Microsoft προετοιμαζόταν 6 χρόνια για να ζητήσει συγνώμη

Η Microsoft είχε έξι χρόνια να προετοιμαστεί για την ανακοίνωση των Windows 11, αλλά φαίνεται να προσπαθεί ακόμα να εξηγήσει τις νέες απαιτήσεις hardware. Τα Windows 11 θα υποστηρίζουν τους επεξεργαστές 8ης γενιάς της Intel Coffee Lake ή από τους Zen 2 και άνω, αφήνοντας πίσω εκατομμύρια υπολογιστές που πωλήθηκαν κατά την κυκλοφορία των Windows 10.

Είναι μια άσχημη έκπληξη αν αγοράσατε ένα νέο υπολογιστή με Windows 10 ή ίσως έχετε ένα δυνατό μηχάνημα που διαθέτει παλαιότερο chip. Τα Windows 11 απαιτούν επεξεργαστές Intel 8ης γενιάς Coffee Lake ή από Zen 2 και άνω της AMD, υποστήριξη TPM 2.0 (Trusted Platform Module), μνήμη RAM 4 GB και χώρο στον δίσκο 64 GB.

Μετά από τη σύγχυση που προκάλεσε στην αρχή της εβδομάδας, η Microsoft προσπάθησε να εξηγήσει ξανά τις απαιτήσεις για το hardware χθες και αναφέρει ότι όλα γίνονται για την ασφάλεια. Σε συνδυασμό με το νέο hardware η Microsoft θέλει να επιβάλλει την ενεργοποίηση ενός πιο σύγχρονου BIOS (UEFI) που υποστηρίζει λειτουργίες όπως Secure Boot και το TPM 2.0 (Trusted Platform Module).

Microsoft,iguru,iguru.gr,windows 11

Ο συνδυασμός του TPM με ορισμένες από τις τεχνολογίες εικονικοποίησης που χρησιμοποιεί η Microsoft στα Windows, υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο όφελος στην ασφαλεία. Η Microsoft ισχυρίζεται ότι ο συνδυασμός Windows Hello, Device Encryption, η ασφάλεια που βασίζεται σε εικονικοποίηση, και η ακεραιότητα του κώδικα που προστατεύεται από το hypervisor και το Secure Boot” έχει αποδειχθεί ότι θα μειώσει το κακόβουλο λογισμικό κατά 60%.”

Προφανώς χρειάζεστε σύγχρονο hardware για να ενεργοποιήσετε όλες αυτές τις προστασίες και η Microsoft θέλει να το αποκτήσετε τώρα. Η υποστήριξη TPM αποτελεί προϋπόθεση για τους OEM ούτως ώστε να μπορούν να έχουν πιστοποίηση των Windows από την κυκλοφορία των Windows 10 και μετά, αλλά η Microsoft δεν ανάγκαζε τον κόσμο να το ενεργοποιήσουν.

Η Microsoft προσπάθησε να εξηγήσει με περισσότερη σαφήνεια χθες, αλλά οι εξηγήσεις δεν ικανοποιούν χιλιάδες καταναλωτές:

“Καθώς κυκλοφορούμε το λειτουργικό μέσω του Windows Insiders και συνεργαζόμαστε με τους OEM μας, θα δοκιμάσουμε να εντοπίσουμε συσκευές που λειτουργούν με Intel 7ης γενιάς και AMD με Zen 1 που ενδέχεται να πληρούν τις αρχές μας”, αναφέρει μια ανάρτηση από την ομάδα των Windows. Αυτό θα μπορούσε να είναι καλά νέα καθώς το Surface Studio 2, μια συσκευή 3.499 δολαρίων που εξακολουθεί να πωλεί η Microsoft φοράει ένα chip 7ης γενιάς που δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα επιτρεπόμενα chips των Windows 11.

