιεί τις ανάγκες σας. Η ιστοσελίδα ενημερώνεται καθημερινά με νέες εκδόσεις διανομών αλλά και εφαρμογών open source.

Manjaro

To Hit Ranking τώρα που χρησιμοποιεί το Distrowatch είναι μια μέθοδος αξιολόγησης του ενδιαφέροντος για τις διανομές που φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα. Ουσιαστικά η υπηρεσία μετράει τα clicks που δέχεται η κάθε διανομή, αναδεικνύοντας αυτές που ενδιαφέρουν τους περισσότερους χρήστες.

Αυτό το χαρακτηριστικό της σελίδας, έχει γίνει κατά καιρούς το μήλο τις έριδος μεταξύ μεγάλων διανομών που διεκδικούν τις πρώτες θέσεις, καθώς δεν είναι παρά ένας μετρητής clicks της σελίδας της κάθε διανομής. Η σελίδα εμφανίζει δεδομένα ανά έτος, μήνα, 30 μέρες, βδομάδα κ.λπ.

Αν και υπάρχουν πολλοί που θεωρούν το DistroWatch σαν μια μη αντικειμενική πηγή για την δημοτικότητα των Linux projects, αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς είναι η παλαιότητα και η πληρότητα του site. Η σελίδα απευθύνεται εδώ και χρόνια στους φίλους του Linux, διαθέτει σχεδόν κάθε διανομή που έχει κυκλοφορήσει και προσθέτει μετά από αιτήματα των προγραμματιστών κάθε νέα διανομή που κυκλοφορεί.

Αυτό σημαίνει ότι τα clicks στην πλειοψηφία τους προέρχονται από geeks του Linux, οπότε μάλλον τα ranks δεν είναι και τόσο μη αντιπροσωπευτικά.

Έτσι δεν αναφέρω το Hit Ranking σαν μια αξιόπιστη μέθοδο αξιολόγησης της κάθε διανομής, αλλά περισσότερο σαν ένα “μετρητή” επισκεψιμότητας σε μια σελίδα που ασχολείται μόνο με το Linux.
Αν προσπαθήσετε να βρείτε άλλα αποτελέσματα ranking, μια καλή πηγή είναι το Alexa.

Ας δούμε όμως τι προέκυψε στο Distrowatch το τελευταίο διάστημα. Για πάρα πολύ καιρό (από το 2011) η διανομή Mint κρατάει την πρώτη θέση στο Hit Ranking του DW. Όμως εδώ και αρκετό καιρό το Manjaro, ένα fork του Arch Linux συνεχίζει να ανεβαίνει στην κατάταξη. Από χθες λοιπόν για πρώτη φορά η διανομή κατάφερε να περάσει το Mint:

Έτσι συνολικά αποτελέσματα για τους τελευταίους 6 μήνες 2017-2018 έχουν ως εξής:

Να αναφέρουμε ότι 8 από τις 12 διανομές είναι LTS (παρέχουν μακρόχρονη υποστήριξη), και 1 από τις 12 διαθέτει (και) Rolling Release, δηλαδή κυλιόμενη εκδοσή. Φυσικά μιλάμε για το openSUSE Tumbleweed.Δύο από τις 12 διαθέτουν μόνο Rolling Releases (Manjaro και Antergos). Η διανομή Solus είναι ήμι-κυλιόμενη και η διανομή Fedora που είναι μια cutting edge διανομή αλλά δεν είναι κυλιόμενη.
Το openSUSE διαθέτει και LTS έκδοση με το όνομα Leap.

Τέλος η διανομή TrueOS είναι βασίζεται στο FreeBSD (Unix).

Ας μιλήσουμε όμως για το Manjaro.

Για όσους δεν γνωρίζουν το λειτουργικό, η διανομή Manjaro βασίζεται στο Arch Linux και ο στόχος της είναι να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα για τους αρχάριους χρήστες του Linux.
Η εγκατάσταση του Manjaro είναι απλή και μπορεί να γίνει με δύο διαφορετικές εφαρμογές με γραφικό περιβάλλον αλλά και παραδοσιακά μέσα από το τερματικό.

