Megabit και Megabyte: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ ενός megabit (Mb) και ενός megabyte (MB); Και τα δύο ακούγονται σχεδόν τα ίδια, γράφονται περίπου το ίδιο, αλλά είναι εντελώς διαφορετικά.

Και οι δύο όροι είναι πολύ σημαντικοί, καθώς καθορίζουν την ταχύτητα των δεδομένων, όπως τη σύνδεση στο διαδίκτυο (που πληρώνετε στις εταιρείες) αλλά και το μέγεθος των δεδομένων σε συσκευές αποθήκευσης, όπως οι σκληροί δίσκοι.

Παρακάτω θα εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα megabit (Mb) και τα megabyte (MB).

Τι είναι το Megabit και τι το Megabyte;

Αρχικά θα πρέπει να δούμε από που ξεκινούν όλα, και εννοούμε το bit. To bit είναι ένα δυαδικό ψηφίο, μια πολύ μικρή μονάδα ψηφιακών, ηλεκτρονικών δεδομένων. Οκτώ από αυτά τα bits μας κάνουν ένα byte. Ένα megabit (Mb) περιέχει περίπου 1 εκατομμύριο από αυτά τα bits, και οκτώ (8) megabits αποτελούν ένα μόνο megabyte.

Γενικά, τα μεγέθη δεδομένων για τους σκληρούς δίσκους και τα αρχεία συνήθως μετριούνται σε bytes, ενώ για την μέτρηση δεδομένων σε συνδέσεις διαδικτύου χρησιμοποιούνται τα bits.

Τα gigabytes (GB) ή και terabytes (TB), χρησιμοποιούνται περισσότερο όταν μιλάμε για αποθήκευση δεδομένων. Ένα gigabyte περιέχει περίπου 1000 megabytes και ένα terabyte είναι 1000 gigabyte.

Ποια είναι η διαφορά του Mb από το MB;

Οι συντομεύσεις είναι πολύ σημαντικές και θα πρέπει να τις προσέξετε. Το megabit που είναι μια μικρότερη μονάδα από το megabyte, γράφεται με πεζό “b”, δηλαδή “Mb”. Το Megabyte που είναι μεγαλύτερη μονάδα γράφεται με κεφάλαιο “B” σε “MB”.megabit

Και τα δύο megabits και megabytes χρησιμοποιούνται συνήθως για να υποδείξουν την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, σε σκληρούς δίσκους ή συνδέσεις στο διαδίκτυο. Αν αναφέρεστε μόνο για συνδέσεις στο διαδίκτυο, τότε οι συντομογραφίες γίνονται “Mbps” και “MBps.” Το “ps” βγαίνει από το per second, ή ανά δευτερόλεπτο.

Γιατί πρέπει να γνωρίζετε για τα Megabit και τα Megabyte

Όλοι χρειαζόμαστε πια πρόσβαση στο διαδίκτυο. Συχνά λοιπόν ακούμε για πακέτα που προσφέρουν ταχύτητες “έως και 50Mbps” ή “24Mbps” και λοιπά. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζετε τι ακριβώς πληρώνετε.

Μπορείτε να σκέφτεστε ότι ένα πακέτο των 50Mbps ακούγεται σαν σούπερ γρήγορο. Δεν κάνετε λάθος, αλλά μην περιμένετε να κατεβάσετε αρχεία με 50MB το δευτερόλεπτο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) πωλούν μια σύνδεση “έως και 50Mbps”, στην πραγματικότητα αναφέρουν 50 megabits ανά δευτερόλεπτο και όχι 100 megabyte το δευτερόλεπτο.

Ένα παράδειγμα (στρογγυλοποιημένο). Αν έχετε μια σύνδεση 100Mbps, αυτό είναι στην πραγματικότητα 12,5MBps, που δεν ακούγεται και τόσο εντυπωσιακό (σε όσους δεν ξέρουν). Το 12,5 βγαίνει διαιρώντας το 100 με το 8, αφού οκτώ bits αποτελούν ένα megabit.
Έτσι μια σύνδεση 400Mbps, μεταφράζεται σε 50MBps. Και πάλι, ο πρώτος αριθμός είναι πολύ πιο εντυπωσιακός από τον δεύτερο.

Marketing

Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου χρησιμοποιούν τα megabits ως μια πολύ καλή marketing τακτική. Μπορούν να κάνουν τα πακέτα τους πολύ πιο δελεαστικά για τους πιθανούς τους πελάτες. Άλλη μια παγίδα είναι το “έως”, αφού αναφέρουν ότι μπορείτε να πιάσετε αυτές τις ταχύτητες, αλλά όχι τις ώρες αιχμής.

Η υπηρεσία SpeedTest σας παρέχει ένα καλό περιβάλλον δοκιμών και εμφανίζει αποτελέσματα σε Mbps. Ωστόσο, μπορείτε να αλλάξετε τη ρύθμιση της υπηρεσίας για να δίνει αποτελέσματα σε MBps αντί για Mbps.

Σκληροί δίσκοι

Αν θέλετε να αγοράσετε έναν καινούργιο σκληρό δίσκο για τον υπολογιστή σας, ή κάποιο εξωτερικό σκληρό, θα πρέπει να προσέξετε την ικανότητα. Τα μεγέθη των δίσκων, εμφανίζουν την χωρητικότητα συνήθως σε gigabytes.

Όταν αγοράζετε δίσκους, θα βρείτε μεγέθη στα 256GB, 500GB, 750GB, 1TB και λοιπά. Αυτοί οι αριθμοί μεταφράζονται σε 256000MB, 500000MB και 750000MB, αντίστοιχα.

Το 1TB είναι 1000GB, οπότε είναι περίπου 1000000MB. Ο τύπος για να μάθετε πόσα megabytes περιέχονται είναι να πολλαπλασιάσετε τα gigabyte επί 1000.

Για να μετατρέψετε σε megabits ή το αντίστροφο χρησιμοποιήστε την φίλη σας την Google.

_______________________

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

2 Comments

Leave a Reply
  1. Για να καταλάβω καλύτερα, μέχρι τώρα ήξερα ότι 1 kilobyte = 1024 bytes λόγω της σχέσης 2^10, ανάλογα οι τιμές αλλάζουν για τα MB, GB, TB κλπ.

    Έχει αλλάξει κάτι επίσημα και πλέον το 1 kilobyte = 1000 byte;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).