Microsoft apps fail! Google: η λύση με μια αναβάθμιση του Chrome

H ​​Microsoft κυκλοφόρησε το 2012 το νέο τότε Windows 8, που ήταν ουσιαστικά το πρώτο σύγχρονο λειτουργικό σύστημα της εταιρείας που υποστήριζε το νέο της Store.

Το Microsoft Store, κατά τη στιγμή της κυκλοφορίας του Windows 8 διέθετε περίπου 5.000 εφαρμογές, που υποτίθεται ότι ήταν λογισμικό χωρίς λογισμικό και ειδικά βελτιστοποιημένο ώστε να προσαρμόζεται σε διαφορετικές αναλύσεις οθόνης, με υποστήριξη και στις .Microsoft

Η πρόταση της Microsoft

Το Windows RT, η που κυκλοφόρησε η Microsoft σαν βασικό λειτουργικό σύστημα του Surface RT, αναμενόταν ότι θα χρησιμοποιήσει πάρα πολύ το Microsoft Store, καθώς οι εφαρμογές που περιείχε υποτίθεται ότι αναπτύχθηκαν για να τρέχουν σε οποιαδήποτε συσκευή, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή την ανάλυση οθόνης.

Όμως αυτή η προώθηση στις εφαρμογές του Microsoft Store απέτυχε και από τότε η Microsoft προσπαθεί να αντιμετωπίσει την απουσία των universal apps (UWP) που έχουν αναπτυχθεί για όλες τις σύγχρονες συσκευές που τρέχουν με Windows αλλά και τις τελευταίες Προοδευτικές Εφαρμογές Ιστού από το Progressive Web Apps (ή απλά PWA).

Η ιδέα πίσω από τις PWA είναι αρκετά απλή: οι ιστότοποι μπορούν να μετατραπούν σε εφαρμογές, και στα Windows 10 οι χρήστες μπορούν να τις ξεκινήσουν από τους υπολογιστές, από ένα live πλακίδιο μενού Έναρξη και να λαμβάνουν τις ειδοποιήσεις μέσω του Action Center.

Ωστόσο, παρά τα προφανή πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα PWA στους χρήστες, οι προγραμματιστές δεν κυκλοφόρησαν τέτοιες εφαρμογές.

Και ήρθε η Google.

Από την ενημερωμένη έκδοση 70 του Google Chrome, ο περιηγητής της εταιρείας διαθέτει υποστήριξη για τα Progressive Web Apps. Η εταιρεία μάλιστα μια προσέγγιση παρόμοια με εκείνη των Windows 10.

Οι ιστοσελίδες μπορούν να μετατραπούν σε εφαρμογές που χρησιμοποιούν εγγενείς λειτουργίες του OS όπως τις ειδοποιήσεις και συντομεύσεις στην επιφάνεια εργασίας. Η διαφορά είναι ότι αυτές οι εφαρμογές λειτουργούν στο Chrome και δεν χρειάζεται να εγκατασταθούν από το Microsoft Store, αλλά απευθείας από τους επίσημους ιστοτόπους.

Σε αντίθεση με την προσέγγιση της Microsoft, η προώθηση του ίδιου χαρακτηριστικού από την Google για τα PWA φαίνεται ότι θα λειτουργήσει. Την ίδια στιγμή, θα επιλύσει και το πρόβλημα των Apps στα Windows 10.

Όλα φυσικά σχετίζονται με το μερίδιο αγοράς του Google Chrome. Το πρόγραμμα περιήγησης της Google τρέχει αυτήν τη στιγμή σε περισσότερους από το 60% των υπολογιστών σε όλο τον κόσμο. Αυτό δίνει στην εταιρεία αναζήτησης την ευκαιρία να κατακτήσει τις πλατφόρμες που στοχεύει (βλέπε Windows) με νέες λειτουργίες. Έξι από τους δέκα χρήστες χρησιμοποιούν τον Chrome, και κάθε μικρό νέο χαρακτηριστικό έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει viral. Κάτι τέτοιο θα συμβεί και στην περίπτωση των PWA.

Στα Windows 10 η κυκλοφορία ενός PWA δεν ήταν πραγματικά μια προτεραιότητα για τους προγραμματιστές επειδή δεν βλέπουν όλοι το Microsoft Store σαν το πιο ιδανικό μέρος για την διάθεση νέων εφαρμογών, αυτό δεν ισχύει για το Google Chrome.

Χάρη στο εντυπωσιακό μερίδιο αγοράς του, ο Google Chrome μπορεί να πείσει τους προγραμματιστές ότι το PWA είναι απαραίτητο, επειδή θα επέτρεπε στους χρήστες να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες τους.
Αυτό τεχνικά σημαίνει ότι τα PWAs αποτελούν πια ένα παράγοντα επιλογής μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας ή μιας εναλλακτικής λύσης, καθώς ορισμένοι χρήστες μπορούν απλώς να χρησιμοποιήσουν ένα συγκεκριμένο προϊόν μόνο και μόνο επειδή προσφέρει PWA.

Νομίζετε ότι είναι τυχαία η επιλογή της Microsoft να χρησιμοποιήσει την μηχανή του Chromium για τον Edge;

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πολλά PWA με υποστήριξη για το Google Chrome, αλλά περιμένουμε κατακόρυφη αύξηση τους επόμενους μήνες. Η Google προσπαθεί επίσης να επεκτείνει την υποστήριξη των PWA στο Linux και το macOS, δίνοντας στους προγραμματιστές άλλο ένα καλό λόγο για την προσθήκη του χαρακτηριστικού στις υπηρεσίες τους: Το SEO των ίδιων των ιστοσελίδων.

Όταν συμβούν τα παραπάνω (έχουν αρχίσει ήδη να συμβαίνουν), η Google θα κατορθώσει να επιλύσει ένα πρόβλημα που η Microsoft αγωνίζεται να το λύσει χρόνια.

Η Google μάλιστα κατάφερε να το κάνει μόνο με μία και μόνο ενημέρωση του προγράμματος περιήγησης, ενώ η Microsoft εξακολουθεί να μην μπορεί να ανακαλύψει ένα τρόπο που θα πείσει τους προγραμματιστές να γράψουν για την πλατφόρμα της.

______________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.080 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).