Το μεγαλύτερο φαράγγι του ηλιακού συστήματος

Ένας δορυφόρος του Άρη τράβηξε μερικές εκπληκτικές φωτογραφίες από το μεγαλύτερο φαράγγι του ηλιακού συστήματος, που ονομάζεται Valles Marineris. Εκτείνεται σε 2.500 μίλια στον ισημερινό του κόκκινου πλανήτη.

tithonium chasma 1

Το Mars Express, μια αποστολή της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) που έφτασε στον Άρη το 2003, φωτογράφησε πρόσφατα τα βαθύτερα σημεία αυτού του φαραγγιού, που οι πλαγιές του κατεβαίνουν περισσότερα από τέσσερα μίλια στην επιφάνεια του Άρη. Το φαράγγι είναι πέντε φορές βαθύ από το Grand Canyon, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ESA.

pillars 2

Οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν δύο ογκώδη χαρακώματα, που εκτείνονται παράλληλα κατά μήκος του δυτικού τμήματος της Valles Marineris. Αυτές οι τάφροι έχουν μήκος περίπου 500 μίλια η καθεμία, καθιστώντας τις διπλάσιες από το Grand Canyon, και καλύπτουν μόνο περίπου το ένα πέμπτο της πλήρους έκτασης του Valles Marineris.

tithonium chasma pillars

Ο Mars Express τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες τον Απρίλιο με μια High Resolution Stereo Camera, κατά τη διάρκεια της 23.123ης τροχιάς του γύρω από τον πλανήτη.

Οι εικόνες είναι τόσο ευκρινείς που οι επιστήμονες της ESA τις χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν κοντινές προοπτικές του φαραγγιού που μοιάζουν με αεροφωτογραφίες.

3d pillars

Οι εικόνες δείχνουν σκοτεινούς αμμόλοφους, τεράστια βουνά και την πτώση κατολισθήσεων μέσα στο φαράγγι, τα οποία σημειώνονται σε έναν συνοδευτικό χάρτη.

Τα φαράγγια στη Γη συνήθως χαλάνε από τη ροή των ποταμών σε αυτά για εκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το Valles Marineris σχηματίστηκε από τεκτονική δραστηριότητα στον Άρη πριν από περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια χρόνια.

Το Valles Marineris μπορεί επίσης να φιλοξενούσε νερό πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο Άρης ήταν πιο υγρός, θερμότερος και δυνητικά κατοικήσιμος.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.107 εγγεγραμμένους.
Valles Marineris,άρης,φαράγγι,iguru

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).