Γενικότερα το Manjaro Linux αξίζει της προσοχής σας και αφήνει αρκετές υποσχέσεις για το μέλλον.

Ο μύθος που διαπιστώσαμε δουλεύοντας με την διανομή, είναι ότι τα rolling releases (κυλιόμενες διανομές) μπορούν να είναι σταθερές και να προσφέρουν αξιοπιστία.

Το Manjaro Linux αυτοματοποιεί πάρα πολλές διαδικασίες τις οποίες στο Arch θα πρέπει να τις κάνετε με το χέρι, κάτι που καθιστά την διανομή αρκετά προσιτή ακόμα και για τους αρχάριους χρήστες.

Αυτό φυσικά δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους φίλους του Linux, καθώς όπως βλέπουμε στην κατάταξη του Distrowatch η διανομή έχει φτάσει πια στη δεύτερη θέση, κυνηγώντας το Mint Linux, που εδώ και καιρό είναι στην κορυφή.

Ας δούμε όμως και το rank που δίνει το Alexa. To συγκεκριμένο rank αφορά πια την παγκόσμια κατάταξη της ιστοσελίδας του κάθε project, και είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται ως μετρικό σύστημα επισκεψιμότητας. Έτσι μπορούμε να μιλάμε για μετρήσεις που εμφανίζουν την δημοτικότητα μιας ιστοσελίδας σε σχέση με τις υπόλοιπες σε παγκόσμιο επίπεδο, και όχι πια μεταξύ των geeks.

Έτσι στις παρακάτω εικόνες βλέπετε την βαθμολογία του Alexa στις διανομές που βρίσκονται πρώτες στην κατάταξη του Distrowatch: Debian, Manjato και Mint.

Η κατάταξη είναι πολύ διαφορετική, με το Mint να προηγείται σαφώς του Debian και του Manjaro. Από την άλλη παρατηρούμε μια μείωση στην επισκεψιμότητα της σελίδας του Debian (προσέξτε το γραφικό), αλλά και την επάνοδο της επισκεψιμότητας στη σελίδα του Manjaro.

Η πτώση στην επισκεψιμότητα του Debian, δεν σημαίνει ότι η διανομή έχει σταματήσει να είναι η αγαπημένη της πλειοψηφίας, καθώς η συγκεκριμένη διανομή χρησιμοποιείται σαν βάση από πάρα πολλές άλλες κορυφαίες διανομές (Ubuntu, Mint, MX Linux, antiX, Sparky και πάρα πολλές άλλες)

Μετά από όλα τα παραπάνω, μάλλον είναι αρκετά ασφαλές να πούμε ότι το Mint διατηρεί δίκαια την πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, και ότι το Manjaro φαίνεται να προτιμάται από τους geeks, καθώς δείχνει να ανεβαίνει στην ειδική κατάταξη του Distrowatch.

H άνοδος του Manjaro στη λίστα του Distrowatch, έναντι άλλων stable διανομών, (Ubuntu, Debian, elementary) δείχνει μια τάση υιοθέτησης του rolling λειτουργικού συστήματος.

Οι κυλιόμενες διανομές προσφέρουν ανά πάρα στιγμή λογισμικό και νέες ενημερώσεις συστημάτων cutting edge δηλαδή την τελευταία ενημερωμένη έκδοση που κυκλοφορεί.

To Debian πάλι δεν έχει σταματήσει να απασχολεί τους ενδιαφερόμενους με την σταθερότητά του, αν και πολλές είναι οι φορές που “σερβίρεται” με πολλά διαφορετικά brand names.

Φυσικά θα θέλαμε να δούμε τα σχόλιά σας για το παραπάνω κείμενο, και για το τι διανομή επιλέγετε και γιατί.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.107 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).