Ναυάγια και βαρέα μέταλλα, a heavy metal story

Το V-1302 John Mahn βρίσκεται στο βυθό της Βόρειας Θάλασσας ανοιχτά του Βελγίου για δεκαετίες. Το πλοίο ξεκίνησε τη ζωή του στη Γερμανία σαν αλιευτικό σκάφος μήκους 48 μέτρων.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το ναζιστικό Kriegsmarine το ζήτησε για χρήση σαν περιπολικό, αναφέρει το arstechnica. Στις 12 Φεβρουαρίου 1942, μια μοίρα έξι αεροπλάνων της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας το χτύπησε με δύο βόμβες και βυθίστηκε.

shipwreck blue

Μαζί του βυθίστηκαν και οι αποθήκες του που περιείχαν άνθρακα και πυρομαχικά, μεταξύ άλλων χημικών. Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι από τότε που βυθίστηκε δεν σταμάτησε να ρυπαίνει το περιβάλλον. Μάλιστα φαίνεται ότι έχει αλλάξει το περιβάλλον σε μικροβιακό επίπεδο.

Η έρευνα αποτελεί μέρος του North Sea Wrecks project, μια προσπάθεια εντοπισμού και μετριασμού των ναυαγίων και των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων στην .

“Θέλαμε να δούμε αν τα παλιά ναυάγια στην θάλασσά μας εξακολουθούν να διαμορφώνουν τις τοπικές μικροβιακές κοινότητες και αν εξακολουθούν να επηρεάζουν τα γύρω ιζήματα. Αυτή η μικροβιακή ανάλυση είναι μοναδική στο πλαίσιο του project”, δήλωσε ο Josefien Van Landuyt, υποψήφιος διδάκτορας στο της Γάνδης και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης σε ένα δελτίο τύπου.

Τα πλοία (όχι μόνο τα πολεμικά) μεταφέρουν και είναι κατασκευασμένα από χιλιάδες χημικές ουσίες και υλικά που μπορούν να επηρεάσουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν χρώματα, προπάνιο, μπαταρίες, λάδι κινητήρα, καθαρισμού, ακόμη και λύματα. Για να μετρήσει η πώς το πρώην ναζιστικό πλοίο επηρέασε το περιβάλλον, πήγε στην τοποθεσία, πήρε δείγματα από το χαλύβδινο κύτος του, αλλά και από ιζήματα από διαφορετικές αποστάσεις γύρω του – από 0 έως 80 μέτρα.

Στα δείγματα, βρήκαν πολλά βαρέα μέταλλα όπως το νικέλιο και ο χαλκός, μαζί με χημικές ουσίες που ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs από το polycyclic aromatic hydrocarbons), οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορες ενώσεις όπως τα εκρηκτικά. Υπήρχε επίσης αρσενικό, άνθρακας και βενζίνη. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ερευνητές είδαν ότι τα βαρέα μέταλλα και οι PAH εμφανίστηκαν σε υψηλότερες συγκεντρώσεις πιο κοντά στο ναυάγιο.

Η παρουσία του ναυαγίου επηρέασε επίσης τη μικροβιακή ζωή. Μικρόβια όπως τα Rhodobacteraceae και Chromatiaceae – τα οποία είναι γνωστό ότι αποδομούν τους PAH – εμφανίστηκαν σε υψηλότερους αριθμούς σε δείγματα με υψηλότερα επίπεδα ρύπου. Εν τω μεταξύ, δείγματα από το ίδιο το πλοίο έδειξαν επίσης διάφορα είδη βακτηρίων που η ομάδα εικάζει ότι χρειάζονται για τη διάβρωση του χάλυβα του κύτους.

Το πώς αυτές οι μικροβιακές και περιβαλλοντικές αλλαγές επηρεάζουν το περιβάλλον δεν είναι γνωστό σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, οι υψηλές συγκεντρώσεις χαλκού μπορεί να είναι τοξικές για τη θαλάσσια ζωή. Επιπλέον, τα βαρέα μέταλλα στη μπορούν να εισέλθουν στη θαλάσσια τροφική αλυσίδα, φτάνοντας σε οργανισμούς όπως τα ψάρια που στη συνέχεια καταναλώνονται σε μεγάλους αριθμούς από κάποια άλλη θαλάσσια ζωή – μεγαλύτερα ψάρια – τα οποία, με τη σειρά τους, καταναλώνονται από τον άνθρωπο.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, που ονομάζεται βιοσυσσώρευση, τα βαρέα μέταλλα κολλάνε και αυξάνονται σε κάθε τροφικό επίπεδο.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περίπου 50.000 βυθισμένα πλοία στη Βόρεια Θάλασσα. Το V-1302 John Mahn είναι ένα από αυτά. Σύμφωνα με τον Van Landuyt, για να δούμε το πώς αυτά τα χιλιάδες ναυάγια επηρεάζουν τη θάλασσα, θα πρέπει να δειγματιστούν περισσότερες τοποθεσίες.

“Αυτά τα παλιά ναυάγια, μπορεί να μολύνουν το θαλάσσιο οικοσύστημά μας. Η προχωρημένη ηλικία τους μπορεί να αυξήσει τον περιβαλλοντικό κίνδυνο λόγω της διάβρωσης και ο περιβαλλοντικός αντίκτυπός τους εξακολουθεί να εξελίσσεται”.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral stories straight into your inbox!
heavy metal,βαρέα μέταλλα

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).