Μπορεί μια φωτογραφία να αποκαλύψει τα δακτυλικά σας αποτυπώματα;

Η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς και μαζί της εξελίσσονται και οι πιθανές απειλές για την προσωπική ψηφιακή ασφάλεια. Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την πιθανότητα συλλογής δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων από ψηφιακές φωτογραφίες.

Πρόκειται απλώς για παράνοια ή για πραγματικό κίνδυνο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής;

fingerprints

Κατανόηση της ταυτοποίησης δακτυλικών αποτυπωμάτων

Τα δακτυλικά αποτυπώματα χρησιμοποιούνται ως αξιόπιστη μέθοδος ταυτοποίησης για περισσότερο από έναν αιώνα. Μοναδικά (ή ίσως όχι!) για κάθε άτομο, αυτά τα πολύπλοκα μοτίβα από κορυφογραμμές και κοιλάδες που βρίσκονται στις άκρες των δακτύλων μας είναι σχεδόν αδύνατο να παραποιηθούν. Με την έλευση της βιομετρικής , η αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων έχει γίνει ακόμη πιο διαδεδομένη και χρησιμοποιείται για τα πάντα, από το ξεκλείδωμα των smartphones μέχρι την πρόσβαση σε χώρους υψηλής ασφάλειας.

Όταν ένα δακτυλικό αποτύπωμα συλλαμβάνεται ψηφιακά, αυτό γίνεται συνήθως με σαρωτές υψηλής ανάλυσης που χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους τεχνολογίας για να αποτυπώσουν τις λεπτομέρειες των κορυφογραμμών, των λεπτομερειών και των μοτίβων που συνθέτουν το αποτύπωμα. Αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της ακρίβειας και της αξιοπιστίας των συστημάτων ταυτοποίησης με βάση το δακτυλικό αποτύπωμα.

Καταγραφή δακτυλικών αποτυπωμάτων σε φωτογραφίες

Όσον αφορά τη φωτογραφία, ακόμη και με τις απίστευτες εξελίξεις στην τεχνολογία των φωτογραφικών μηχανών των smartphone, η αποτύπωση των λεπτομερειών ενός δακτυλικού αποτυπώματος είναι μια απίστευτα δύσκολη εργασία. Τα μοτίβα δακτυλικών αποτυπωμάτων έχουν συνήθως πλάτος μικρότερο από ένα χιλιοστό. Για να αποτυπωθούν αυτές οι λεπτομέρειες καθαρά σε μια φωτογραφία, η κάμερα πρέπει να βρίσκεται εξαιρετικά κοντά στο δάχτυλο και οι συνθήκες φωτισμού πρέπει να είναι σχεδόν τέλειες.

Αν και εξαιρετική για τις περισσότερες καθημερινές χρήσεις, η μέση κάμερα smartphone δεν διαθέτει τη λεπτομέρεια που απαιτείται για τη λήψη δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ακόμη και οι φωτογραφικές μηχανές DSLR υψηλής τεχνολογίας μπορεί να δυσκολευτούν να αποτυπώσουν δακτυλικά αποτυπώματα χωρίς εξειδικευμένους φακούς macro και ελεγχόμενες συνθήκες φωτισμού.

Τούτου λεχθέντος, πολλά νέα τηλέφωνα διαθέτουν δυνατότητα λήψης φωτογραφιών macro, οι οποίες μπορούν να αποτυπώσουν μικροσκοπικές λεπτομέρειες σε μικρά αντικείμενα, αλλά πιθανότατα θα το καταλαβαίνατε αν κάποιος προσπαθούσε να τραβήξει ένα στιγμιότυπο των άκρων των δακτύλων σας από απόσταση μιας ίντσας!

Εξαγωγή δακτυλικών αποτυπωμάτων από εικόνες

Υποθέτοντας ότι έχει τραβηχτεί μια φωτογραφία με αρκετή λεπτομέρεια για να αποτυπωθούν ενδεχομένως δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων, το επόμενο εμπόδιο είναι η εξαγωγή αυτών των πληροφοριών. Ορισμένοι αλγόριθμοι υπολογιστών μπορούν να αναλύσουν μια εικόνα και να εντοπίσουν πιθανά δακτυλικά αποτυπώματα σε αυτήν, αλλά αυτοί απαιτούν αποτελεσματικές, υψηλής ανάλυσης, καθαρές και καλά φωτισμένες εικόνες.

Ακόμη και όταν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, οι αλγόριθμοι αυτοί είναι λιγότερο αποτελεσματικοί ή ακριβείς από τους ειδικούς σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων. Χρησιμοποιούνται συνήθως για εγκληματολογικούς σκοπούς, όπου άλλες πληροφορίες μπορούν να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους.

