Νόμπελ Φυσικής σε 3 επιστήμονες κβαντικής τεχνολογίας

Το βραβείο απονεμήθηκε στους Alain Aspect, John F. Clauser και Anton Zeilinger την Τρίτη για την εργασία τους που “έθεσε τα θεμέλια για μια νέα εποχή της κβαντικής τεχνολογίας”, όπως δήλωσε η Επιτροπή για το Νόμπελ Φυσικής.
quantum

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν ο καθένας “πρωτοποριακά πειράματα χρησιμοποιώντας διαφορετικές κβαντικές καταστάσεις, όπου δύο σωματίδια συμπεριφέρονται σαν μια ενιαία ακόμη και όταν είναι διαχωρισμένα”, ανέφερε η επιτροπή σε μια ενημέρωση.

Τα αποτελέσματά τους, ανέφερε, άνοιξαν το δρόμο για μια “νέα τεχνολογία που βασίζεται σε κβαντικές πληροφορίες”. Η έρευνα των βραβευθέντων βασίζεται στο έργο του John Stewart Bell, ενός φυσικού που προσπάθησε τη δεκαετία του 1960 να καταλάβει εάν τα σωματίδια, έχοντας πετάξει πολύ μακριά το ένα από το άλλο για να υπάρχει κανονική επικοινωνία μεταξύ τους, μπορούν να λειτουργούν σε συνεννόηση, κάτι που είναι γνωστό και σαν κβαντική εμπλοκή. .

Σύμφωνα με την κβαντομηχανική, τα σωματίδια μπορούν να υπάρχουν ταυτόχρονα σε δύο ή περισσότερα μέρη και δεν έχουν τυπικές ιδιότητες μέχρι να μετρηθούν ή να παρατηρηθούν με κάποιο τρόπο. Λαμβάνοντας μετρήσεις ενός σωματιδίου, όπως η θέση του ή το “σπιν”, παρατηρείται μια στον σύντροφό του, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά έχει ταξιδέψει από το ζεύγος του.

Δουλεύοντας λοιπόν ανεξάρτητα, οι τρεις βραβευθέντες έκαναν πειράματα που βοήθησαν να διευκρινιστεί ένας θεμελιώδης ισχυρισμός σχετικά με την κβαντική εμπλοκή, που αφορά τη συμπεριφορά μικροσκοπικών σωματιδίων, όπως τα ηλεκτρόνια, που αλληλεπιδρούσαν στο παρελθόν και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν.

Ο dr Clauser, ένας Αμερικανός, ήταν ο πρώτος το 1972 στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, που προσπάθησε να μετρήσει την κβαντική εμπλοκή πυροδοτώντας χιλιάδες φωτόνια σε αντίθετες κατευθύνσεις για να ερευνήσει μια ιδιότητα γνωστή ως πόλωση. Όταν μέτρησε τις πολώσεις των ζευγών των φωτονίων, έδειξαν μια συσχέτιση, αποδεικνύοντας ότι μια αρχή που ονομάζεται ανισότητα του Bell είχε παραβιαστεί και ότι τα ζεύγη φωτονίων δρούσαν σε συνεννόηση.

Η έρευνα ξεκίνησε 10 χρόνια αργότερα από τον dr. Aspect, ένα Γάλλο επιστήμονα, και την του στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Το 1998, ο dr. Zeilinger, ένας Αυστριακός φυσικός, πραγματοποίησε ένα άλλο πείραμα που εξέταζε την εμπλοκή μεταξύ τριών ή περισσότερων σωματιδίων. Η Eva Olsson, μέλος της Επιτροπής Νόμπελ για τη Φυσική, ανέφερε ότι η επιστήμη της κβαντικής ς είχε ευρείες επιπτώσεις σε τομείς όπως η ασφαλής μεταφορά πληροφοριών και τον κβαντικό υπολογισμό.

Η κβαντική επιστήμη της πληροφορίας είναι ένα “ζωντανό και ταχέως αναπτυσσόμενο πεδίο”, είπε. “Οι αυτές έχουν ανοίξει πόρτες σε έναν άλλο κόσμο και έχουν κλονίσει τα θεμέλια του τρόπου με τον οποίο ερμηνεύουμε τις μετρήσεις”. Η επιτροπή του βραβείου Νόμπελ ανέφερε ότι οι τρεις επιστήμονες τιμήθηκαν για τα πειράματά τους, αποδεικνύοντας την των ανισοτήτων του Bell και την πρωτοποριακή επιστήμη της κβαντικής πληροφορίας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral straight into your inbox!
Νόμπελ Φυσικής,κβαντική τεχνολογία,iguru

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).