“Γνωρίζουμε επίσης ότι οι συσκευές που λειτουργούν με Intel 6ης γενιάς και AMD pre-Zen δεν θα πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις της Microsoft”, ανέφερε η δημοσίευση πριν σβήσουν την συγκεκριμένη γραμμή.
Δεν είναι σαφές γιατί τα chips της 6ης γενιάς της Intel είναι εκτός λίστας, αλλά μέρος αυτής της απόφασης θα μπορούσε να σχετίζεται με τα κενά ασφαλείας Specter και το Meltdown που επηρέασαν σχεδόν κάθε συσκευή που έχει κατασκευαστεί τα τελευταία 20 χρόνια.

“Οι επιλογές CPU της Microsoft για τα Windows 11 δεν έχουν καμία σχέση με την απόδοση, αλλά μοιάζουν με μετριασμούς ασφαλείας για επιθέσεις side-channel, αναφέρει ο Patrick Moorhead, κύριος αναλυτής στο Moor Insights and Strategy.

Οι side-channel επιθέσεις, που μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με τα κενά Specter και Meltdown, αποκαλύφθηκαν λίγο πριν η Intel εφαρμόσει ενημερώσεις στο hardware για να προστατεύσει μερικά chips της 8ης γενιάς το 2018. Η Microsoft λοιπόν έχει τραβήξει μια νοητή γραμμή από τα chips της 8ης γενιάς και μετά. Άντε τώρα να εξηγήσεις το γιατί σε εκατομμύρια καταναλωτές.

Οι επικριτές της προσέγγισης της Microsoft αναφέρουν ότι αυτή η κίνηση θα δημιουργήσει περιττά ηλεκτρονικά απόβλητα καθώς οι καταναλωτές πρέπει να αναβαθμίσουν σε υπολογιστές που είναι ικανοί να τρέξουν τα Windows 11. Οι πολυπλοκότητες των TPM και UEFI συζητούνται επίσης από ορισμένους διαχειριστές IT, ειδικά εάν οι συσκευές που χρησιμοποιούν δεν είχαν ρυθμιστεί ποτέ για αυτές τις τεχνολογίες.

Ο ειδικός ασφαλείας Kevin Beaumont, ο οποίος πέρασε σχεδόν ένα χρόνο εργαζόμενος στη Microsoft κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επέκρινε την εταιρεία για τις απαιτήσεις hardware των Windows 11.

“Στη μέση μιας πανδημίας όταν οι οργανισμοί πονάνε, με μια παγκόσμια έλλειψη chip, η Microsoft προσπαθεί να αναγκάσει τον κόσμο να αντικαταστήσουν πράγματα για λόγους ασφαλείας που είναι αμφισβητήσιμοι”, δήλωσε ο Beaumont στο Twitter.

https://twitter.com/GossiTheDog/status/1409606411248623617

Ωστόσο, θα υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις στους νέους κανόνες της Microsoft. “Τα Windows 11 δεν εφαρμόζουν τον έλεγχο συμμόρφωσης hardware σε εικονικές συσκευές κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης ή της αναβάθμισης”. Αυτό σημαίνει ότι εάν τρέχετε τα Windows 11 σε εικονική μηχανή, μπορείτε αγνοήστε την CPU και τις απαιτήσεις ασφαλείας. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι περισσότεροι καταναλωτές και εμπορικοί πελάτες δεν θα χρησιμοποιούν τα Windows 11 σε VM.

Η Microsoft έχει ακόμη λίγους μήνες να δοκιμάσει τα Windows 11 και να ακούσει τα σχόλια των χρηστών της. Η εταιρεία ήδη απέσυρε την εφαρμογή PC Health Check που προκάλεσε μεγάλη σύγχυση.

Η Microsoft αυτή τη στιγμή επιτρέπει στους testers να έχουν πρόσβαση στα Windows 11 με ένα ευρύ φάσμα hardware, αλλά σχεδιάζει να εφαρμόσει νέους περιορισμούς πριν την επίσημη κυκλοφορία. Θα ήταν πολύ παράξενο αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή σε αυτές τις απαιτήσεις αργότερα φέτος, εκτός από το ότι η Microsoft έκανε μια έκπτωση με ορισμένα chips της 7ης γενιάς.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).