Microsoft GitHub το μονοπώλιο και οι πατάτες υποκατάστατα

Χθες το βράδυ, το Bloomberg ανακοίνωσε ότι η Microsoft απέκτησε το GitHub, και ότι η εταιρεία αναμένεται να το δημοσιοποιήσει αργότερα σήμερα.
Τι μπορεί να κερδίσει η Microsoft από την συγκεκριμένη εξαγορά;

Αρχικά ας μιλήσουμε για το μεγάλο μπλε ελέφαντα που ονομάζεται Azure. Δεν θα εκπλαγούμε αν το Redmond χρησιμοποιήσει το GitHub για να ανταγωνιστεί το AWS. Με αιχμάλωτους εκατομμύρια προγραμματιστές, η Microsoft θα μπορούσε να το κάνει πραγματικότητα.GitHub

Η Microsoft θα μπορούσε επίσης να συνδέσει το GitHub με τις προσφορές της σε ένα ενιαίο πακέτο. Έτσι θα μπορούσαμε να δούμε ένα λογαριασμό του GitHub μαζί με το Visual Studio Professional/Enterprise.

Η απόκτηση του GitHub όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη δημοσίευση είναι μια πολύ καλή κίνηση PR για τη Microsoft. Η χρήση ενός brand name που βρισκόταν στον πυρήνα ανάπτυξης του ανοιχτού κώδικα είναι μια πολύ καλή στρατηγική για μια επιχείρηση που προσπαθεί απεγνωσμένα να αποσύρει την κληρονομιά του “αγκαλιάστε, επεκτείνετε και σβήστε”.

Όμως ας πάμε στα πιο δύσκολα: Με τα χρόνια, το GitHub καθιερώθηκε σχεδόν σαν μονοπώλιο.

  Facebook Αντικοινωνικοί κανονισμοί επικράτησης

Έτσι η εξαγορά της εταιρείας από την Microsoft έχει τρομάξει ορισμένους προγραμματιστές, πολλοί από τους οποίους σκέφτονται να καταφύγουν σε αντίπαλες υπηρεσίες. Ο ανταγωνισμός είναι καλός, αν και τα μονοπώλια είναι σπάνια. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα διαχειριστεί την κρίση η GitLab και το BitBucket.

Όμως είναι η Microsoft μονοπώλιο; Αν υποστηρίζετε ότι είναι, ξεχάστε το μερίδιό της στην αγορά. Η πραγματικότητα είναι πολύ απλούστερη.

Με λίγα λόγια:

Ολόκληρη η σειρά των προϊόντων της εταιρείας βασίζεται στα “δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.” Και το πιο εξωφρενικό είναι ότι αναθέτουν σε εμάς, τον φορολογούμενο, το κόστος επιβολής των δικαιωμάτων.

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Φανταστείτε ότι θέλετε να μπείτε στην επιχείρηση της πατάτας. Αγοράζετε μια πατάτα και την φυτεύετε. Επενδύετε τον χρόνο και ενέργειά σας για να πολλαπλασιάσετε την πατάτα και να φτιάξετε ένα τεράστιο αγρόκτημα. Όταν έρθει η ώρα για συγκομιδή, μπορείτε να πουλήσετε τις πατάτες σας σε άμεσο ανταγωνισμό με αυτόν που σας διέθεσε την πρώτη πατάτα.

Τώρα φανταστείτε ότι θέλετε να πωλήσετε Windows αντί για πατάτες: αγοράζετε ένα αντίγραφο των Windows, το αντιγράφετε N φορές και αρχίζετε να τα πουλάτε. Ακριβώς όπως το παραπάνω παράδειγμα με τις πατάτες. …. Θα σας κλείσουν φυλακή!
Έτσι, όπως μπορείτε να δείτε, είναι έγκλημα να ανταγωνιστείτε τη Microsoft στα ίδια προϊόντα. Θα πρέπει να επινοήσετε τη δική σας “πατάτα” αν θέλετε να ανταγωνιστείτε μια τέτοια εταιρεία, αλλά και πάλι θα πουλάτε ένα υποκατάστατο των προϊόντων τους. Έτσι το Redmond εξαγοράζει τον χώρο καλλιέργειας των υποκατάστατων και αυτό σίγουρα προσθέτει επιπλέον μονοπωλιακά bonus στο συρτάρι της εταιρείας.

  PREDATOR ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαψεύδει την Google

Φανταστείτε τώρα ένα κόσμο όπου υπάρχει μόνο ένας προμηθευτής προϊόντων. Αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή με το λογισμικό κλειστού κώδικα. Εδώ κάπου προσπαθεί να σταθεί το λογισμικό του ανοιχτού κώδικα, σαν ο μόνος τομέας στον οποίο επιτρέπεται ο ανταγωνισμός στο ίδιο προϊόν.

Από αυτή την άποψη η εξαγορά του GitHub από την Microsoft είναι μια ήττα της κοινότητας του ελεύθερου λογισμικού και άλλη μια νίκη του Redmond.

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

One Comment

Leave a Reply
  1. Δηλαδή, για κάποιους/ες, τσάμπα τα εξάμηνα επάνω στην Μάκρο και στην Μίκρο Οικονομία, τσάμπα τα συγγράμματα και οι εξετάσεις για τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια.

    Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί μονοπωλίων …

    Αλήθεια, πως την είπαμε εκείνη την επιτροπή ; Επιτροπή ανταγωνισμού και ελέγχου μονοπωλίων ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


10  +    =  19