Νεκρός ο whistleblower της OpenAI στα 26 του

Ένας πρώην υπάλληλος της OpenAI, ο Suchir Balaji, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο San Francisco, σύμφωνα με το Γραφείο του Επικεφαλής Ιατροδικαστή του San Francisco. Τον Οκτώβριο, ο 26χρονος ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων από την OpenAI, όταν έδωσε μια συνέντευξη στους New York Times.

“Το Γραφείο του Επικεφαλής Ιατροδικαστή (OCME από το of the Chief Medical Examiner) αναγνώρισε τον αποθανόντα ως Suchir Balaji, 26 ετών, από το San Francisco. Ο τρόπος θανάτου έχει διαπιστωθεί σαν αυτοκτονία”, είπε ένας εκς σε δήλωση στο TechCrunch.

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια εργασίας στην OpenAI, ο Balaji παραιτήθηκε από την εταιρεία όταν συνειδητοποίησε ότι η τεχνολογία θα έφερνε περισσότερο κακό παρά καλό στην κοινωνία, όπως ανέφερε στους New York Times. Το κύριο μέλημα του Balaji ήταν ο τρόπος με τον οποίο η OpenAI χρησιμοποιούσε δεδομένα πνευματικών δικαιωμάτων και πίστευε ότι οι πρακτικές της ήταν επιζήμιες για το Διαδίκτυο.

Ο Balaji βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στην οδό Buchanan στις 26 Νοεμβρίου, δήλωσε στο TechCrunch εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος του San Francisco. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν βρέθηκαν στοιχεία που έδειχναν κάποια επίθεση.

“Ήμουν στην OpenAI για σχεδόν 4 χρόνια και δούλεψα στο τα τελευταία 1,5 από αυτά”, ανέφερε ο Balaji σε ένα tweet τον Οκτώβριο. “Αρχικά δεν ήξερα πολλά για τα πνευματικά δικαιώματα, τη δίκαιη χρήση τους κ.λπ., αλλά μου κίνησε την περιέργεια όταν είδα όλες τις αγωγές που κατατέθηκαν κατά της εταιρείας. Όταν προσπάθησα να κατανοήσω καλύτερα το θέμα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η δίκαιη χρήση φαίνεται σαν μια αρκετά απίθανη άμυνα για πολλά παραγωγικά τεχνητής νοημοσύνης, για τον βασικό λόγο ότι μπορούν να δημιουργήσουν υποκατάστατα που ανταγωνίζονται τα δεδομένα που έχουν εκπαιδευτεί.”

Στις 25 Νοεμβρίου, μια μέρα πριν η αστυνομία βρει το σώμα του Balaji, μια δικαστική κατάθεση ανέφερε τον πρώην υπάλληλο της OpenAI σε μια αγωγή πνευματικών δικαιωμάτων που ασκήθηκε κατά της startup. Η OpenAI συμφώνησε να ερευνήσει τα αρχεία που εργαζόταν ο Balaji για τις ανησυχίες περί πνευματικών δικαιωμάτων που είχε διατυπώσει.

Αρκετοί πρώην υπάλληλοι της OpenAI έχουν εκφράσει ανησυχίες για την κουλτούρα ασφάλειας της startup, αλλά ο Balaji ήταν ένας από τους λίγους που αμφισβήτησαν τα δεδομένα με τα οποία η OpenAI εκπαίδευσε τα μοντέλα της. Σε μια ανάρτηση στο blog του τον Οκτώβριο, ο πρώην ερευνητής της OpenAI έγραψε ότι δεν πίστευε ότι το ChatGPT κάνει ορθή χρήση των δεδομένων εκπαίδευσης του. Ωστόσο, παρόμοια επιχειρήματα θα μπορούσαν να προβληθούν για πολλά προϊόντα της τεχνητής νοημοσύνης, όπως ανέφερε.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

One Comment

Leave a Reply
  1. Για διάφορους λόγους, που αρκετός κόσμος γνωρίζει, έχω έναν τεράστιο θαυμασμό, ένα πελώριο σεβασμό και υποκλίνομαι σε κάθε περίπτωση whistleblower. Μάρτυρα Δημοσίου Συμφέροντος, ελληνιστί.

    Ίσως διότι οι άνθρωποι αυτοί, οι whistleblowers είναι οι σύγχρονοι, “χειροπιαστοί” και αληθινοί “super ήρωες” της σύγχρονης κοινωνίας που, αφού βάλουν στην άκρη το “εγώ τους”, ίσως και τα συμφέροντα τα δικά τους αλλά και των ίδιων των οικογενειών τους, ΔΙΝΟΥΝ, ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ στοιχεία τα οποία, ΑΝ οι κυβερνήσεις και οι Αρχές τους τα αξιοποιούσαν, θα έπαυε να υπάρχει η ρήση : “είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε”…

    Ίσως πάλι διότι, κατόπιν των διδαχών της οικογένειάς μου αλλά και λόγω χαρακτήρος, έγινα ένας εξ αυτών. Μη ζητώντας αναγνώριση, μη αναζητώντας εύσημα και επαίνους, έδωσα ότι στοιχεία είχα (σ.σ. έχω και πολλά ακόμη) σε ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ για να ξεσκεπάσουν ένα τέρας που καταδυναστεύει την Χώρα μας και τους Πολίτες της. Στοιχεία όμως που μπήκαν στο “αρχείο’ ως : αγνώστου δράστη, μιας και “δεν συνέφερε” τα διαχρονικά κυβερνητικά συστήματα, να βγουν στην επιφάνεια …

    Με αυτά και μ’ εκείνα, θα κάνω κάποιες αναφορές, για όσους θέλουν να σκεφτούν μήπως ΑΞΙΖΕΙ να υπάρχουν/ουμε ρομαντικοί άνθρωποι, ηλίθιοι σύμφωνα με την αντίπερα όχθη, που να πιστεύουμε ότι ακόμη και μια σπίθα, πολλές φορές μπορεί να επιφέρει μια μεγάλη πυρκαγιά αλλαγής σκέψης.

    Υπόθεση Κώστα Τσαλικίδη. Αναζητείστε την στο google. Αφορά την vodafone.
    Υπόθεση Boeing. Ξεκινήστε το διάβασμα από το https://iguru.gr/pethane-kai-defteros-katangellon-tis-boeing/
    Υποθέσεις Τζούλιαν Ασάντζ, Έντουαρτ Σνόουντεν, Μαρία Εφήμοβα, Nτάνιελ Έλσμπεργκ, Μπράντλεϊ Έντουαρντ Μάνινγκ.

    Θα μπορούσα να προσθέσω και επιπλέον τρία ονόματα Ελλήνων (για υποθέσεις τραπεζών και της ΔΕΗ) όμως δεν θα το κάνω, για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης.

    Όσοι διάβασαν τα λόγια μου, ας αναρωτηθούν αν θέλουν να ζήσουν μια ζωή γονατιστοί … πειθόμενοι τοις κείνων ρήμασι ή αν θέλουν να σπάσουν τα αποστήματα που υπάρχουν γύρω μας.

    Ps η ημέρα που το σύνολο των χωρών της υφηλίου θα αποφασίσει να νομοθετήσει την προστασία των Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος (όπως καλώς ή κακώς έκαναν οι ΗΠΑ), θα είναι “μια άλλη ημέρα” για την ανθρωπότητα.

    Με εκτίμηση

    Ένας απ΄ όλους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).