Νέος Κώδικας Δεοντολογίας ΕΣΡ για μεγαλύτερη συσκότιση

Δεν φαίνεται να έχει τέλος η προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών “απόλυτου σκότους” για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Έτσι μετά το περίφημο νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών που προβλέπει την παρέλευση 3ετίας προκειμένου να ενημερωθεί ένα θύμα παρακολούθησης, προωθείται για να αποκτήσει ισχύ νόμου ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιος, που δημιουργεί προσκόμματα στην δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετιζόμενων με το θέμα αυτό.gre1893442 31494311

Ο Νέος Κώδικας έχει ήδη αναρτηθεί για διαβούλευση στον ιστότοπο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι θα αποκτήσει ισχύ νόμου εφόσον εγκριθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Να σημειωθεί ότι προκειμένου να ισχύσει ο εν λόγω κώδικας απαιτείται Προεδρικού Διατάγματος, δηλαδή νομοθετική ρύθμιση με την υπογραφή του αρμόδιου ή των αρμόδιων υπουργών.esr

Τα επίμαχα του νέου κώδικα αφορούν το άρθρο 28 που σχετίζεται με την μετάδοση πληροφορίων.

Εκεί αναφέρεται πως “απαγορεύεται η μετάδοση πληροφοριών και εικόνων που έχουν αρμοδίως χαρακτηριστεί απόρρητες, καθώς και όσες αφορούν την Εθνική Άμυνα, την ακεραιότητα της χώρας και την δημόσια ασφάλεια”.

Επίσης στο άρθρο 22 του ίδιου κώδικα σημειώνεται πως “η δημοσιογραφική έρευνα δεν πρέπει να υποκαθιστά τις ανακριτικές ή άλλες αρμόδιες αρχές”.

Είναι σαφές ότι διατάξεις όπως οι παραπάνω, από μόνες τους ή σε συνδυασμό μπορούν κάλλιστα να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την δημοσιοποίηση θεμάτων που σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ένα ζήτημα που η με τον πλέον επίσημο τρόπο έχει χαρακτηρίσει “απόρρητο” και σχετιζόμενο με ασφάλεια της χώρας μέσω της δράσης της .

Αξιοσημείωτο είναι πως ο σχεδιασμός της έγκρισης του εν λόγω κώδικα έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριου. Δηλαδή σε μία περίοδο πολύ κοντά στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Τότε δηλαδή που ο έλεγχος του ΕΣΡ στα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης γίνεται περισσότερο εμφατικός. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως αν και το πεδίο εφαρμογής του νόμου είναι τα εποπτευόμενα από ΕΣΡ ΜΜΕ (Τηλεοράσεις -Ραδιόφωνα) στον παρελθόν έχουν καταγραφεί προσπάθειες επέκτασής του και στις ιστοσελίδες. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρόκειται για διατάξεις που εγείρουν ερωτηματικά για την εφαρμογή τους σε μία ευαίσθητη πολιτικά περίοδο μέσα στο 2023.

 

news247.gr

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral stories straight into your inbox!
ΕΣΡ,Κώδικας Δεοντολογίας

Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).