Δύσκολο δεν σημαίνει αδύνατο, ωστόσο, και γι' αυτό το θέμα αξίζει να το σκεφτούμε σήμερα. Το 2017, ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν ότι εξήγαγαν με επιτυχία χρησιμοποιήσιμα δακτυλικά αποτυπώματα από φωτογραφίες εκτεθειμένων δακτύλων που είχαν ληφθεί σε απόσταση έως και τριών μέτρων. Αυτά τα δακτυλικά αποτυπώματα εξήχθησαν από σύγχρονες κάμερες τηλεφώνων, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι αρκετά ισχυρές ώστε να συλλαμβάνουν επαρκείς λεπτομέρειες δακτυλικών αποτυπωμάτων, εάν οι εκθέτουν τα δάχτυλά τους στην κάμερα.

Αυτό σημαίνει ότι η ιδέα της εξαγωγής δακτυλικών αποτυπωμάτων από εικόνες που δημοσιεύετε στο διαδίκτυο δεν είναι απλώς μια θεωρητική ιδέα- υπάρχουν αποδείξεις από τον πραγματικό κόσμο ότι μπορεί να γίνει. Για να μην αναφέρουμε πόσο καλύτερη είναι μια κάμερα τηλεφώνου το 2023 σε σύγκριση με το 2017!

Περιορισμοί της εξαγωγής δακτυλικών αποτυπωμάτων από φωτογραφία

Η ανάλυση της εικόνας πρέπει να είναι αρκετά υψηλή. Ακόμα και οι κάμερες smartphone υψηλής ανάλυσης, οι οποίες μπορούν να καταγράψουν 12 megapixel ή περισσότερα, μπορεί να μην παρέχουν αρκετή λεπτομέρεια όσον αφορά τα δακτυλικά αποτυπώματα στις περισσότερες φωτογραφίες που θα έπαιρναν οι άνθρωποι.

Οι συνθήκες φωτισμού πρέπει να είναι ιδανικές. Τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι μικροσκοπικά και οι σκιές τους είναι ελάχιστες, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε πηγή φωτός πρέπει να είναι τέλεια τοποθετημένη για να αναδείξει αυτές τις λεπτομέρειες. Από την άλλη, οι πιθανοί απατεώνες πρέπει να σταθούν τυχεροί μόνο μία φορά, και εκατομμύρια φωτογραφίες δημοσιεύονται κάθε δευτερόλεπτο κάθε ημέρας.

Η διαδικασία εξαγωγής δεν είναι απλή ή αυτόματη. Απαιτεί προηγμένες γνώσεις επεξεργασίας εικόνας και ανάλυσης δακτυλικών αποτυπωμάτων, και ακόμη και τότε, δεν είναι πάντα επιτυχής ή ακριβής. Ωστόσο, περνάμε στην εποχή των προηγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που συχνά μπορούν να εκτελούνται σε έναν ισχυρό οικιακό υπολογιστή, πράγμα που σημαίνει ότι μια μέρα όλες αυτές οι δημόσιες φωτογραφίες θα μπορούσαν να εκτεθούν αναδρομικά.

Τα δακτυλικά αποτυπώματα που συλλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο ενδέχεται να μην είναι πλήρη, καθώς μια περιστασιακή φωτογραφία είναι απίθανο να αποτυπώνει ολόκληρη την επιφάνεια ενός δακτύλου. Τα βιομετρικά συστήματα απαιτούν συνήθως πλήρη ή σχεδόν πλήρη αποτυπώματα για να είναι αποτελεσματικά.

Διασφάλιση των δεδομένων των δακτυλικών αποτυπωμάτων σας

Η προστασία των βιομετρικών σας δεδομένων εξακολουθεί να είναι συνετή, παρά την απίθανη περίπτωση κλοπής των δακτυλικών σας αποτυπωμάτων από μια φωτογραφία.

Αποφύγετε να μοιράζεστε εικόνες που δείχνουν ξεκάθαρα τα δάχτυλά σας από κοντά. Χρησιμοποιήστε γάντια όταν είναι δυνατόν, αν ανησυχείτε για την αφή δακτυλικών αποτυπωμάτων σε φυσικές επιφάνειες. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τα βιομετρικά σας δεδομένα είναι αποθηκευμένα με ασφάλεια σε κάθε συσκευή που τα χρησιμοποιεί, όπως το smartphone σας. Μπορεί ακόμη και να θέλετε να αποφύγετε εντελώς τα βιομετρικά δεδομένα, καθώς έχουν πολλά άλλα ζητήματα απορρήτου που δεν είναι τόσο εσωτεριστικά όσο η εξαγωγή δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Επιπλέον, αφιερώστε χρόνο για να κατανοήσετε τις πολιτικές απορρήτου και τα μέτρα που ισχύουν για οποιεσδήποτε εφαρμογές ή συσκευές που χρησιμοποιούν τα δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων σας.

Αν και ο κίνδυνος να κλαπούν τα δακτυλικά σας αποτυπώματα από μια φωτογραφία είναι προς το παρόν χαμηλός, η ενημέρωση και η προληπτική δράση σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων είναι πάντα η καλύτερη λύση!

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).